Executare pensie de intretinere in Belgia
Executare pensie de intretinere in Belgia
Stie cineva cum poate fi executata o hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit obligarea tatalui, cetatean belgian si care locuieste in Belgia, la plata pensiei de intretinere pentru un minor care locuieste cu mama in Romania?
Conventie
din 03/10/1975
intre Republica Socialista Romania si Regatul Belgiei privind asistenta juridica in materie civila si comerciala
Publicat in Buletinul Oficial nr. 93 din 04/11/1976
Actul a intrat in vigoare la data de 04 noiembrie 1976
Tematici
Asistenta juridica intre state
Relatii diplomatice
Presedintele Republicii Socialiste Romania si Majestatea Sa Regele Belgiei,
dorind sa contribuie la dezvoltarea relatiilor de prietenie intre cele doua tari pe baza principiilor respectarii suveranitatii si independentei nationale, neamestecului in treburile interne, egalitatii in drepturi si avantajului reciproc,
dorind sa reglementeze, de comun acord, problemele privind asistenta juridica in materie civila si comerciala si sa faciliteze, in relatiile dintre Romania si Belgia, aplicarea anumitor prevederi ale Conventiei privind procedura civila, incheiata la 1 martie 1954 la Haga,
au hotarit sa incheie prezenta conventie si au desemnat, in acest scop, ca imputerniciti ai lor:
Presedintele Republicii Socialiste Romania, pe domnul George Macovescu, ministrul afacerilor externe,
Majestatea Sa Regele Belgiei, pe domnul Renaatvan Elslande, ministrul afacerilor externe,
care, dupa ce au schimbat deplinele lor puteri, recunoscute in buna si cuvenita forma, sau convenit asupra urmatoarelor dispozitii:
CAPITOLUL 1
Dispozitii generale
ARTICOLUL 1
1. Fiecare dintre cele doua state asigura, pe teritoriul sau, cetatenilor celuilalt stat, protectia juridica a drepturilor si intereselor lor personale sau patrimoniale, in aceleasi conditii ca si propriilor cetateni.
2. Cetatenii fiecaruia dintre cele doua state au, in consecinta, pe teritoriul celuilalt, acces liber si nestinjenit pe linga autoritatile judiciare, in aceleasi conditii ca cetatenii acestui alt stat, pentru urmarirea si apararea drepturilor si intereselor lor.
ARTICOLUL 2
Dispozitiile prezentei conventii privind pe cetatenii unuia dintre cele doua se aplica, de asemenea, persoanelor juridice care isi au sediul pe teritoriul acestui stat si care sunt constituite conform legilor sale.
CAPITOLUL II
Dispozitii in vederea facilitarii aplicarii
Conventiei privind procedura civila,
incheiata la 1 martie 1954 la Haga
Transmiterea actelor judiciare si extrajudiciare
ARTICOLUL 3
1. Actele judiciare si extrajudiciare in materie civila sau comerciala destinate persoanelor care se gasesc pe teritoriul unuia dintre cele doua state sunt transmise de ministerul justitiei al statului solicitant ministerului justitiei al statului solicitat.
2. Recipisele si dovezile de remitere sau de notificare a actelor sunt restituite ministerului justitiei al statului solicitat.
3. Dispozitiile paragrafelor care preced nu se opun aplicarii art. 6 alin. 1 pct. 1 si 2 al Conventiei privind procedura civila, incheiata la 1 martie 1954 la Haga, si art. 20 al Conventiei consulare dintre Republica Socialista Romania si Regatul Belgiei, semnata la 1 iulie 1970, referitoare la transmiterea de acte pe cale consulara.
ARTICOLUL 4
Cererea cuprinde elementele esentiale ale actului, ca: autoritatea solicitanta, identitatea partilor, adresa destinatarului, natura actului si, daca este cazul, data si locul infatisarii, termenele prevazute in act, autoritatea care a pronuntat hotarirea, precum si orice alte elemente utile.
ARTICOLUL 5
1. Autoritatea solicitata asigura transmiterea actelor in conditiile prevazute de reglementarile aplicabile in materie. Daca actele nu sunt intocmite in limba sa sau nu sunt insotite de o traducere calificata, autoritatea solicitata va inmina aceste acte destinatarului, daca acesta accepta sa le primeasca.
2. Cele doua state renunta reciproc la restituirea cheltuielilor ocazionate de interventia unui functionar ministerial sau prin folosirea unei forme speciale, in cazul prevazut de art. 3 al Conventiei de la Haga.
