Casatorie fictiva
Casatorie fictiva
In cazul in care sotii au incheiat casatoria pentru ca unul dintre ei sa obtina mai usor o viza de calatorie in America, celalalt sot poate cere desfiintarea casatoriei pentru cauza fictiva?
Ce sanse sunt ca instanta sa admita actiunea, in conditiile in care se probeaza ca sotul reclamant a cunoscut situatia reala, mai mult, s-a casatorit pentru a obtine o suma de bani?
Va multumesc.
Ce sanse sunt ca instanta sa admita actiunea, in conditiile in care se probeaza ca sotul reclamant a cunoscut situatia reala, mai mult, s-a casatorit pentru a obtine o suma de bani?
Va multumesc.
Re: Casatorie fictiva
...da, poate cere;sanctiunea e nulitatea absoluta;nu conteaza daca ambii soti sau numai unul din ei a urmarit obtinerea prin casatorie a acestor efecte secundare;numai sa nu-i faca celalat "sot" vreo surpriza demonstrand instantei ca intre ei s-au stabilit raporturi conjugale ( imbinarea utilului cu placutul
...), aspect care acopera fictivitatea ( caz in care ramane posibil divortul).

..despre acest subiect stiu cate ceva din viata, nu din carti, ca am cunoscut cateva persoane care au incercat sa se stabileasca in Germania in acest fel ( a fost si asta un mare "val", la un moment dat) si am aflat ca si-n Bucuresti exista acest gen de piata, ca urmare a interesului unor straini care vor sa ramana cu acte-n regula in Ro ;
...de regula, cei doi implicati stiu ce afacere incheie, numai ca, pe parcurs, apar elemente noi, se cer prestatii suplimentare, de acelasi fel sau de alt fel decat ce s-a convenit initial;cel mai frecvent caz este o a doua plata, facuta de cel interesat sa obtina efectele secundare ale casatoriei, ca urmare a santajului celuilalt care fie nu vrea sa divorteze cand lucrurile s-au aranjat, fie ameninta cu darea in vileag, chiar daca vor fi si pt. el niste consecinte neplacute, dar nu asa neplacute ca pt. celalalt, fie ameninta cu desfiintarea casatoriei inainte de obtinerea beneficiilor;a doua plata poate fi mai mare decat plata facuta initial sau poate consta in favoruri sexuale etc.
...cand am zis "darea in vileag" m-am referit la o atitudine care nu implica cererea de desfiintare a casatoriei de catre unul din cei implicati, dar care le da apa la moara altora s-o faca;
...cand sunt casatorii intre straini ( nu stiu daca e cazul asta, dar acun tot am divagat si drumul e-n panta...) si exista suspiciunea ca institutia foloseste altor scopuri decat trebuie, de regula exista si control...mi s-a povestit ca in Germania se verificau periodic hainele din dulap, periutele de dinti din baie si erau intrebati vecinii in legatura cu comportamentul sotilor...astfel, unii romani s-au trezit ca au facut doua plati si nu s-au ales cu mare lucru;dar au fost si norocosi printre ei.
...dar ce te faci daca unul din cei doi se imbolnaveste grav, apare o sarcina cu un tert sau, la una din limite, ca sa zic asa,...un deces...ca s-au intamplat si de-astea...
...de regula, cei doi implicati stiu ce afacere incheie, numai ca, pe parcurs, apar elemente noi, se cer prestatii suplimentare, de acelasi fel sau de alt fel decat ce s-a convenit initial;cel mai frecvent caz este o a doua plata, facuta de cel interesat sa obtina efectele secundare ale casatoriei, ca urmare a santajului celuilalt care fie nu vrea sa divorteze cand lucrurile s-au aranjat, fie ameninta cu darea in vileag, chiar daca vor fi si pt. el niste consecinte neplacute, dar nu asa neplacute ca pt. celalalt, fie ameninta cu desfiintarea casatoriei inainte de obtinerea beneficiilor;a doua plata poate fi mai mare decat plata facuta initial sau poate consta in favoruri sexuale etc.
...cand am zis "darea in vileag" m-am referit la o atitudine care nu implica cererea de desfiintare a casatoriei de catre unul din cei implicati, dar care le da apa la moara altora s-o faca;
...cand sunt casatorii intre straini ( nu stiu daca e cazul asta, dar acun tot am divagat si drumul e-n panta...) si exista suspiciunea ca institutia foloseste altor scopuri decat trebuie, de regula exista si control...mi s-a povestit ca in Germania se verificau periodic hainele din dulap, periutele de dinti din baie si erau intrebati vecinii in legatura cu comportamentul sotilor...astfel, unii romani s-au trezit ca au facut doua plati si nu s-au ales cu mare lucru;dar au fost si norocosi printre ei.
...dar ce te faci daca unul din cei doi se imbolnaveste grav, apare o sarcina cu un tert sau, la una din limite, ca sa zic asa,...un deces...ca s-au intamplat si de-astea...
Marturisesc ca pana acum nu am intalnit asemenea casatorii, nici despre desfiintarea casatoriei fictive nu prea am habar, stiu cate ceva din manuale.
Asa fiind, orice informatie imi este de folos.
In speta este vorba despre doi tineri de cetatenie romana, sotul reclamant a cam luat teapa, despre celalalt mare lucru nu stim.
Intrebarea mea este daca in aceasta situatie nu se aplica principiul nemo auditur propriam...etc?
Din raspunsul tau Robinhood, inteleg ca ar fi admisibila actiunea, merg pe mana ta
. (oricum nu am de ales)
Asa fiind, orice informatie imi este de folos.

In speta este vorba despre doi tineri de cetatenie romana, sotul reclamant a cam luat teapa, despre celalalt mare lucru nu stim.
Intrebarea mea este daca in aceasta situatie nu se aplica principiul nemo auditur propriam...etc?
Din raspunsul tau Robinhood, inteleg ca ar fi admisibila actiunea, merg pe mana ta

...casatoria se desfiinteaza daca se dovedeste fictivitatea ei, indiferent ca fictiv. este unilaterala sau bilaterala si indiferent cine o reclama;se admite orice mijloc de proba ( imprejurari de fapt);in lipsa acestei dovezi, casatoria e considerata valida;se acopera nulitatea (chiar daca e absoluta) daca intre soti s-au stabilit raporturi specifice casatoriei.
JOJO wrote:In speta este vorba despre doi tineri de cetatenie romana, sotul reclamant a cam luat teapa, despre celalalt mare lucru nu stim.
Din raspunsul tau Robinhood, inteleg ca ar fi admisibila actiunea, merg pe mana ta. (oricum nu am de ales)
Inteleg ca reclamantul doreste desfiintarea pentru fictivitate si nu desfacerea casatoriei prin divort pentru a-si recupera suma de bani pe care a platit-o paratului la incheierea "afacerii".
Nu cred ca va primi banii inapoi. Normal ar fi ca nici paratul sa nu ramana cu ei.
Instanta civila poate dispune masura de siguranta a confiscarii speciale prevazuta de art. 118 Cod penal?
P.S. And, tu sabotezi avocatura? Ce-ar fi sa incheiati un pact de neagresiune?