somatie de plata?

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
anniela

somatie de plata?

Post by anniela » 17 Jul 2006, 08:32

Am urmatoarea speta:o firma de service auto are de recuperat o anumita suma in baza unei facturi de la o alta firma.Firma debitoare refuza sa plateasca pe motiv ca nu ea este debitorul ci soc de asigurari cu care are contract.Mentionez ca aceasta soc de asigurari este insolventa iar firma debitoare s-a inscris la masa credala a acestei soc pt recuperarea creantei.Ce pot eu sa fac in aceasta situatie?Pot sa fac somatie de plata pe OG5/2001 impotriva firmei debitoare?Factura este emisa la data de 01.09.2003 iar termenul de prescriptie este de 3 ani.

juliana

Post by juliana » 17 Jul 2006, 11:23

Da, in situatia in care creanta este certa, lichida, exigibila, precum si insusita, introdu somatie de plata impotriva societatii debitoare, mai ales pentru a intrerupe curgerea prescriptiei. Societatea debitoare isi va recupera creanta de la societatea de asigurare, e problema lor interna, nu e treaba ta.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 17 Jul 2006, 17:40

Eu as formula urgent cerere de somatie de plata si la 31 august as depune si o cerere pe drept comun. Debitoarea poate invoca oarisce motive si obtine relativ usor respingerea somatiei de plata si atunci ramai cu o creanta buna de pus in rama!

anniela

Post by anniela » 17 Jul 2006, 21:28

Ca sa depun o cerere pe drept comun trebuie indeplinita mai intai procedura concilierii iar intrebarea mea este urmatoarea:pot sa introduc o cerere de somatie de plata si in acelasi timp sa trimit o convocare la conciliere?

norocel

Post by norocel » 18 Jul 2006, 06:16

Poti si ar fi bine sa faci asta pentru ca daca ti se respinge cererea pentru emiterea somatiei, termenul de prescriptie nu se intrerupe (numai daca s-a admis se intrerupe).

mariusms

Post by mariusms » 18 Jul 2006, 06:34

Poti introduce o cerere pe somatie si in acelasi timp sa faci convocarea la conciliere. In plus, mai nou, Codul "staruie" in prevederi care cer judecatorilor sa indemne partile sa incheie litigiile pe cale amiabila. :lol:

pernes

Post by pernes » 18 Jul 2006, 13:26

mda, daca ai in contract prevedere expresa ca se va incerca solutionarea intai pe cale amiabila a diferendului. dar cred ca vor sa scape de valul de somatii :-|

rox_alina

Post by rox_alina » 18 Jul 2006, 18:37

parerea mea este ca ar trebui cat mai curand sa-i notofici, sa le dai un termen limita in care sa plateasca (10 zile, de exemplu) si apoi sa introduci somatia de plata.

juliana

Post by juliana » 19 Jul 2006, 06:28

Potrivit art. 720 indice 1 C.proc. civ., termenul prevazut pentru concilierea prealabila este de 15 zile, asa ca e preferabil sa il inscrii pe acesta.

irony26

Post by irony26 » 05 Oct 2006, 08:28

daca ai pierdut somatia de plata, practica spune ca nu mai e nevoie de conciliere pt ca aceasta sa realizat prin procedura somatiei de plata, fie ea si respinsa

pernes

Post by pernes » 05 Oct 2006, 09:15

permite-mi sa te contrazic :razz: mai corect ar fi daca ai spune: o parte a practicii.

Post Reply