Nerespectarea angajamentului de a lucra un anumit nr de ani

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
cristi_ro

Nerespectarea angajamentului de a lucra un anumit nr de ani

Post by cristi_ro » 13 Nov 2006, 15:03

Am primit de la administratia financiara o adresa prin care ma anunta ca trebuie sa platesc o anumita suma de bani in 15 zile.

Aceasta suma de bani pe care trebuie sa o platesc reprezinta daune dintr-un contract avut cu o institutie de stat (sa lucrez un anumit numar de ani in acea institutie, iar eu am lucrat mai putin).

Va rog frumos, sa imi raspundeti (sau macar sa-mi dati cateva indicatii) la urmatoarele:

1. in ce conditii un contract (cum am avut eu, de a lucra un anumit nr. de ani intr-o institutie de stat) pe care nu l-am respectat (prin plecarea mea din acea institutie, inainte de termen) devine titlu executoriu... caci daca a venit la usa mea circa financiara, asta inseamna, nu ??

2. intentionez sa dau in judecata institutia de stat respectiva (intrucat cuantumul sumei pe care ei o considera ca trebuie sa o platesc eu, mi se pare nejustificat de mare).... drept urmare, intreb: in cat timp trebuie sa fac acest lucru (sa dau in judecata) ... banuiesc ca prin darea in judecata se suspenda obligatia mea de a achita suma respectiva.

3. sunt plecat in strainatate (cu un nou job)... si nu revin prea curand prin Romania... de aceea intreb "in cat timp trebuie sa dau in judecata"... si daca si cum pot face asta desi eu sunt in strainatate ?

Va multumesc anticipat.

P.S. Caut avocat pentru a da institutia in judecata.

maxxim

Post by maxxim » 13 Nov 2006, 16:34

avocatul iti va raspunde la toate intrebarile .... :razz:

kinga

Post by kinga » 13 Nov 2006, 19:52

CoReCt... :grin: :grin: :grin: :grin:

cristi_ro

Post by cristi_ro » 15 Nov 2006, 17:19

Va multumesc foarte mult pentru ajutorul dat...

...dar nu era nevoie sa va deranjati ... daca nu raspundeti la intrebari, de ce va mai deranjati sa faceti comentarii ??

...sunt constient de faptul ca DOAR avocatul imi va raspunde la toate intrebarile...eu doar incercam sa aflu CAND trebuie sa ii dau in judecata...pentru ca nu-s in tara si cred ca abia anul viitor vin in ro (si pentru o perioada scurta)...mi-e teama ca atunci sa nu fie prea tarziu...

...asta intrebam...si cred ca nu cade cerul daca mi se raspunde la obiect:
1. CAND trebuie sa-i dau in judecata (cat timp am?)
2. IN CE CONDITII un contract DEVINE EXECUTORIU ? ...adica hop top, nu s-a respectat ceva se merge la adm financiara ????

Va multumesc.

siad

Post by siad » 15 Nov 2006, 18:52

Pentru a obtine un raspuns, cred ca mai utilai ar fi fost prezentarea, fie si sumara, a clauzelor din contractul respectiv. Aruncand cu bolovani pe forum, nu vad ce ajutor s-ar mai putea obtine.

cristi_ro

Post by cristi_ro » 16 Nov 2006, 01:06

departe de mine intentia de a arunca cu bolovani in forum...

...doar ca, comentarii de genul "corect...avocatul iti va raspunde la toate intrebarile" nu mi s-au parul la locul lor ...pentru ca acest raspuns poate fi dat la 90 % din problemele de pe forum... E NORMAL CA NUMAI AVOCATUL SA RASPUNDA LA TOATE INTREBARILE !!!

...asa cum (cel putin in procedura penala) exista acte premergatoare...asta incercam si eu sa fac acum: sa obtin niste informatii inainte de razboi...

Revenind, iata situatia mea: in urma cu mai multi ani am luat examenul de admitere la o institutie de invatamant superioar si imediat dupa aceea a trebuit sa semnez "ceva" (nu-mi amintesc : angajament / contract, nu-mi mai amintesc ...si nici nu am primit vreun exemplar) prin care ma obligam (eram de acord) ca dupa terminarea facultatii sa lucrez un numar de ani intr-o anumita institutie publica.
Acest lucru nu s-a intamplat, intrucat nu am lucrat acel numar de ani ... plecand din acea institutie "inainte de termen".
... alte clauze nu cunosc nici eu :(
...doar ca institutia publica a stabilit o suma pe care eu sa o platesc iar ulterior am primit adresa de la adm financiara de plata a sumei respective.

Multumesc pentru orice comentariu constructiv... si scuze daca am jignit pe cineva...

...si inca o alta intrebare: mai cunoaste cineva o speta cel putin similara cu situatia mea ??

danutza

Post by danutza » 17 Nov 2006, 11:19

eu mai stiu doua situatii in care s-au cerut sume de bani in cazul nerespectarii perioadei de timp in care persoanele respective s-au obligat sa lucreze pt un anumit angajator

nu cred ca-s similare cu speta ta intrucat legislatia aplicabila e diferita

intr-unul din cazuri am mers pe imbogatire fara justa cauza, pe drept comun, iar in altul a fost chiar mai delicat (fiind vb despre medici rezidenti si minunatul nostru sistem sanitar)

in concluzie, daca nu ne spui date si elemente pe baza carora sa incadram juridic ceea ce ti se intampla tie, nici noi nu putem sa-ti sugeram sa urmezi o cale sau alta ori termenele in care poti actiona

varsatorsator

Post by varsatorsator » 17 Nov 2006, 13:33

cred ca nu ai explicat bine speta. ai fost admis la facultate. OK. institutia ti-a platit studiile?, ti-a acordat o bursa de studii sau ce?de ce a trebuit sa semnezi acel angajament?

ama

Post by ama » 17 Nov 2006, 21:20

Ia legatura reprede cu un avocat care sa vada toate actele.
Nu ai spus daca adresa este insotita de titlu executoriu sau reprezinta o simpla somatie.
Daca exista deja titlu executoriu, termenul de contestare e foarte scurt, 15 zile.

Nu are sens sa te superi pe nimeni de aici, e foarte greu sa dai sfaturi si atunci cand ti se prezinta amanuntit cazul, daca nu vezi si inscrisurile.
Sunt lucruri esentiale pe care nu ni le-ai spus:
1. Nu stim ce fel de contract ai semnat, e titlu executoriu sau nu. Daca acel contract e titlu executoiu, te executa direct.
2. Nu stim daca e primul pas pe care l-a facut institutia pentru recuperarea sumei sau deja te-ai judecat cu ei si au o sentinta definitiva (in situatia in care contractul nu este titlu executoriu).

Post Reply