hotarare partiala
hotarare partiala
Un furnizor livreaza marfa emitand 12 facturi pe numele beneficiarului, care nu plateste nimic. Cererea de emitere a somatiei de plata pentru cele 12 facturi este respinsa, debitorul invocand diferite vicii la 3 din cele 12 facturi. Creditorul se adreseaza instantei de drept comun pentru solutionare. In intampinare, parata recunoaste ca datoreaza 5.000 RON (insumand c/val celorlalte 9 facturi din cele 12 emise) dar cere respingerea actiunii pentru cele 3 facturi (cu vicii), solicitand admiterea partiala a actiunii reclamantei. In aceste conditii, reclamanta poate cere, in baza art.270 C.pr.civ. si inainte de discutarea probatoriului, pronuntarea unei hotarari partiale pentru cei 5.000 RON recunoscuti de parata si continuarea procesului pentru celelalte 9 facturi ? Cunosc o speta in care instanta a pronuntat o hotarare partiala - sentinta, dosarul a fost inchis, dupa care reclamanta a cerut in van repunerea dosarului pe rol pentru valorificarea restului pretentiilor (motivatia a fost ca in acelasi dosar nu se pot pronunta doua sentinte). In speta, trebuia data o hotarare partiala - incheiere, executorie conform art.273? Am auzit de cazuri in care hotararea partiala face referire la intelegerea partilor (e vorba de achiesarea paratei la pretentiile reclamantei ? Nu cumva sa se inteleaga invoiala drept o tranzactie). Exista de asemenea si discutii pe tema disjungerii, cu crearea altui dosar, dar mi se par fortate. Sa inteleg ca pot aparea surprize neplacute daca solicit aplicarea art.270 in speta, chiar daca in cererea scrisa voi mentiona expres ca pentru diferenta nerecunoscuta doresc sa ma judec in continuare si sa fac dovada pretentiilor mele pe baza probatoriului (expertiza contabila, etc.) care se va admite in cauza?
Re: hotarare partiala
procesul poate continua pentru celelalte 9 facturi, iar pentru cele 3 facturi (cu vicii) vor trebui depuse noi probe din care sa ateste valabilitatea lor.Ghost wrote:Un furnizor livreaza marfa emitand 12 facturi pe numele beneficiarului, care nu plateste nimic. Cererea de emitere a somatiei de plata pentru cele 12 facturi este respinsa, debitorul invocand diferite vicii la 3 din cele 12 facturi. Creditorul se adreseaza instantei de drept comun pentru solutionare. In intampinare, parata recunoaste ca datoreaza 5.000 RON (insumand c/val celorlalte 9 facturi din cele 12 emise) dar cere respingerea actiunii pentru cele 3 facturi (cu vicii), solicitand admiterea partiala a actiunii reclamantei. In aceste conditii, reclamanta poate cere, in baza art.270 C.pr.civ. si inainte de discutarea probatoriului, pronuntarea unei hotarari partiale pentru cei 5.000 RON recunoscuti de parata si continuarea procesului pentru celelalte 9 facturi ?
parerea mea e urmatoarea: ca instanta (intrun final) va soma debitoarea la plata sumei de 5000 RON cu titlu de debit iar cand/daca se va face dovada si pentru cele 3 facturi (cu vicii) - si plata acestora, precum si la plata unei penalitati de intarziere de. __ %(in cazul in care in contract era inserata aceasta mentiune) si a taxei de timbru si a timbrului judiciar
sigur vei avea castig de cauza

Draga Bobocel,
Iti multumesc pentru raspunsul tau. Cand am recitit insa textul din mesajul meu pe care tu l-ai citat, am observat ca dintr-o regretabila eroare am scris continuarea procesului pentru cele 9 facturi, in loc de cele 3 facturi (nerecunoscute). Mi-e teama ca am creat o oarecare confuzie. De fapt, vreau sa cer de la bun inceput (ca si chestiune prealabila) darea unei hotarari partiale pentru cele 9 facturi recunoscute (5000 RON), in baza art. 270, urmand ca pentru cele 3 facturi (cu vicii) sa propun un probatoriu in cauza (expetiza contabila, etc.). Intrebarea ar fi daca este admisibila o astfel de cerere, pe de o parte in acest stadiu al procesului, iar pe de alta parte, continuarea judecatii, in acelasi dosar, pentru celelalte 3 facturi (cu vicii) prin administrarea unui anume probatoriu. Practic, mi-e teama sa nu ma trezesc cu o sentinta pe 5.000 RON, executorie, care chipurile consemneaza intelegerea partilor, iar pentru rest (15.000 RON) sa nu mai pot face nimic (cazul tranzactiei, chiar daca nu am intentionat asa ceva). Precizez ca am achitat deja taxa pentru suma totala de 20.000 RON si nu intentionez sa fac vreo intelegere cu parata.
Iti multumesc pentru raspunsul tau. Cand am recitit insa textul din mesajul meu pe care tu l-ai citat, am observat ca dintr-o regretabila eroare am scris continuarea procesului pentru cele 9 facturi, in loc de cele 3 facturi (nerecunoscute). Mi-e teama ca am creat o oarecare confuzie. De fapt, vreau sa cer de la bun inceput (ca si chestiune prealabila) darea unei hotarari partiale pentru cele 9 facturi recunoscute (5000 RON), in baza art. 270, urmand ca pentru cele 3 facturi (cu vicii) sa propun un probatoriu in cauza (expetiza contabila, etc.). Intrebarea ar fi daca este admisibila o astfel de cerere, pe de o parte in acest stadiu al procesului, iar pe de alta parte, continuarea judecatii, in acelasi dosar, pentru celelalte 3 facturi (cu vicii) prin administrarea unui anume probatoriu. Practic, mi-e teama sa nu ma trezesc cu o sentinta pe 5.000 RON, executorie, care chipurile consemneaza intelegerea partilor, iar pentru rest (15.000 RON) sa nu mai pot face nimic (cazul tranzactiei, chiar daca nu am intentionat asa ceva). Precizez ca am achitat deja taxa pentru suma totala de 20.000 RON si nu intentionez sa fac vreo intelegere cu parata.