Retragere plangere prealabila/Impacarea partilor-lat. civila

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
krisstina

Retragere plangere prealabila/Impacarea partilor-lat. civila

Post by krisstina » 17 Aug 2006, 20:05

In cursul lui Mitrache (2002, pg.324 si urmatoarele) scrie, si la retragerea plangerii prealabile si la impacarea partilor, ca trebuie sa priveasca atat latura penala cat si cea civila.

Cum s-a ajuns la aceasta concluzie in cazul retragerii plangerii prealabile?
Art. 131 Cod penal nu se refera in niciun fel la stingerea actiunii civile, ceea ce, in schimb, se intampla in cazul art. 132 alin.1, referitor la impacarea partilor.

gavril

Post by gavril » 17 Aug 2006, 22:35

incerc eu un raspuns ?

daca in privinta impacarii partilor avem art. 132 alin(1) .. in privinta retragerii plangerii preababile instanta se dezinvesteste si va face aplicare a art. 10 alin.(1) lit. f Cpp coroborat cu art. 346 alin.(4) Cpp, nemaiputand solutiona latura civila. In acest din urma caz, persoana vatamata nu renunta la dreptul pretins, cum se intampla in cazul impacarii.

Mitrache spune ca daca se retrage plangerea prealabila atunci persoana vatamata nu se mai poate adresa cu o actiune separata la instantele civile ?

wittmann

Post by wittmann » 18 Aug 2006, 07:57

Parerea mea este ca retragerea plangerii prealabile nu impiedica persoana vatamata de a formula ulterior o actiune in pretentii in fata instantei civile.

minodora

Post by minodora » 18 Aug 2006, 08:47

Se pare ca ambele cazuri: impacare si retragere ar trebui sa stinga cu totul procesul atat sub aspectul penal cat si sub aspectul civil.
Prin urmare, o actiune in civil nu ar mai putea fi formulata.
Dar... nefiind o practica unitara a instantelor judecatoresti....

krisstina

Post by krisstina » 18 Aug 2006, 09:45

Gavril wrote: Mitrache spune ca daca se retrage plangerea prealabila atunci persoana vatamata nu se mai poate adresa cu o actiune separata la instantele civile ?
Adicatelea, se poate promova actiune separata la instantele civile in cazul retragerii plangerii prealabile, iar in cazul impacarii partilor nu?

totem

Post by totem » 18 Aug 2006, 22:56

exact;impacarea e neconditionata. :floare: pt. Krisstina

gavril

Post by gavril » 19 Aug 2006, 01:03

krisstina wrote: Adicatelea, se poate promova actiune separata la instantele civile in cazul retragerii plangerii prealabile, iar in cazul impacarii partilor nu?
eu zic ca da.

Totusi, revin si arat ca in cazul in care se retrage plangerea prealabila instanta face aplicarea art. 10 lit. h NU lit. f cum am zis prima data.

Neagu zice ca retragerea trebuie sa fie totala si neconditionata si ca retragerea ar produce aceleasi efecte asupra laturii civile ca si impacarea partilor. In acest senns da cateva exemple ale unor hotarari din anii n70 in care actiunile civile ar fi fost inadmisibile. Totusi modul de formulare a lui Neagu arata ca exista si actiuni civile care au fost declarate admisibile .. daca infractiunea a produs un prejudiciu.

