Reexaminare?
Reexaminare?
O persoana cere eliberarea unei copii simple de pe un inscris aflat intr-un dosar pe rolul unei instante.
Judecatorul de serviciu ii aproba cererea dar sub conditia sa plateasca taxa de timbru pentru legalizare (0,8 lei/pagina+0,15 lei timbru judiciar).
Ce cale de atac are persoana nemultumita?
Se aplica prevederile Legii nr. 146/1997, referitoare la reexaminare sau cele ale Legii nr. 544/2001?
Judecatorul de serviciu ii aproba cererea dar sub conditia sa plateasca taxa de timbru pentru legalizare (0,8 lei/pagina+0,15 lei timbru judiciar).
Ce cale de atac are persoana nemultumita?
Se aplica prevederile Legii nr. 146/1997, referitoare la reexaminare sau cele ale Legii nr. 544/2001?
atai sa ne lamurim.
Vrea copii simple sau copii legalizate?
Ca numai acestea din urma se timbreaza. Pentru eliberare copii simple nu se percepe taxa de timbru si timbru judiciar.
Asta pe de o parte.
Pe de alta parte, taxa de timbru stabilita de judecator prin rezolutie se poate contesta pe calea cererii de reexaminare pentru ca asa spune legea 146/97.
Si cum acolo nu se distinge intre rezolutia pusa de judecatorul de serviciu si rezolutia pusa de judecatorul care primeste dosarul si fixeaza taxa de timbru pentru judecarea unei cauze ma gandesc eu ca nici noi nu distingem.
Eu asa cred.
Vrea copii simple sau copii legalizate?
Ca numai acestea din urma se timbreaza. Pentru eliberare copii simple nu se percepe taxa de timbru si timbru judiciar.
Asta pe de o parte.
Pe de alta parte, taxa de timbru stabilita de judecator prin rezolutie se poate contesta pe calea cererii de reexaminare pentru ca asa spune legea 146/97.
Si cum acolo nu se distinge intre rezolutia pusa de judecatorul de serviciu si rezolutia pusa de judecatorul care primeste dosarul si fixeaza taxa de timbru pentru judecarea unei cauze ma gandesc eu ca nici noi nu distingem.
Eu asa cred.
Am spus ca vrea copii simple.attorneyatlaw wrote:atai sa ne lamurim.
Vrea copii simple sau copii legalizate?.
In cazul celor legalizate, lucrurile sunt cat se poate de clare.
Unii ar spune ca si in cazul copiilor simple ar trebui sa fie clare lucrurile dar asta deja este o alta discutie.
"Determinarea cuantumului taxelor judiciare de timbru se face de catre instanta de judecata sau, dupa caz, de Ministerul Justitiei.Impotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru se poate face cerere de reexaminare, la aceeasi instanta, in termen de 3 zile de la data la care s-a stabilit taxa sau de la data comunicarii sumei datorate. Cererea se solutioneaza in camera de consiliu de un alt complet, fara citarea partilor, prin incheiere irevocabila.tanta de judecata sau, dupa caz, de Ministerul Justitiei"-art. 18 din Legea nr. 146/1997attorneyatlaw wrote:Pe de alta parte, taxa de timbru stabilita de judecator prin rezolutie se poate contesta pe calea cererii de reexaminare pentru ca asa spune legea 146/97.
Eu asa cred.
Intrebarea mea este daca judecatorul de serviciu este sau nu "instanta de judecata"?
In masura in care cererea unui justitiabil impune cel putin o incheiere din partea judecatorului de serviciu, deja poti spune ca judecatorul reprezinta instanta.Norocel wrote: Intrebarea mea este daca judecatorul de serviciu este sau nu "instanta de judecata"?
Este posibil ca, depunand o cerere netimbrata, judecatorul sa nu vrea sa ti-o primeasca - cum se si intampla in general, si atunci nici nu da vreo incheiere. Deci nici cerere de reexaminare nu poti face.
M-am referit la situatiile in care judecatorul de serviciu pune doar rezolutie pe cerere si nu la situatiile in care da incheiere de admitere/respingere, cum se intampla spre exemplu la investirea cu formula executorie.
