Concediere cu lit "I"/plata despagubiri-LEGALE?

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
InaFlor

Concediere cu lit "I"/plata despagubiri-LEGALE?

Post by InaFlor » 09 Oct 2006, 21:14

In luna iulie am completat un Contract de angajare pentru un job part-time la o agentie imobiliara la care era si un Act aditional care prevede intr-un alineat ca: "Odata cu sustinerea programului de formare profesionala, indiferent de durata acestuia, Salariatul intelege prin semnarea prezentului Act aditional ca angajatorul a efectuat in interesul acestuia cheltuieli ocazionate de pregatirea sa profesionala, cheltuieli ce se amortizeaza in termen de 6 luni prin munca depusa de salariat. In cazul in care Salariatul are initiativa incetarii contractului individual de munca in termen de 6 luni de la data absolvirii programului, acesta este de acord sa plateasca Angajatorului suma pe care partile o stabilesc prin Anexa la prezentul Act aditional.(...)". "Obligatia de plata a chetuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, ii incumba salariatului si in urmatoarele situatii: a) Salariatul este concediat inauntrul perioadei de 6 luni care curge de la data absolvirii programului pentru motive disciplinare; (...) c)Contractul individual de munca inceteaza ca urmare a condamnarii salariatului printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru infractiuni in legatura cu munca Salariatului. (...)nn
In data de 18.09.06, la 2 luni dupa semnarea Contractului de angajare si a Actului aditional, am mers la lucru pentru a recupera ceea ce nu am putut face in week-end cand era programul meu normal de lucru si cand au existat niste defectiuni la calculatoare. Am fost rugata sa verific codul meu de acces la alarma firmei pentru a vedea daca mi l-au sters si apoi am fost chemata in biroul patronului sub o aparenta absoluta normalitate. Aici mi-au fost prezentate niste forward-uri de pe adresa personala de mail care cuprindeau ca atasament documente pe care eu le-am luat de pe calculatorul firmei. Mi s-a cerut apoi sa dau o declaratie prin care am recunoscut ca am luat respectivele fisiere (parte dictata de angajator) si la care am facut si o adaugire (a mea) prin care am spus ca nu am folosit nici eu si nici alte persoane acele documente pentru vreun interes si ca nici nu voi pastra sau voi folosi pe viitor vreunul. Declaratia a mai fost semnata de 2 martori: iubita si partenera de afaceri a patronului care a fost in birou de la inceput si un angajat care a fost chemat apoi sa semneze (si caruia i s-a citit declaratia data de mine). In declaratie nu au fost cuprinse in nici o forma justificarile mele sau faptul ca nu exista nici un prejudiciu real adus firmei. Documentele in cauza erau niste "Contracte de servicii imobiliare" (dupa nume am crezut ca e vorba despre contractul semnat de mine), niste training-uri pentru alte posturi din firma, regulamentul intern (care trebuia sa imi fie prezentat oricum) si un antecontract incheiat intre firma si o clienta si care a avut simplul scop consultativ prin raportarea la un alt antecontract pe care un prieten il semnase inainte chiar ca eu sa lucrez la firma respectiva. Mi s-a comunicat apoi ca am 48 de ore la dispozitie sa platesc 600 de euro sau imi va desface contractul de munca cu litera I sau E (nu am inteles prea bine). Doresc sa adaug ca mi nu mi s-a inmanat inca o copie de pe contractul de angajare, iar copia dupa actul aditional am primit-o abia dupa ce am semnat declaratia. In plus: "formarea profesionala" despre care se vorbeste in actul aditional a fost facuta verbal in 30 de minute in ziua precedenta inceperii lucrului si nu exista nici un document care sa ateste existenta acestui training. Slujba mea trebuia sa se desfasoare de durata de 11 ore (sambata de la 5am la 13am si duminica restul de ore). Salariul era de 50de lei pentru 11 ore(de obicei erau mai multe). Nu stiu daca este legal faptul ca mi s-a intrat in adresa personala de mail si nici daca amenintarile angajatorului sunt reale. La semnarea contractului am dus ca aste aditionale copii dupa CI, certificat de nastere si Diploma de bacalaureat (nu am mai avut carnet de munca si nu am dat nici o declaratie in acest sens si nici nu am prezentat vreo foaie de examen medical sau cazierul). Pot sa ies din aceasta problema fara sa platesc despagubiri si fara a imi compromite viitoarele sanse de angajare?
Astazi a sosit la domiciliul meu (alt judet decat cel in care am lucrat) o scrisoare de la executorul judecatoresc al firmei (din cate am inteles telefonic de la parintii mei). In scrisoare mi se comunica faptul ca trebuie sa aleg intre plata a 600 de euro despagubiri si concedierea cu litera "I" care au fost dispuse pe baza declaratiei pe care am dat-o. Sunt convinsa ca nu mi s-a facut cartea de munca pana in momentul in care s-a luat decizia concedierii. Este legal sa prevezi asemenea cerinte ca cea in care pentru un training inexistent sa platesti 600 de euro in cazul in care nu lucrezi 6 luni la ei... mai ales ca este vorba despre o perioada in care ai castiga cel mult 450 de euro pe o munca reala? De asemenea, imi amintesc ca in contract nu era prevazut un salariu de 200ron pe luna, ci unul de aproximativ 80ron.
Exista solutii legale in cazul meu?

