Distrugere corespondenta

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
jojo

Post by jojo » 11 Oct 2006, 16:55

melchior wrote:E comunicare distrusa, dar nu e corespondenta distrusa, in sensul C. p.Parerea mea.
Asculta-ma un pic Melcule:
-daca corespondenta reprezinta continutul unei scrisori iar scrisoarea este comunicare in scris transmisa cuiva, atunci...case closed.

Un mod de a transmite corespondenta este si cel prin posta electronica, asadar interceptarea/distrugerea/divulgarea etc. este infractiune.

Foarte pe scurt, am reusit (cred) sa lamuresc si procurul, ca angajatorul din speta a avut dreptul sa stearga contul fara verificarea prealabila a mesajelor. Mai vedem.

P.S. Ase-i de ghine cand primesti ajutor si nu-i mai musai sa gandesti, multumesc mult! :cafea:

Samurai

Post by Samurai » 11 Oct 2006, 18:48

[quote="melchior"][quote="Baltazar"]Mesajele sterse cu tot cu casuta de mail nu reprezinta "comunicari distruse"?[/quote]

E comunicare distrusa, dar nu e corespondenta distrusa, in sensul C. p.
Parerea mea.[/quote]

Mda. Baiatul asta, Baltazar stie ce spune, chiar daca e zgarcit cu explicatziile.
Melchior, schelalai tu ceva pnaci, dar vezi L 161/03. Se vede, te depaseste problema, esti obtuz, fara rafinament si finetze de interpretare. Lasa-o balta plz.

melchior

Post by melchior » 11 Oct 2006, 18:51

Samurai, nu ai dreptate!

melchior

Post by melchior » 11 Oct 2006, 19:04

melchior wrote:data informatica=orice simbol sau semn care este intr-o forma ce poate fi stocata digital;

informatie( in context informatic)=sensul / semnificatia ce se da unei date sau unui complex de date;aceasta e stocata, de regula, in documente semistructurate , cum sunt e-mailul si multimedia.

stergerea de date informatice=elem.mat. al primei variante normative a i/ alterarea integritatii datelor informatice, L.161/2003, art.44

Ob. j. al i/ =rel. sociale ce privesc integritatea si functionarea/utilizarea in cond. optime a datelor/progr. informatice

Ob. mat. = suportul mat. pe care sunt stocate datele / programele inf.

Sub. activ =orice pers. resp. penal + participatie la liber

Sub. pasiv=pers. fiz./pers. j. ce are d. de proprietate/ de utilizare etc asupra datelor / progr. inf.

Op. de stergere este echivalenta cu distrugerea de obiecte materiale si include distrugerea suportului pe care acestea sunt stocate, supraimprimarea lor, modificarea tabelei de alocare a fisierelor etc.

F. de vinov. = intentia

Sanctiunea= 2-7 ani

Se considera ca datele sterse pot fi, in general/ partial refacute.

( "Prevenirea criminalitatii informatice", I.&L. Vasiu)
Am postat asta ca sa se observe cum incrimineaza legiuitorul distrugerea unui mail si ce este mailul, ca mod de transmitere a informatiilor.
Nu trebuie prea multa finete in interpretare pt. a sesiza diferenta intre mail si corespondenta in sensul dat acestui ultim termen de C.p.

melchior

Post by melchior » 11 Oct 2006, 19:21

"Situatia premisa a i/unii de violare a secretului corespondentei.

Pt. existenta i/iunii se cere preexistenta unei corespondente adresate altuia sau a unei convorbiri ori comunicari efectuate prin telegraf, telefon sau prin alte mijloace de transmitere la distanta.

