Pelerinul wrote:
Eu nu am gasit in textul integral al deciziei ceea ce spui tu Tristane.
:-| :-| :-|

poate ati citit decizia in monitoare diferite =))
Tristan tine cu Ursultristan wrote:Cei de la C.C. prin decizia nr198 din 13 mai 2003( M.Of.nr.43 din 19 iunie 2003) spun asa: Nu este admisibila formularea unei cereri reconventionale sau a unei cereri de chemare in garantie in procedura somatiei de plata intrucat admisibilitatea formularii unor astfel de cereri ar fi potrivnice caracterului necontencios al procedurii speciale a somatiei de plata. Mijloacele procedurale puse la indemana partilor difera tocmaidatorita caracterului special al procedurii, fara ca prin aceasta sa se instituie vreo discriminare si fara ca una din parti sa fie privilegiata, iar cealalta dezavantajata.
Merge...nu?
......C U R T E A,
..........
examinand incheierile de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, rapoartele intocmite de judecatorul-raportor, sustinerile partilor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
........
Mijloacele procedurale puse la indemana partilor difera tocmai datorita caracterului special al procedurii, fara ca prin aceasta sa se instituie vreo discriminare si fara ca una dintre parti sa fie privilegiata, iar cealalta dezavantajata. ......
kko, e bine ca te-a umflat rasul, vezi sa nu te umfle plansul prin vreo instanta pe unde faci pe atotcunoscatorul. Ma bucur ca totusi ti-am facut sinteza la ce zicea Decizia respectiva ca asa ai inteles probabil mai repede. Poate ii dai tu insa alta interpretare ceea ce nu strica....numai contravine.KKO wrote:Tristan tine cu Ursultristan wrote:Cei de la C.C. prin decizia nr198 din 13 mai 2003( M.Of.nr.43 din 19 iunie 2003) spun asa: Nu este admisibila formularea unei cereri reconventionale sau a unei cereri de chemare in garantie in procedura somatiei de plata intrucat admisibilitatea formularii unor astfel de cereri ar fi potrivnice caracterului necontencios al procedurii speciale a somatiei de plata. Mijloacele procedurale puse la indemana partilor difera tocmaidatorita caracterului special al procedurii, fara ca prin aceasta sa se instituie vreo discriminare si fara ca una din parti sa fie privilegiata, iar cealalta dezavantajata.
Merge...nu?![]()
![]()
Este ca ziaristii, rupe din context si face puzzle.
Las n c-am mai intalnit avocati care faceau trimitere la tot felul de acte normative si spete. Iar cand le-am verificat pe toate, m-a umflat rasul....
Mai este posibil sa fi copiat din cine stie ce carte de practica judiciara...
![]()
In decizie, eu am gasit doar a doua fraza :
......C U R T E A,
..........
examinand incheierile de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, rapoartele intocmite de judecatorul-raportor, sustinerile partilor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
........
Norocel wrote:"ART. 11^1Pelerinul wrote:Si chiar daca ar fi asa, caracterul necontencios poate o fi existat in forma initiala a OG 5/2001 , dar dupa modificarea acesteia procedura somatei la plata oricum este numai necontencioasa nu!
(1) Ordonanta privind somatia de plata nu are autoritate de lucru judecat cu privire la fondul raporturilor juridice dintre parti.
(2) Prevederile art. 338 din Codul de procedura civila se aplica in mod corespunzator."
ART. 338 Cod pr civ:
" (1) Procedura prevazuta in articolele de mai sus se intregeste cu dispozitiile de procedura contencioasa, in masura in care nu sunt potrivnice naturii necontencioase a cererii.
(2) Materiile necontencioase cu privire la care legea prevede o procedura speciala raman supuse dispozitiilor speciale, care se vor intregi cu cele prevazute in cuprinsul cartii de fata."
Daca procedura instituita de OG nr. 5/2001 are caracter contencios, care este motivul pentru care art. 11 indice 1 trimite la prevederile art. 338 Cod pr. civila?
Desi nu este pt. mine pot sa zic si eu ceva?actor wrote:Pt. Pelerin
daca ambele parti au una impotriva celeilalte creante certe, lichide si exigibile, intervine compensatia legala si somatia de plata nu se mai justifica.daca creantele lor nu au aceste caracteristici, nu se admite somatia de plata.
