leasing

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
jurista

leasing

Post by jurista » 22 Sep 2006, 13:46

mi-am prins urechile!
speta mea e cam asa: in 2003 am incheiat citeva contracte de leasing operational cu o soc de leasing. in 2005 am terminat de achitat ratele(desi am avut intirzieri nu au considerat contractele reziliate - nu m-au notificat in acest sens). astfel, dupa ce am achitat toata suma prev in contract, am facut cerere sa-mi transfere dreptul de prop asupra acestora, dar datorita unei greseli umane nu am facut-o in termenul prevazut in contract, adica cu min 30 zile inainte de ultima rata, ci in ziua in care am achitat ultima rata care a fost la alta data decit cea prevazuta in scadentar, deci nu puteam sti cind va fi acea data ca sa fac cererea cu 30 zile inainte. Nu vor sa-mi transfere dr de prop ba mai mult mi-au ridicat o masina, iar pe celelalate 4 au venit sa le ridice cu executor dar nu le-au gasit.
intrebarea mea e cum se poate asa ceva? sa ramin si fara masini si fara bani?

sebi77

Post by sebi77 » 22 Sep 2006, 17:45

Incearca cu OG 51/1997 republicata , poate te ajuta ! Nu stiu ce clauze ai in contract, insa la leasigurile operationale nu stiu daca ai drept de "optiune"!

Samurai

Post by Samurai » 24 Sep 2006, 09:21

Nu potzi sa ramai si fara masini si fara bani.

luc4s

Post by luc4s » 24 Sep 2006, 12:47

Scaneaza contractul si posteaza-l(stergind numele societatilor etc) sa vedem si noi ce clauze sunt.
Asa degeaba ne dam cu parerea. :bye:

Yran

Post by Yran » 24 Sep 2006, 15:08

@samurai
Ba potzi ramane si fara bani si fara masini.
Deoarece contr. de leasing are o tipologie specifica. Nu este nici contr. de vanz/cump cu plata in rate dar nici contr. de inchiriere. Pe toata durata contr. de leasing, proprietara bunurilor este soc. de leasing. Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract
Diferenta dintre agonie si extaz o da maniera in care, ca utilizator, citesti cu atentie contr. de leasing si respecti cu "sfintenie" clauzele lui.

@Sebi
Eu consider ca intotdeauna , in ambele variante de leasing (financiar si operational) locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului ( in privinta cumpararii bunului/ de a prelungi contractul de leasing /ori de a inceta raporturile contractuale.) Fapt ce rezulta din art.1 precum si din art.9 lit.d) al Og 51/1997
Este adevarat ca art.2 litera f) defineste cam ciudat leasingul operational : leasing operational este operatiunea de leasing care nu indeplineste nici una dintre conditiile prevazute la lit. e).

e) leasing financiar este operatiunea de leasing care indeplineste una sau mai multe dintre urmatoarele conditii:
1. riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul incheierii contractului de leasing;
2. partile au prevazut expres ca la expirarea contractului de leasing se transfera utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului;
3. utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului, iar pretul de cumparare va reprezenta cel mult 50% din valoarea de intrare (piata) pe care acesta o are la data la care optiunea poate fi exprimata;
4. perioada de folosire a bunului in sistem de leasing acopera cel putin 75% din durata normata de utilizare a bunului, chiar daca in final dreptul de proprietate nu este transferat;

Sa nu uitam insa ca leasingul operational nu este o inchiriere, ci o operatiune de leasing reglementata de OG 51. Desi, din punct de vedere fiscal , in cazul leasingului operational utilizatorul este tratat, ca un chirias. Din aceasta rezulta si principalul avantaj al leasingului operational, si anume deductibilitatea integrala a ratei de leasing.

@jurista
Intrucat termenul contr. de leasing operational a expirat fara sa va fi manifestat optiunea de cumparare in termenul contractual ci doar ulterior, dupa ce ati achitat cu intarziere ultima rata, este explicabil ca firma de leasing, proprietara masinilor, sa-si recupereze bunurile. Nu v-ati indeplinit in termen obligatiile contractuale si, cel mai important aspect, nu v-ati exercitat in termen dreptul de optiune pt.cumpararea masinilor.