Comisiile rogatorii
ARTICOLUL 6
1. Comisiile rogatorii in materie civila sau comerciala sunt transmise prin intermediul ministerelor de justitie ale celor doua stat.
2. Ele sunt insotite de o traducere in limba sau in una dintre limbile autoritatii solicitate, certificata pentru conformitate fie de un agent diplomatic sau consular, fie de un traducator autorizat, fie de orice alta persoana abilitata in acest scop in unul dintre cele doua state.
ARTICOLUL 7
Daca adresa destinatarului actului sau a persoanei a carei audiere este ceruta este incompleta sau inexacta, autoritatea solicitata se va stradui, totusi, sa dea curs cererii cu care este sesizata. Ea poate, in acest scop, sa ceara statului solicitant sa-i comunice toate informatiile suplimentare de natura sa permita identificarea persoanei in cauza.
ARTICOLUL 8
Cele doua state renunta reciproc la restituirea cheltuielilor, altele decat cele de expertiza, ocazionate de efectuarea comisiilor rogatorii.
Cautio judicatum solvi
ARTICOLUL 9
Cetatenii unei parti contractante care sunt reclamanti sau intervenienti in fata autoritatilor judiciare ale celeilalte parti contractante sunt scutiti de cautiune in conditiile stabilite de art. 17 al Conventiei privind procedura civila, incheiata la 1 martie 1954 la Haga.
ARTICOLUL 10
Cererile de exequatur privind obligarea la cheltuieli si cheltuieli de judecata prevazute de art. 18 si 19 ale Conventiei de la Haga pot fi adresate direct de catre partea interesata autoritatii judiciare competente.
ARTICOLUL 11
Pentru a satisface conditiile prevazute la alin. 2 pct. 2 si alin. 3 al art. 19 al Conventiei de la Haga:
1. hotaririle romane sunt insotite:
a) De o dovada din care rezulta ca hotarirea a fost comunicata partii impotriva careia executarea este pornita;
b) de o dovada din care rezulta ca hotarirea nu face obiectul unui recurs ori ca nu mai poate face obiectul unui astfel de recurs;
2. hotaririle belgiene sunt insotite:
a) de un document din care rezulta ca hotarirea a fost comunicata partii impotriva careia executarea este pornita;
b) de o dovada din care rezulta ca hotarirea nu face obiectul nici al unui recurs ordinar, nici al unui recurs in casatie sau ca nu mai poate face obiectul unui astfel de recurs sau recurs in casatie.
Asistenta judiciara
ARTICOLUL 12
Cererile de asistenta judiciara prevazute la art. 23 al Conventiei de la Haga pot fi transmise direct intre ministerele de justitie ale celor doua state.
ARTICOLUL 13
Documentele produse in sprijinul unei cereri de asistenta judiciara pot fi intocmite in limba autoritatilor solicitante si eventualele cheltuieli de traducere nu vor da loc la restituire.
CAPITOLUL III
Scutirea de legalizare
ARTICOLUL 14
Documentele care emana de la autoritatile judiciare ale unuia dintre cele doua state si care poarta sigiliul acestora, precum si documentele carora le atesta certitudinea datei, realitatea semnaturii sau conformitatea cu originalul, sunt scutite de orice legalizare atunci cind trebuie sa fie folosite pe teritoriul celuilalt stat.
CAPITOLUL IV
Transmiteri in materie de acte de stare civila
ARTICOLUL 15
Autoritatile competente ale fiecaruia dintre cele doua state transmit fara cheltuieli autoritatilor competente ale celuilalt stat, la cerere si dupa caz, certificate de stare civila romane, copii sau extrase ale oricarui act de stare civila belgian, precum si copii ale hotaririlor date in materie de stare civila, atunci cind aceste documente privesc cetatenii statului solicitant si care sunt cerute intr-un interes administrativ suficient motivat. Aceste documente sunt scutite de orice legalizare.
CAPITOLUL V
Schimbul de informatii in materie de legislatie
ARTICOLUL 16
Ministerele de justitie isi comunica reciproc si la cerere informatii asupra legilor, practici judiciare privind o problema determinata, precum si orice alte informatii juridice.
CAPITOLUL VI
Dispozitii comune
ARTICOLUL 17
In relatiile dintre ele, ministerele de justitie vor comunica fiecare in limba sa si, daca este cazul, comunicarile lor vor fi insotite de o traducere in limba franceza.
