Divort. Declinare competenta. Conexare.

Discutii privind procedura civila
Post Reply
norocel

Divort. Declinare competenta. Conexare.

Post by norocel » 02 Sep 2006, 09:29

X introduce la Judecatoria "A" o cerere de divort impotriva lui Y
Y, imediat ce primeste cererea introduce si el o cerere de divort impotriva lui X dar la Judecatoria "B"

In procesul in care figureaza ca parat, fiecare dintre cei doi soti, invoca exceptia de necompetenta teritoriala si propune probe pentru a se dovedi ultimul domiciliul comun.

Nefiind posibila judecarea separata a celor doua cereri, Judecatoria "B" (sesizata mai tarziu decat Judecatoria "A"), dupa ce constata, in baza probelor administrate, ca nu este competenta, declina competenta in favoarea Judecatoriei "B" si prin aceeasi hotarare dispune si conexarea celui de-al doilea dosar la primul.

Ce ziceti, daca Judecatoria "B" a constatat ca nu este competenta, putea sau nu sa dispuna conexarea, cu motivarea ca oricum cele doua cereri nu pot fi judecate separat ?

gavril

Re: Divort. Declinare competenta. Conexare.

Post by gavril » 02 Sep 2006, 11:58

Norocel wrote: Nefiind posibila judecarea separata a celor doua cereri, Judecatoria "B" (sesizata mai tarziu decat Judecatoria "A"), dupa ce constata, in baza probelor administrate, ca nu este competenta, declina competenta in favoarea Judecatoriei "B" si prin aceeasi hotarare dispune si conexarea celui de-al doilea dosar la primul.
e o problema de formulare sau o greseala. eu nu inteleg logica acestei fraze.
cum adica jud. B isi declina competenta dar dispune conexarea ?

minodora

Post by minodora » 02 Sep 2006, 12:07

Eu zic ca nu. A sarit o etapa.
Din moment ce nu era competenta, instanta se dezinvesteste si deci nu se putea pronunta asupra conexarii.

jojo

Post by jojo » 02 Sep 2006, 12:51

Nu. Art.105 alin.1 C.proc.civ.

norocel

Post by norocel » 02 Sep 2006, 13:08

Asa gandesc si eu, ca Judecatoria B a gresit dar am vrut sa mai vad si alte pararei.

@Gavril, am gresit eu cand am spus ca Judecatoria B a declinat competenta in favoarea Judecatoriei B, de fapt am vrut sa spun ca a declinat competenta in favoarea Judecatoriei A.

@Jojo, imi scapa legatura cu art. 105 alin. 1 Cod pr.civila.
Explici, te rog?

jojo

Post by jojo » 02 Sep 2006, 13:11

Daca la instanta necompetenta au fost indeplinite anumite acte de procedura, acestea sunt lovite de nulitate, cu exceptia probelor.

norocel

Post by norocel » 02 Sep 2006, 13:13

Am inteles. :cafea:

gavril

Post by gavril » 02 Sep 2006, 13:17

am o intrebare : care instanta hotareste asupra conexarii ?

jojo

Post by jojo » 02 Sep 2006, 13:32

Ma uit imediat in curs! :lol:

Pai instanta competenta de a solutiona divortul.

gavril

Post by gavril » 02 Sep 2006, 16:53

eu nu inteleg. sa te declari necompetenta dar totusi sa conexezi ?
vedeti problema ca si mine ?

norocel

Post by norocel » 02 Sep 2006, 19:21

Tocmai asta era ca nu putea dispune conexarea.
De asta spuneam ca s-a gresit.
Conexarea se dispune dupa ce dosarul ajunge la instanta competenta.

Post Reply