InaFlor

Post by InaFlor » 10 Oct 2006, 12:52

Am mers astazi impreuna cu parintii sa discutam cu patronul. Se pare ca ceea ce am primit prin posta este un fel de solicitare de la un executor judecatoresc prin care se cere achitarea despagubirii de 600 de euro sau se va trece la desfacerea contractului de munca cu litera I. Patronul a refuzat sa imi arate sau sa imi dea contractul pe care l-am semnat motivand ca este in alta localitate deoarece si sediul firmei s-ar afla in acel loc (desi eu nu am stiut pana acum acest lucru... poate din neatentie cand am citit contractul). A fost de acord intr-un final sa ne arate registrul in care figuram ca angajat din 5 septembrie (desi dat de angajare si cea data trecuta in contract e de 19.07). Tatal meu lucreaza la Protectia Muncii la o firma de stat asa ca a motivat (cu codul muncii pe masa) ca: 1 nu putea sa imi faca o carte de munca fara certificat medical, 2 ca s-a depasit termenul legal de inregitrare a acestuia, 3 ca nu am fost instiintata in vreun fel de cercetarea disciplinara si ca nu au fost urmarite procedurile legale in acest sens... In cele din urma patronul a parut ca se razgandeste si a spus ca toata aceast scandal l-a provocat doar pentru ca a vrut ca parintii mei sa stie ce am facut si ca nu v-a merge mai departe cu procedurile. Eu nu il prea cred... sunt convinsa ca s-a speriat doar de posibilitatea unor inspectii de la Inspectoratul Teritorial al Muncii si ca a lasat-o mai moale pentru a avea timp sa isi rezolve "ilegalitatile". Vreau sa stiu daca este posibil sa il opresc din a mai face ceva?

luc4s

Post by luc4s » 10 Oct 2006, 14:33

Da-ti demisia, si asa nu are cum sa te mai concedieze. :)
Sau intra in concediu medical, daca vrei sa mai tragi de timp(orice medic de familie poate da pana la 2 sapt de concediu).
iarasi nu poate sa te concedieze, in perioada cat esti in concediu medical.
Daca iti vei da demisia, el iti va cere banii pt training, dar, avind in vedere ca nu l-ai facut, nu ii vei plati nimic pana la urma(va trebui sa iti dovedeasca ca a organizat trainingul)
Si nu cred ca te va da in judecata pt a-si recupara banii pe trainingul pe care nici nu l-a organizat :wink:

