anularea actelor debitorului

Contestatia, Reorganizarea, Raspunderea, Falimentul.
Post Reply
elis

anularea actelor debitorului

Post by elis » 12 Oct 2004, 08:58

Societatea X a cumparat 80% din actiunile societatii Y.
In calitate de actionar majoritar, societatea X, a convocat adunarea generala unde s-a hotarat:
- contractarea unui credit de la banca Z si garantarea cu toate bunurile mobile si imobile aflate in patrimoniul societatii Y;
- incheierea de contracte de inchiriere intre societatea Y ca locator si societatea X ca locatar, pentru toate bunurile importante ale societatii Y;
- inlocuirea vechiului administrator cu altul nou;
In registrul comertului nu s-a facut nici o mentiune in legatura cu schimbarile intervenite in societate.
La scurt timp, noul administrator (altul decat cel care figura in registrul comertului), incheie cu Banca Z un contract de imprumut pentru cheltuieli de aprovizionare si garanteaza cu toate bunurile importante din patrimoniul societatii.
Termenul de restituire este convenit la 30 de zile.
Cu cateva zile inainte de expirarea termenului, societatea X se prezinta la Banca Z, cere prelungirea scadentei si se angajeaza sa achite ea imprumutul contractat de societatea Y, platind bancii suma de bani pe care o datora cu titlu de chirie societatii Y. Banca accepta noul debitor dar nu elibereaza de obligatie societatea Y.
Inainte de expirarea noului termen, administratorul societatii Y se prezinta la banca si declara ca nu va putea restitui imprumutul, motiv pentru care cere vanzarea bunurilor direct catre locatar (societatea X, care se obligase deja sa faca plata alaturi de societatea Y).
Se vand societatii X toate bunurile importante ale societatii Y.
Dupa ce cumpara bunurile, societatea X cere si obtine pe cale judecatoreasca rezolutia contractului de vanzare-cumparare de actiuni.
La cererea unui creditor, se deschide procedura falimentului fata de societatea Y.
Dupa mai mult de un an de la data cand s-a deschis procedura falimentului, dar inainte de expirarea termenului de 3 ani de la data cand au fost incheiate contractele, un creditor introduce o actiune prin care solicita anularea actelor incheiate in frauda drepturilor creditorilor.
Credeti ca actiunea ar trebui admisa chiar daca s-a depasit termenul de un an prevazut de art. 46 din Legea nr. 64/1995 ?
Daca s-ar trece peste exceptia tardivitatii care credeti ca ar trebui sa fie solutia ?

sofia

Post by sofia » 30 Oct 2004, 10:12

Banuiesc ca se va respinge actiunea nu numai pentru ca a trecut termenul de 1 an ci si pentru ca numai lichidatorul sau comitetul creditorilor (cu autorizarea judecatorului sindic) au calitate procesuala activa.

elis

Post by elis » 30 Oct 2004, 10:23

Si pe fond nimic?

marusha

diminuare capital social....

Post by marusha » 30 Nov 2004, 15:25

am si eu o intrebare...este vorba despre o societate fata de care s-a deschis procedura de reorganizare si faliment..dupa data deschiderii procedurii..administratorul societatii debitoare a diminuat capitalul social..inscriind aceasta mentiune la registrul comertului..
intrebarea este: cui se adreseaza cererea de constatare a nulitatii diminuarii de capital social...judecatorul delegat de la ORC sau tribunalului?(suma 1 miliard)
mersi anticipat..
marusha

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 28 guests