Dan eu ,debitor(parat), pot face o cerere de somatie de plata, separata, impotriva reclamantului ?actor wrote: Pt KKO
in procedura somatiei de plata judecatorul nu judeca (![]()
ai fost de milioane) ci pe baza unor analize sumare emite o ordonanta care sa dea satisfactie caracterului urgent al procedurii.or, daca admitem ca partile pot formula in acelasi cadru procesual somatii de plata una impotriva celeilalte ce mai ramane din urgenta specifica acestei proceduri?nu se transforma astfel somatia de plata intr-o judecata pe fond?asadar, o cerere reconventionala impotriva unei somatii de plata nu poate fi disjunsa pt simplul motiv ca este inadmisibila.(de ce ?)
sa nu mai zica lumea ca nu sunt norocos kko!!! Altfel ramaneam fara gat!!!KKO wrote:Ai noroc Tristane ca imi esti simpatic&... ca altfel te muscam de gat.Numa asa, de exemplu&....pt. ca te asmuti impotriva omului fara sa-i cercetezi gandirea.
In decizia CC amintita de tine, ca argument pt. sustinerea unui punct de vedere, unde pisici vezi tu scris Nu este admisibila formularea unei cereri reconventionale sau a unei cereri de chemare in garantie in procedura somatiei de plata intrucat admisibilitatea formularii unor astfel de cereri ar fi potrivnice caracterului necontencios al procedurii speciale a somatiei de plata.?????
Si stii tu oare de ce nu scrie asa ceva ?
observ ca te straduiesti din rasputeri sa aplici institutii din dreptul comun in procedura somatiei de plata.cum crezi...dar eu zic sa-ti mai domolesti putin imaginatia...KKO wrote:Desi nu este pt. mine pot sa zic si eu ceva?actor wrote:Pt. Pelerin
daca ambele parti au una impotriva celeilalte creante certe, lichide si exigibile, intervine compensatia legala si somatia de plata nu se mai justifica.daca creantele lor nu au aceste caracteristici, nu se admite somatia de plata.
Am avut situatii cand am invocat compensatia legala(ca debitor) iar pe jude nu l-a interesat problema; a admis cererea de somatie de plata![]()
Dan eu ,debitor(parat), pot face o cerere de somatie de plata, separata, impotriva reclamantului ?actor wrote: Pt KKO
in procedura somatiei de plata judecatorul nu judeca (![]()
ai fost de milioane) ci pe baza unor analize sumare emite o ordonanta care sa dea satisfactie caracterului urgent al procedurii.or, daca admitem ca partile pot formula in acelasi cadru procesual somatii de plata una impotriva celeilalte ce mai ramane din urgenta specifica acestei proceduri?nu se transforma astfel somatia de plata intr-o judecata pe fond?asadar, o cerere reconventionala impotriva unei somatii de plata nu poate fi disjunsa pt simplul motiv ca este inadmisibila.(de ce ?)
Sau n-am voie...
Si sa cer dupa aia conexarea conf. 164 Cpr.civ, numa asa, de-al naibiiProbabil conexarea este inadmisibila ,in acest caz...
![]()
ART. 331 C.pr.civ Cererile pentru dezlegarea carora este nevoie de mijlocirea instantei fara insa sa se urmareasca stabilirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana&.....
Eu ma intreb, asadar, cum este cu dreptul asta de creanta al creditorului fata de debitorul sau. Este potrivnic au ba ? Caracterul necontencios al procedurii reglementate de OG 5 este cam misterios pentru mine.
Intr-o varianta de gandire, "actele vorbeste", daca am contract.,facturi etc insusite de debitor, acesta din urma fie nu zice nimic (ca nu are ce sa zica) fie nu prea are ce contesta decat eventual penalitati, dobanzi .In acest caz, judecatorul poate admite ordonanta in tot sau in parte. Daca a admis-o in parte, inseamna ca judele are anumite motive pe care le-a intrezarit din discutiile "contencioase " ale partilor. Deci el a luat in calcul doar aspectele "necontencioase" ale problemei (respectiv partea de creanta pe care debitorul nu a contestat-o cat se poate de contencios).
Intr-o alta varianta de gandire, eu -debitorul -contest tot, creanta, penalitati ,dobanzi. Nu-mi recunosc semnatura pe actele depuse de reclamant, invoc compensatia legala (mai mult, eu debitor, am impotriva reclamantului o creanta si mai mare; deci trebuie sa-mi dea EL mie bani) depunand facturi sau alte acte anexate intampinarii. Ce garantie am eu, parat, ca judele imi ia in considerare ce zic eu prin intampinare ? Teoretic, judecatorul ar trebui sa respinga cererea de emitere a somatiei de plata intr-un astfel de caz. Insa nu intotdeauna se intampla asa. Si fac cerere in anulare. Mi se respinge si aia. Ce fac ? Reclamantul ma executa silit, imi ia banii iar eu , daca vreau sa-mi iau banii inapoi trebuie sa-i fac o actiune in pretentii, pe dr. comun (ca pe somatie de plata m-am fript si suflu in iaurt)
Users browsing this forum: No registered users and 23 guests