InaFlor

Post by InaFlor » 10 Oct 2006, 14:54

Medicul meu de familie poate sa imi dea cele 2 saptamani de concediu medical in cazul in care eu nu am actele care sa dovedeasca faptul ca sunt angajata? Eu am semnat un contract de lucru si un act aditional si am mai dat niste copii dupa buletin, dupa certificatul de nastere si dupa diploma de BAC (ultima diploma pentru ca sunt studenta momentan), dar nu mi s-au dat inapoi nici unul dintre actele semnate de mine (adica eu nu am nici un act inregistrat ca sa fiu sigura ca macar le-a depus la Inspectoratul Muncii)... Nu pot sa spun cu certitudine nici macar daca m-a concediat legal (in cazul in care am fost vreodata cu adevarat angajata)... mie nu mi s-a inmanat nici o decizie de concediere si tot ce am este acea foaie trimisa de executorul judecatoresc si care prevede ca sunt obligata la plata a 600 de euro conform unei prevederi din actul aditional semnat impreuna cu contractul (: "Obligatia de plata a chetuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, ii incumba salariatului si in urmatoarele situatii: a) Salariatul este concediat inauntrul perioadei de 6 luni care curge de la data absolvirii programului pentru motive disciplinare). Ma repet acum: dar, mie nu mi s-a inmanat aceasta concediere, ci doar mi s-a comunicat sa nu mai vin la serviciu. Daca nu platesc suma respectiva, se mai mentioneaza pe foaia primita de la executorul judecatoresc, se va trece la desfacerea contractului de munca cu litera I. Eu vreau sa stiu daca as putea sa obtin nulitatea contractului de munca pe baza faptului ca la dosarul de angajare nu am prezentat un certificat medical?

oana_stroescu

Post by oana_stroescu » 10 Oct 2006, 15:34

Codul Muncii spune ca angajatorului are obligatia de a elibera la cerere, salariatului, un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, meserie, specialitate.Asta pentru ca angajatorul a refuzat sa-ti arate contractul de munca

@InaFlor:"Eu vreau sa stiu daca as putea sa obtin nulitatea contractului de munca pe baza faptului ca la dosarul de angajare nu am prezentat un certificat medical?nn

Iata ce spune Codul in art.27Art. 27. - (1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) In situatia in care salariatul prezinta certificatul medical dupa momentul incheierii contractului individual de munca, iar din cuprinsul certificatului rezulta ca cel in cauza este apt de munca, contractul astfel incheiat ramane valabil.
(4) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.

InaFlor

Post by InaFlor » 10 Oct 2006, 16:07

Codul Muncii spune ca angajatorului are obligatia de a elibera la cerere, salariatului, un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, meserie, specialitate.Asta pentru ca angajatorul a refuzat sa-ti arate contractul de munca
Trebuie facuta cerere in scris sau este suficient faptul ca eram 3 martori (eu si ambii parinti in birou) si am insistat sa ni se dea documentele oferindu-ne chiar sa mergem in localitatea in care spunea el ca se afla. (Patronul a spus ca e ocupat si nu poate sa se deplaseze cu noi si nu o sa aiba cine sa ni le inmaneze nici daca ne deplasam pana acolo)

lauraC

Post by lauraC » 10 Oct 2006, 18:00

Fa o cerere scrisa in doua exemplare. Unul va ramane la firma, iar celalalt la tine, cu numar de inregistrare de la societate.

InaFlor

Post by InaFlor » 10 Oct 2006, 18:21

Daca refuza sa imi dea acest numar de inregistrare, ce pot sa fac? Pentru ca o poate repede intoarce cum a si facut-o astazi, cand, in 30 de minute a trecut de la amenintari la faze de genul: "... pai...aaa... nu am chemat-o pe Ina sa vina dupa document pentru ca am vrut sa afle si parintii ei despre ce e vorba... sa inteleaga si ei" (adica patronul putea foarte bine sa ma anunte sa ma prezint la firma dupa acea hartie de la executor, dar a ales sa o expedieze prin posta pentru ca si-a dat seama ca doar parintii ar putea sa ii plateasca acei bani) El nu a respectat unele legi si nu poate sa dovedeasca existenta vreunui prejudiciu sau a vreunei "investitii in formarea mea profesionala", iar daca se merge mai departe, s-a convins si el ca o sa aiba unele probleme si amenzi mai mari de 600 de euro pentru neregulile de la firma lui. Ma intereseaza in mod deosebit sa pot combate declaratia pe care am dat-o si posibilitatea lui de a ma concedia cu litera I... Aveti idee cum s-ar putea!
PS: Multumesc celor care au raspuns deja la acest subiect (stiu ca ati avut ceva "lectura" de facut)!

luc4s

Post by luc4s » 10 Oct 2006, 22:50

InaFlor wrote:Daca refuza sa imi dea acest numar de inregistrare,
Trimite-o prin posta, cu recomandare de primire.

Post Reply