...sigur, topicul e liber, dar se adreseaza, inainte de toate, unor fumatori pe care-i am eu in vedere, doua categorii care ma intereseaza ;restul-au scuzele lor.
-in primul rand sunt fumatorii nostri dragi, cei care locuiesc cu noi, prietenii pe care ii avem departe, cei care lucreaza cu noi, cei care ne viziteaza si abia-i asteptam, noi nefumatorii ;suntem vinovati ori de cate ori ii indemnam sa se simta bine fumand o tigarica, ori de cate ori le cumparam tigari sau trimitem pe cineva sa le aduca, de fiecare data cand nu le dam peste mana vazandu-i cum trag cu sete gudroanele in piept si se-neaca cu tusea, cand toleram scrumierele oribil pline cu mucuri, cand ne scuzam ca suntem nefumatori si da, da, nici o problema ca ne curg ochii sau tusim deodata cu ei, asta-i pretul pe care trebuie sa-l platim ca sa-i avem aproape ;ori de cate ori cand ei zic dan ce mare lucru, se poate muri din orice, dam din cap ca da, suntem de-acord, desi nu suntem, ori de cate ori le zicem arati bine, mirosi bine, pari in forma etc, dar de fapt lucrurile stau exact pe dos&...realizam ca nu avem de ales, daca nu i-am lasa sa fumeze, nu i-am mai avea aproape&...kind of sad...
- in al doilea rand sunt fumatorii care nu tin cont de absolut nimic atunci cand aprind tigara-ma refer la faptul ca pot tine in acel moment un copil in brate sau de mana, ca pot fi in aceeasi camera cu un copil, al lor sau al altuia, ca pot fi in apropierea unei femei insarcinate, a unui bolnav, a unui coleg nefumator, subordonat sau nu, a unui om care mananca sau doarme, a unui nefumator&...si aici, iusta causa moare sub tacere si indiferenta sau egoism si insensibilitate&...
&...pe scurt, se poate muri din orice, dar cand fumezi, te ajuti sa mori in fiecare clipa cate putin mai mult decat o faci in mod normal, iti detesti corpul care te serveste atat de bine, iti ungi plamanii cu gudron ca sa iei oxigenul de la fiecare celula care vede, aude, simte, traieste, iti imbolnavesti de buna voie ficatul, care abia mai face fata cu dezintoxicarea, stomacul, creierul, insuficient oxigenat si asa mai departe&...
&...e simplu - arunci tigarile si uiti ca ai fumat vreodata ;poti considera ca meriti sa-ti oferi un premiu dupa atata stradanie la fumat, sa-ti faci un cadou nepretuit dupa atatea mii de pachete golite - si anume, restul vietii, nefumator ;suna groaznic, intr-adevar, dan nu e chiar atat de rau precum pare ;de altfel, nicotina iese complet din organism in 3 saptamani, restul e folclor.
&...oricine poate incerca, dar de reusit reuseste din prima si forever numai cel care va simti ca e fericit ca a scos fumatul din sistemul sau.
&...cei care vor sa-mi faca scandal, sa ma faca cu ou si cu otet ca m-am luat de fumatori, cei care spun ca nu pot trai fara tigari si ca vor fuma pana vor muri, sunt liberi sa-si deschida un topic afumat sau sa se certe cu avatarul meu special pt. subiectul meu preferat de cand m-am lasat de fumat ( si am ceva vechime...)...so, recunosc ca nu e o tema atat de palpitanta, pe termen scurt, ca cea cu clonele sau cu cei mai tari forumari, dar pe termen lung, e un subiect care aduce&...un pic de aer proaspat, zic eu.
&...Nem res suas iactare praesumitur, dan cand e vb de tigari&...se face o exceptie.

Iar aspectele legale, da&...pot face si ele obiectul discutiei, fara indoiala, ca si aici e mare lupta intre nepasare si&... indiferenta.