Daca faptuitorul vroia ca retragerea plangerii prealabile sa aiba efecte si asupra actiunii civile .. eu cred ca ar fi prevazut expres .. asa cum o face in cazul impacarii partilor.

gavril

Post by gavril » 19 Aug 2006, 01:08

Decizie penala nr. 639/1992
EMITENT: Tribunalul Brasov
Tematici: ACTIUNE CIVILA
PUBLICATA IN: Dreptul nr. 4 din 1994, pag. 91

Prin sentinta penala nr. 857/1992, Judecatoria Brasov, a dispus incetarea procesului penal fata de inculpata A.T., pentru savarsirea infractiunii de
lovire, avand in vedere ca partea vatamata si-a retras plangerea.
Prin aceeasi hotarare inculpata a fost insa obligata sa plateasca partii vatamate despagubiri civile.
In fapt, partea vatamata a dat o declaratie in fata primei instante prin care arata ca nu cere condamnarea inculpatului ci doar obligarea sa la despagubiri civile.
Hotararea sus-mentionata este nelegala. Latura penala si cea civila, in procesul penal, sunt indivizibile. Dar, in conditiile in care partea vatamata a facut declaratia ca nu cere condamnarea inculpatei (adica a facut o declaratie de retragere a plangerii prealabile s.n. ), prima instanta trebuia nu numai sa pronunte incetarea procesului penal, ci si sa dispuna scoaterea de pe rol a cauzei si sa o transmita unui complet de judecata civil, pentru ca partea vatamata sa-si poata valorifica, pe aceasta cale, pretentiile sale. Sub nici o forma actiunea civila nu mai putea continua alaturi de actiunea penala, intrucat aceasta nici nu mai exista, ca urmare retragerii plangerii penale a partii vatamate; plangerea sa fiind singurul element de natura sa justifice punerea in miscare a actiunii penale, la care se putea alatura si actiunea civila.

wittmann

Post by wittmann » 19 Aug 2006, 07:54

Gavril wrote:..... Dar, in conditiile in care partea vatamata a facut declaratia ca nu cere condamnarea inculpatei (adica a facut o declaratie de retragere a plangerii prealabile s.n. ), prima instanta trebuia nu numai sa pronunte incetarea procesului penal, ci si sa dispuna scoaterea de pe rol a cauzei si sa o transmita unui complet de judecata civil, pentru ca partea vatamata sa-si poata valorifica, pe aceasta cale, pretentiile sale.
De asa ceva nu am auzit niciodata.

orange

Post by orange » 11 Sep 2006, 19:17

Adresez si eu intrebarea referitoare la plangerea prealabila tot in acest topic: retragerea plangerii prealabile se poate face si prin inscris sub semnatura privata al partii vatamate si prezentat de avocat in instanta? Si daca nu, inscrisul autentificat de notarul public trebuie sa cuprinda vreo mentiune speciala (in afara de subsemnatul...parte vatamata in dosarul nr...imi retrag plangerea etc)? SI inca ceva, autentificarea se poate face la orice birou notarial (din orice localitate adica)? (Banuiesc ca da)
Multumesc!

wittmann

Post by wittmann » 11 Sep 2006, 19:23

Am avut situatii in care am pus concluzii de incetare in baza unei cereri de mana depuse prin posta. Sincer, ca judecator as prefera o declaratie autentica sau macar atestata de avocat.

wav

Post by wav » 11 Sep 2006, 19:26

Gavril wrote:in privinta retragerii plangerii preababile instanta se dezinvesteste si va face aplicare a art. 10 alin.(1) lit. f Cpp
Odata ca mie mi se pare aici ca e vorba de 10h si nu 10f CPP.
Pe de alta parte cred ca instanta penala e investita cu solutionarea ambelor cazuri ale procesului penal si odata ce se pronunta asupra incetarii pe 10 h (s-a retras plangerea prealabila sau partile s-au impacat ), care nu cred ca trebe confundat cu 10 f (lipseste plangerea prealabila) este obligata sa solutioneze si latura civila.
Solutia din speta de mai sus mie mi se pare de analel justitiei si nu in sensul bun al cuvantului.

krisstina

Post by krisstina » 15 Sep 2006, 22:50

Dupa modificarile aduse prin Legea 356 / 2006, art. 346 alin. 4 din Cpp prevede in mod expres ca instanta penala nu solutioneaza actiunea civila cand pronunta incetarea procesului penal in caz de retragere a plangerii prealabile.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests