Reabilitare judecatoreasca cu probleme
Reabilitare judecatoreasca cu probleme
Persoana care cere reabilitarea judecatoreasca a fost obligata sa plateasca despagubiri civile catre o societate comerciala.
Nu le-a platit la timpul respectiv iar acum nu are la cine sa mai plateasca despagubirile deoarece societatea respectiva a fost radiata.
Judecatorul nu reabiliteaza persoana respectiva pana cand nu achita despagubirile civile.
Cum se poate trece peste acest obstacol absurd ?
Nu le-a platit la timpul respectiv iar acum nu are la cine sa mai plateasca despagubirile deoarece societatea respectiva a fost radiata.
Judecatorul nu reabiliteaza persoana respectiva pana cand nu achita despagubirile civile.
Cum se poate trece peste acest obstacol absurd ?
In primul rand cred ca ar trebui sa dovedesti in fata instantei ca societatea nu mai exista, si fostul condamnat se afla intr-o astfel de imposibilitate. Eventual sa propui consemnarea sumei la CEC.
Si eu am avut o cauza asemanatoare, si am facut investigatii pana am gasit societatea si persoana fizica.
Si eu am avut o cauza asemanatoare, si am facut investigatii pana am gasit societatea si persoana fizica.
Conform art.137 C.pen. una dintre conditiile reabilitarii judecatoresti este achitarea in intregime a despagubirilor civile.
Aliniatul 2 - cand instanta constata ca nu este indeplinita acesta conditie, dar ea nu se datoreaza relei vointe a condamnatului, poate dispune reabilitarea
Daca fostul condamnat invoca prescriptia sau nulitatea absoluta, instanta poate interpreta rea-vointa.
Aliniatul 2 - cand instanta constata ca nu este indeplinita acesta conditie, dar ea nu se datoreaza relei vointe a condamnatului, poate dispune reabilitarea
Daca fostul condamnat invoca prescriptia sau nulitatea absoluta, instanta poate interpreta rea-vointa.

Conform literei d) din articolul citat de tine, conditia achitarii despagubirilor civile este inlaturata de renuntarea partii vatamate la despagubiri. Pasivitatea acesteia reprezinta o renuntare tacita. Regulile aplicabile platii despagubirilor sunt de drept civil si nu vad de ce instanta penala ar interpreta ca rea credinta invocarea unor dispozitii legale, cum sunt cele referitoare la prescriptie.
Nu inteleg legatura cu nulitatea absoluta.
Nu inteleg legatura cu nulitatea absoluta.
Cu alte cuvinte, consideri ca fostul condamnat, nu a achitat despagubirile civile (timp de 3 ani) pentru ca nu s-au cerut, iar acum daca totusi se solicita ( de catre parchet sau instanta) invoca prescriptia.
Nu crezi ca prin acesta prescriptie se invoca tocmai PROPRIA TURPITUDINE
In fond, trebuie sa avem in vedere si scopul acestui proces, care este admiterea lui.
Legatura cu nulitate absoluta se regaseste in raspunsul lui gstefan5.
Nu crezi ca prin acesta prescriptie se invoca tocmai PROPRIA TURPITUDINE

In fond, trebuie sa avem in vedere si scopul acestui proces, care este admiterea lui.

Legatura cu nulitate absoluta se regaseste in raspunsul lui gstefan5.
Re: Reabilitare judecatoreasca cu probleme
Instanta poate retine reaua-credinta in cazul in care fostul condamnat invoca prescriptia pentru ca aceasta nu stinge decat dreptul la actiune in sens material, nu si obligatia in sine, care continua sa existe dar este imperfecta si poate fi executata de bunavoie, nu si fortat. Ori, in dreptul penal, executarea obligatiilor civile indica dorinta fostului condamnat de a se reabilita, arata ca scopul pedepsei a fost atins, ca raul facut a fost indreptat etc. Daca el invoca prescriptia ca scuza sau ca justificare pentru ca nu a achitat despagubirile respective, consider ca ar putea fi interpretat ca o rea-credinta. In plus, este instanta cea care solicita executarea obligatiei, nu creditorul, care este sanctionat pentru pasivitate, in sensul ca nu poate solicita el executarea silita a obligatiilor.