Daca acceptam ideea ca impotriva acestei rezolutii nu se poate exercita nici o cale de atac, nu incalcam prevederile art. 13 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului?
Eu zic ca incalcam, motiv pentru care trebuie sa plecam de la ideea ca exista o cale de atac.
Nu stiu daca merge pe reexaminarea pentru ca judecatorul care a pus rezolutia nu este "instanta de judecata" dar atunci poate fi atacata rezolutia pe calea contenciosului administrativ sau, in speta asta fiind vorba despre eliberea de copii de pe acte, rezolutia ar putea fi contestata dupa procedura prevazuta in Legea nr. 544/2001?
Daca acceptam ideea ca impotriva acestei rezolutii nu se poate exercita nici o cale de atac, nu incalcam prevederile art. 13 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului?
Eu zic ca incalcam, motiv pentru care trebuie sa plecam de la ideea ca exista o cale de atac.
Nu stiu daca merge pe reexaminarea pentru ca judecatorul care a pus rezolutia nu este "instanta de judecata" dar atunci poate fi atacata rezolutia pe calea contenciosului administrativ sau, in speta asta fiind vorba despre eliberea de copii de pe acte, rezolutia ar putea fi contestata dupa procedura prevazuta in Legea nr. 544/2001?
Si eu cred la fel, in cazul in care ar fi investit sa emita o rezolutie, nu mai reprezinta instanta de judecata, ci este reprezentantul judecatoriei, tribunalului etc.- ca institutie publica, fiind aplicabile dispozitiile contenciosului administrativ.
In practica, insa, asa cum am aratat, judecatorul de serviciu pur si simplu nu-ti primeste cererea, daca nu contine elementele, taxele de timbru sau alte inscrisuri necesare.
Si daca nu ti-o primeste, salut rezolutie ...salut contestatie in contencios administrativ.
In practica, insa, asa cum am aratat, judecatorul de serviciu pur si simplu nu-ti primeste cererea, daca nu contine elementele, taxele de timbru sau alte inscrisuri necesare.
Si daca nu ti-o primeste, salut rezolutie ...salut contestatie in contencios administrativ.
Cica se percepe, vezi Legea 146/1997 lit. t/1.attorneyatlaw wrote:Vrea copii simple sau copii legalizate?
Poate judecatorul de serviciu sa respinga o cerere de chemare in judecata pe motiv ca este insuficient timbrata?
Intreb, pt. ca la noi nu exista de mult timp judecator de serviciu.
Totusi cred, ca nu intra in atributiile judecatorului de serviciu sa socoteasca ori sa stabileasca cuantumul taxelor de timbru. Vedeti si art. 87 alin 5 din Hot. 387/2005.

Iar daca respinge, consider ca se poate face contestatie in temeiul Legii nr. 544/2001.
Si la noi se percepe ... pt. copiile simple. N-am putut inca sa-mi dau seama de temeiul legal. Litera t indice 1 se refera la certificatele de grefa cred.
Intr-o vreme se depunea cererea la judecatorul de serviciu, o vreme direct la arhiva, iar daca nu aveai taxa ceruta - nu-ti primea cereea, iar acum s-a revenit iar la judecatorul de serviciu.
Cred ca fiecare instanta cu obiceiurile ei.
Intr-o vreme se depunea cererea la judecatorul de serviciu, o vreme direct la arhiva, iar daca nu aveai taxa ceruta - nu-ti primea cereea, iar acum s-a revenit iar la judecatorul de serviciu.
Cred ca fiecare instanta cu obiceiurile ei.
Cererea pentru copii simple este de competenta grefei si a arhivei, asa cum spune art. 148 C.p.c. si nu se timbreaza. Nu se plateste decat xeroxul si atat.
Daca se vor copii certificate de instanta, pentru fiecare copie se plateste taxa de 0,8 lei , parca , daca nu s-o mai fi scumpit. Scrie pe undeva prin lege. Dar ca sa ti le certifice trebuie sa aduci tu copiile, ceea ce inseamna ca , inainte, apelezi la eliberarea unor copii simple, fara nici o taxa, decat contravaloarea xeroxului.
