exceptia de litispendenta...sau nu?

Discutii privind procedura civila
norocel

exceptia de litispendenta...sau nu?

Post by norocel » 27 Aug 2006, 08:25

Un avocat introduce mai multe cereri de chemare in judecata absolut identice...la aceeasi instanta.
Cum repartitia se face aleatoriu, doua din dosare au cazut la acelasi judecator, astfel incat a fost simplu de descoperit ca sunt mai multe cereri pe identice pe rolul aceleiasi instante.
Cum credeti ca poate fi inchis cel de-al doilea dosar?
Sunt sau nu indeplinite conditiile pentru a se admite exceptia de litispendenta?

ART. 163-Cod pr civila

(1) Nimeni nu poate fi chemat in judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte inaintea mai multor instante.
(2) Aceasta exceptie se va putea ridica de parti sau de judecator in orice stare a pricinii in fata instantelor de fond.
(3) Daca exceptia este primita, dosarul se va trimite instantei care a fost mai intai investita, iar in cazul cand pricinile se afla in judecata unor instante de grade deosebite la instanta cu grad mai inalt.

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 27 Aug 2006, 08:56

...in toate cazurile de prorogare judiciara tinem seama ca scopul e o mai buna administrare a justitiei.
.. in caz de litispendenta legea urmareste sa nu apara contrarietate in hotarari, se apara autoritatea de lucru judecat;se pot conexa si cauze care nu sunt identice, dar au o stransa legatura intre ele.
...aici cred ca e vb de atasarea unui dosar la altul, care e o operatie administrativa;nu se produc solutii in dosarul atasat, acesta fiind identic celui ce se judeca...parca asa am invatat.

norocel

Post by norocel » 27 Aug 2006, 09:15

Un dosar odata deschis si pus pe rol, trebuie cumva solutionat sau inchis.
Litispendenta mi se pare si mie ca nu merge.
S-ar putea scoate dosarul de pe rol si s-ar putea dispune inchiderea pe cale administrativa, printr-o incheiere care sa nu fie supusa nici unei cai de atac?

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 27 Aug 2006, 09:20

...asta zic si eu - litispendenta nu mi se pare calea, ci operatiunea administrativa...

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 27 Aug 2006, 09:22

...si, bineinteles, fara cale de atac...poate, eventual, o "directa" catre cel care are chef de joaca...asta-n caz ca protesteaza...ceea ce exclud din start.

norocel

Post by norocel » 27 Aug 2006, 09:29

Reclamantul este greu de crezut ca ar avea ceva de comentat dar ce ne facem daca paratul a facut cheltuieli (ex: si-a angajat avocat)?

kko

Post by kko » 27 Aug 2006, 09:29

Da ce zici de conexare conf.art.164 C.pr.civ?

daca sunt identice cauzele, inseamna ca au o stransa legatura :mrgreen: La fel ca si clonele :grin:

norocel

Post by norocel » 27 Aug 2006, 09:33

Aici este identitate si nu doar "stransa legatura" (evident, nu ma refer si la clone :mrgreen: )

krisstina

Post by krisstina » 27 Aug 2006, 09:37

Si litispendenta de ce nu merge? Daca nimeni nu poate fi chemat in judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte.

Daca nu se poate inaintea mai multor instante, cu atat mai putin in fata aceleiasi instante.

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 27 Aug 2006, 09:38

kko, poate nu m-am esprimat... perfect, dan am vrut sa spun ca, spre deosebire de litis, atasarea unui dosar la altul e posibila numai in caz de tripla identitate, ori asta permite o operatiune mai ieftina pt. instanta, ca timp si mijloace, fiind administrativa.

kko

Post by kko » 27 Aug 2006, 09:44

Inainte de toate, l-as obliga pe reclamant sa timbreze ambele cereri :mrgreen: Abia dupa aceea m-as gandi ce fac cu ele :lol:

norocel

Post by norocel » 27 Aug 2006, 09:47

Cererile au fost timbrate (taxa fixa, deci nesemnificativa).
Cred ca avocatul a incercat varianta cu mai multe cereri pentru ca macar una sa ajunga la un judecator in fata careia sa aiba sanse sa i se admita.

kko

Post by kko » 27 Aug 2006, 09:58

Si eu zic ca merge litispendenta. Se poate ridica si din oficiu iar avocatul ala sa-si precizeze pozitia in scris :grin: Ca eu as fi curios cum se opune :lol:

norocel

Post by norocel » 27 Aug 2006, 10:09

Si daca admiti exceptia de litispendenta, poti inchide dosarul in loc sa-l trimiti instantei intai investite?
Trimiterea dosarului nu ar avea nici o justificare logica din moment ce cererile sunt absolut identice.

krisstina

Post by krisstina » 27 Aug 2006, 10:15

Le trimiti pe toate la primul judecator "ales" de calculator, fiind dovezi de abuz de drept procedural.

Post Reply