[...]Pt. existenta situatiei premisa nu are importanta continutul sau forma corespondentei, singura conditie este aceea ca intreaga corespondenta sa fie inchisa, mai exact nimeni sa nu poata avea acces la cuprinsul sau.[...]" etc

exista i/ daca se sustrage, se distruge, se retine corespondenta ori se divulga continutul ei ;
de asemenea, exista i/ daca se divulga continutul convorbiri sau comunicari interceptate.

iar comunicarea si convorbirea trebuie sa fie din cele efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta.

a se vedea si art. conf. univ. dr. Petre Dungan, "Violarea secretului corespondentei potrivit noului C.p."

melchior

Post by melchior » 11 Oct 2006, 19:37

@Jojo

Daca nici unul din cei implicati in litigiu nu distinge mailul de corespondenta in sensul celor discutate aici e la fel ca si cum ar distinge toti.

Daca unii disting si altii nu, te vei umple de bani ca vei putea lungi procesul cat vrei, dupa modelul celor discutate pe acest topic.

Din partea mea, succes!

melchior

Post by melchior » 11 Oct 2006, 19:40

@ Samurai

Eu stiam ca sabia unui samurai are un singur tais.

melchior

Post by melchior » 11 Oct 2006, 20:21

@ Baltazar

Nu cred ca putem asimila casuta de mail plicului traditional, de ex., pt. a considera ca distrugand ansamblul ncasuta mail-mailuri aflate in casuta n e ca si cum am distruge "corespondenta nedeschisa" sau mai multe astfel de entitati ( multiple mailuri intr-un singur "plic"), pt. ca nu putem sti ce s-a citit si ce nu, deci ce a fost "deschis" si ce nu.

Daca ar fi sa fac o analogie, as spune ca o casuta de mail e echivalentul cutiei postale, iar mailurile sunt comunicari, care se vor "corespondenta", dar le impiedica nu numai modul in care intra in cutie, dar si incertitudinea privind starea "plicului".

melchior

Post by melchior » 11 Oct 2006, 21:57

@Baltazar

Tu ai orientat discutia catre infractiunea din L 161/2003, dar eram prea absorbita sa arat ca nu avem de-a face cu violarea secretului corespondentei, pt. ca aici era lupta de idei.Dar nu trebuie ignorat ob. material, la art.44.

Super!

:cafea:

ps1. am vrut sa postez imediat dupa comentariul anterior, dar zilele-astea sunt vesnic in episoade de pana de curent.

ps2.tot ce am spus in legatura cu ne-violarea secretului corespondentei ramane valabil.

melchior

Post by melchior » 11 Oct 2006, 22:17

@ Samurai, ai dreptate dar nu in tot ce-ai spus.

melchior

Post by melchior » 11 Oct 2006, 22:19

Cea mai buna intrebare de pe topic, dupa parerea mea, a fost a lui actor.
Sa completez.Intrebarea aia continea raspunsul si m-a obligat sa gandesc.
:)

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 11 Oct 2006, 23:25

...cad din topic in topic, din ce in ce mai rau...corespondenta se vrea violata pe tot mai multe topicuri...dar sedusa nu se cere?..

kinga

Post by kinga » 12 Oct 2006, 07:29

robin_hood_2 wrote:...cad din topic in topic, din ce in ce mai rau...corespondenta se vrea violata pe tot mai multe topicuri...dar sedusa nu se cere?..
sedusa si abandonata ... :-D :-D :-D :-D :-D

actor

Post by actor » 12 Oct 2006, 11:39

Te straduiesti sa explici, sa argumentezi, dupa care vin niste baieti "dastepti" si deturneaza discutia spre o infractiune dintr-o lege speciala(cunoscuta majoritatii, de altfel).
Halal topic!
Mai bine nu mai postam...

Samurai

Post by Samurai » 12 Oct 2006, 13:29

[quote="actor"]Te straduiesti sa explici, sa argumentezi, dupa care vin niste baieti "dastepti" si deturneaza discutia spre o infractiune dintr-o lege speciala(cunoscuta majoritatii, de altfel).
Halal topic!
Mai bine nu mai postam...[/quote]

Pe tine ce te chinue baiete?

Post Reply