Daca se vrea o copie legalizata de pe hotarare, se plateste 2 lei.
Orice alte taxe percepute sunt in afara unui cadru legal. Nu stiu daca se spune cumva prin vreun act normativ cum ca instantele, pentru probleme interne, pot sa stabileasca taxe, in afara celor stabilite de lege sau peste cuantumul aprobat prin lege, dar, pe unde am fost, prin tara, m-am lovit de reguli proprii, de m-a luat cu durere de cap. De ex, la Galati se plateste 1 leu/pag, vorbesc de o copie simpla, fara nici un fas. In afara de xerox, care era 0,25 lei/pag. Sa mor de inima cand am vazut asta, in conditiile in care trebuia sa xeroxez un dosar de 400 de pg. Era vorba despre o taxa locala stabilita de coniventa cu primaria, ca doar aste taxe la bugetele locale merg, pentru indestularea mai marilor nostri alesi.
Credeti oare, insa, ca multi oameni platesc asemenea bani? Va inselati!!!
Daca se vor copii certificate de instanta, pentru fiecare copie se plateste taxa de 0,8 lei , parca , daca nu s-o mai fi scumpit. Scrie pe undeva prin lege. Dar ca sa ti le certifice trebuie sa aduci tu copiile, ceea ce inseamna ca , inainte, apelezi la eliberarea unor copii simple, fara nici o taxa, decat contravaloarea xeroxului.
Daca se vrea o copie legalizata de pe hotarare, se plateste 2 lei.
Orice alte taxe percepute sunt in afara unui cadru legal. Nu stiu daca se spune cumva prin vreun act normativ cum ca instantele, pentru probleme interne, pot sa stabileasca taxe, in afara celor stabilite de lege sau peste cuantumul aprobat prin lege, dar, pe unde am fost, prin tara, m-am lovit de reguli proprii, de m-a luat cu durere de cap. De ex, la Galati se plateste 1 leu/pag, vorbesc de o copie simpla, fara nici un fas. In afara de xerox, care era 0,25 lei/pag. Sa mor de inima cand am vazut asta, in conditiile in care trebuia sa xeroxez un dosar de 400 de pg. Era vorba despre o taxa locala stabilita de coniventa cu primaria, ca doar aste taxe la bugetele locale merg, pentru indestularea mai marilor nostri alesi.
Credeti oare, insa, ca multi oameni platesc asemenea bani? Va inselati!!!
Este un abuz din partea mai multor instante de a solicita taxa de timbru pt simple copii din dosare. Acest fapt se datoreaza in special acolo unde nu exista birouri de xerox in incinta judecatoriei sau a tribunalului. Se stabileste ca prin plata taxei de timbru se plateste hirtia si tusul de la xerox. Eu am avut de facut 100 file de copiat din dosar iar grefiera sefa cind a vazut solicitarea mea nu a mai cerut taxa jud de timbru.
E informatie certa !!
Dar in realitate, pentru simple copii de pe filele din dosar nu se percepe nici o taxa!!!
Poti face contestatie, pe Leg.146 /1997 cu modificarile ulterioare, dar e mai mare daraua decit ocaua, fapt pt care nu merita si tocmai pe acest lucru acele instante solicita taxa de timbru......
E informatie certa !!
Dar in realitate, pentru simple copii de pe filele din dosar nu se percepe nici o taxa!!!
Poti face contestatie, pe Leg.146 /1997 cu modificarile ulterioare, dar e mai mare daraua decit ocaua, fapt pt care nu merita si tocmai pe acest lucru acele instante solicita taxa de timbru......
Da, leg. 544/2001, dar daca ai nevoie de copii in 1h ce faci??? Hai sa ne raportam la cazul concret, cind ai nevoie urgent de copii dupa inscrisuri pentru redactarea unei actiuni?? si mai ai 1 zi sau 2 pina la termen??
Nu, tr sa aratam ca solicitarea taxei de timbru este nelegala pt aceste copii..........
Nu, tr sa aratam ca solicitarea taxei de timbru este nelegala pt aceste copii..........