denominatus

Post by denominatus » 24 Sep 2006, 15:09

ba se poate si fara bani si cu masina luata...
simplificand un pic, lizingul e doar o inchiriere cu o optiune de a cumpara, la sfarsit...
banii (ratele) sunt chiria.
valoarea reziduala e pretul vanzarii.
vezi ce ai achitat si ce nu.
citeste contractul si pe urma citeste ordonanta.
si pe urma mai citeste odata contractul.
vezi ca despre contractul de lizing se zice ceva si in ordonanta (de urgenta?) 28/06.

pana la urma, ce e important este sa stabilesti ce natura are termenul de optiune.
si pe urma sa vezi ce zice legea cu privire la punerea in intarziere, respectiv daca trebuia sa te puna in intarziere au ba.

ce bine ca nu gasesc masinile. :grin:
fa repede actiune pentru masina pe care ti-au saltat-o si pune-le in vedere ca pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei sa nu cumva sa faca ceva cu masina. mai vezi si tu ce te lasa legea sa le faci cu privire la aspectele astea... asiguratorii ;)

Yran

Post by Yran » 24 Sep 2006, 15:12

Eu am raspuns inaintea ta ;-)

denominatus

Post by denominatus » 24 Sep 2006, 15:41

da, spidi gonzales o sa-ti zic de-acun nainte.. :-D

interesant e sa vezi cum zice legea ca trebuie exercitat dreptul de optiune, in comparatie cu cum zice contractul, si ce zice legea aia cu clauzele abuzive ;) fiindca este evident ca aceste contracte de leasing sunt, in mare parte, contracte de adeziune, nesusceptibile sau putin susceptibile de negociere reala...
in situatii extreme, si cu o argumentare solida, s-ar putea sa mearga.

pe urma ma mai gandesc si la faptul ca omul nostru parca zicea ca n-a prea avut cum sa-si exercite dreptul, ca n-a stiut nu stiu ce sau nu stiu cum... imposibilitatea executarii obligatiei.

pe urma, termenul ala nu prea cred eu ca e musai de decadere, de vreme ce optiunea a fost exercitata, lizingarul trebuie sa respecte optiunea...

unse sa alunece mai usor, dar... deh... de-aia platim avocatii cu bani grei, nu? :mrgreen:

stii la ce ma mai gandeam? ma gandeam la buna credinta in exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor, la bunele practici... si la o bere.
berea a invins detasat. ma duc la frigider. :grin:

Samurai

Post by Samurai » 24 Sep 2006, 15:44

Yran wrote:@samurai
Ba potzi ramane si fara bani si fara masini.

OG 51/97 R Art. 8. - Contractele de leasing constituie titlu executoriu, daca utilizatorul nu preda bunul in urmatoarele situatii:
- la sfarsitul perioadei de leasing daca utilizatorul nu a formulat optiunea cumpararii bunului sau a prelungirii contractului;
- in cazul rezilierii contractului din vina exclusiva a utilizatorului.

Art. 9. - Locatorul/finantatorul se obliga:
a) sa respecte dreptul utilizatorului de a alege furnizorul potrivit necesitatilor;
b) sa incheie contract de vanzare-cumparare cu furnizorul desemnat de

utilizator, in conditiile expres formulate de catre acesta;
c) sa incheie contract de leasing cu utilizatorul si sa transmita acestuia, in temeiul contractului de leasing, toate drepturile derivand din contractul de vanzare-cumparare, cu exceptia dreptului de dispozitie;
d) sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului, care consta in posibilitatea de a opta pentru prelungirea contractului sau pentru achizitionarea ori restituirea bunului;
e) sa ii garanteze utilizatorului folosinta linistita a bunului, in conditiile in care acesta a respectat toate clauzele contractuale;
f) sa asigure, printr-o societate de asigurare, bunurile oferite in leasing.

Art. 16. - Daca finantatorul nu respecta dreptul de optiune al utilizatorului, acesta datoreaza daune-interese in cuantum egal cu valoarea reziduala a bunului sau cu valoarea sa de circulatie, calculata la data expirarii contractului de leasing.

S-au platit ratele. Nu s-a reziliat contractul.
Dar se pot adauga si alte clauze. Dupa mine s-a prelugit tacit. Deci mai avea drept de optiune.

@Denominatus contractele de leasing pot fi si titlu executoriu prin lege.[/u]

sebi77

Post by sebi77 » 24 Sep 2006, 16:32

Yran wrote:
@Sebi
Eu consider ca intotdeauna , in ambele variante de leasing (financiar si operational) locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului ( in privinta cumpararii bunului/ de a prelungi contractul de leasing /ori de a inceta raporturile contractuale.) Fapt ce rezulta din art.1 precum si din art.9 lit.d) al Og 51/1997
Este adevarat ca art.2 litera f) defineste cam ciudat leasingul operational : leasing operational este operatiunea de leasing care nu indeplineste nici una dintre conditiile prevazute la lit. e).
Depinde de ce spune contractul....

kinga

Post by kinga » 24 Sep 2006, 18:18

hmmm
principala deosebire intre leasingul financiar si leasingul operational este
faptul ca L.O. presupune in adevaratul sens al cuvintului, folosirea bunului finantat pe o perioada limitata de timp.

"Astfel, Utilizatorul este practic decis, inca de la semnarea contractului, asupra returnarii bunului finantat la finele perioadei de leasing, urmind ca Locatorul sa preia riscul de realizare a valorii ramase neamortizate la finele contractului."

Deci, ... sigur ca a fost LO???? :grin: :grin:
in alte ordine de idei, nimeni nu se poate prevala de propria culpa.... ori jurista a scris ca rata nu au achitat-o la termenul prevazut in scadentar, si nici nu a cerut transferul dreptului de propritate...in termenul stabilit in contract....
conventiile legal facute ........

si de unde ati dedus ca este vorba de termene de recomandare? pai daca e asa..nu mai are rost sa stabilim termene in nici un contract.... cer cand vreau eu, fac cand vreau eu, platesc cand vreau eu...... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

si ce va spune in instanta????

Onorata instanta drept ca nu am platit la scadenta ... dar nu am fost notificata..deci termenul s-a prelungit tacit..... drept ca nu am cerut transferul dreptului de proprietate ..da ce... era doar un termen prevazut asa orientativ...... si oricum ... ei sunt de vina..si e interesul lor sa achit eu valoare reziduala.....

:mrgreen: :mrgreen:

logic..dar ei au masini..eu am ramas fara .... :mrgreen: :mrgreen:

denominatus

Post by denominatus » 24 Sep 2006, 18:57

Samurai wrote:@Denominatus contractele de leasing pot fi si titlu executoriu prin lege
si am zis eu ca nu?
am zis ca daca societatea de lizing si-a recuperat una dintre masini, prin luare cu japca de pe strada, si in mod abuziv, intrucat contractul fusese prelungit tacit iar optiunea fusese valid formulata, asa cum a decis instanta (la trecutul viitor; ramane de vazut ce va zice) iar eventuala clauza lor contractuala ca pot intra in stapanirea bunului prin mijloace proprii nu-i acopera de loc, fiindca e inaplicabila.

ca e titlu executoriu, o fi, nu zic nu.
dar nu cred, sincer, ca lizingarul si-a ridicat masina cu executorul de pe strada. iar daca o sa am si hotarare judecatoreasca referitoare la contract, inseamna ca a luat-o "fara drept". intra la furt? :grin: ;-)

Yran

Post by Yran » 25 Sep 2006, 07:41

Contractul de leasing este incheiat pe o perioada determinata.Pt.fiecare rata de leasing soc.de leasing emite factura.
In situatia in care ultima rata facturata nu este achitata de utilizator la scadenta(scadenta finala care coincide cu termenul de incetare a leasingului), care ar fi temeiul legal al prelungirii tacite a contractului de leasing astfel incat sa se considere valida optiunea de cumparare formulata de utilizator dupa expirarea perioadei de leasing stabilita prin contract?

jurista

leasing

Post by jurista » 25 Sep 2006, 11:30

In primul rind multumesc pt raspunsuri! :floare:
am vazut ca parerile sunt impartite.
la mine scadenta finala era pe 15 aug 2005, am platit pe 02.11.2005
in iulie le-am cerut sa-mi acorde un termen pt achitarea ratelor restante si sa-mi calculeze sumele necesare pt a deveni proprietarii autoturismelor.
in 18.10 2005 mi-au raspuns ca am de plata suma x pina pe 19.10.2006.
in data de 2.11. am achitat si am facut cererea de transfer dr de prop, la care mi-au raspuns ca sunt reziliate contractele.
atunci pt ce am platit si valoarea reziduala?
ok, recunosc am gresit dar ramin la parerea mea ca in acest contract locatorul foloseste clauze abuzive.
sper sa-l pot scana sa-l vedeti si voi.

kinga

Re: leasing

Post by kinga » 25 Sep 2006, 11:51

jurista wrote:atunci pt ce am platit si valoarea reziduala?
.
Esti sigura ca ceea ce ai platit era valoarea reziduala??? :floare: :floare:

Post Reply