CAPITOLUL VII
Dispozitii finale
ARTICOLUL 18
1. Prezenta conventie va fi ratificata. Schimbul instrumentelor de ratificare va avea loc la Bruxelles de indata ce va fi posibil.
2. Prezenta conventie va intra in vigoare in prima zi a celei de-a doua luni urmatoare datei schimbului instrumentelor de ratificare.
3. Prezenta conventie este incheiata pe o durata nelimitata,
Fiecare dintre cele doua state poate sa o denunte printr-o notificare scrisa adresata celuilalt stat si care va produce efecte dupa un an de la data trimiterii sale.
4. Totusi, dispozitiile cap. II al prezentei conventii se vor aplica atit timp cit Conventia privind procedura civila, incheiata la 1 martie 1954 la Haga, va ramine in vigoare intre cele doua state.
Drept pentru care imputernicitii respectivi au semnat prezenta conventie si au aplicat sigiliul lor.
Facuta la Bucuresti la 3 octombrie 1975, in doua exemplare originale fiecare in limba romana, in limba franceza si in limba neerlandeza, cele trei texte facind credinta egala.
Pentru Pentru
Republica Socialista Romania Regatul Belgiei
George Macovescu, Ministrul afacerilor externe
ministrul afacerilor externe
PROTOCOL ADITIONAL
la Conventia dintre Republica Socialista Romania si Regatul Belgiei
privind asistenta juridica in materie civila si comerciala,
semnata la Bucuresti la 3 octombrie 1975
din 03/10/1975
intre Republica Socialista Romania si Regatul Belgiei privind asistenta juridica in materie civila si comerciala
Publicat in Buletinul Oficial nr. 93 din 04/11/1976
Actul a intrat in vigoare la data de 04 noiembrie 1976
Tematici
Asistenta juridica intre state
Relatii diplomatice
Presedintele Republicii Socialiste Romania si Majestatea Sa Regele Belgiei,
dorind sa contribuie la dezvoltarea relatiilor de prietenie intre cele doua tari pe baza principiilor respectarii suveranitatii si independentei nationale, neamestecului in treburile interne, egalitatii in drepturi si avantajului reciproc,
dorind sa reglementeze, de comun acord, problemele privind asistenta juridica in materie civila si comerciala si sa faciliteze, in relatiile dintre Romania si Belgia, aplicarea anumitor prevederi ale Conventiei privind procedura civila, incheiata la 1 martie 1954 la Haga,
au hotarit sa incheie prezenta conventie si au desemnat, in acest scop, ca imputerniciti ai lor:
Presedintele Republicii Socialiste Romania, pe domnul George Macovescu, ministrul afacerilor externe,
Majestatea Sa Regele Belgiei, pe domnul Renaatvan Elslande, ministrul afacerilor externe,
care, dupa ce au schimbat deplinele lor puteri, recunoscute in buna si cuvenita forma, sau convenit asupra urmatoarelor dispozitii:
CAPITOLUL 1
Dispozitii generale
ARTICOLUL 1
1. Fiecare dintre cele doua state asigura, pe teritoriul sau, cetatenilor celuilalt stat, protectia juridica a drepturilor si intereselor lor personale sau patrimoniale, in aceleasi conditii ca si propriilor cetateni.
2. Cetatenii fiecaruia dintre cele doua state au, in consecinta, pe teritoriul celuilalt, acces liber si nestinjenit pe linga autoritatile judiciare, in aceleasi conditii ca cetatenii acestui alt stat, pentru urmarirea si apararea drepturilor si intereselor lor.
ARTICOLUL 2
Dispozitiile prezentei conventii privind pe cetatenii unuia dintre cele doua se aplica, de asemenea, persoanelor juridice care isi au sediul pe teritoriul acestui stat si care sunt constituite conform legilor sale.
CAPITOLUL II
Dispozitii in vederea facilitarii aplicarii
Conventiei privind procedura civila,
incheiata la 1 martie 1954 la Haga
Transmiterea actelor judiciare si extrajudiciare
ARTICOLUL 3
1. Actele judiciare si extrajudiciare in materie civila sau comerciala destinate persoanelor care se gasesc pe teritoriul unuia dintre cele doua state sunt transmise de ministerul justitiei al statului solicitant ministerului justitiei al statului solicitat.
2. Recipisele si dovezile de remitere sau de notificare a actelor sunt restituite ministerului justitiei al statului solicitat.
3. Dispozitiile paragrafelor care preced nu se opun aplicarii art. 6 alin. 1 pct. 1 si 2 al Conventiei privind procedura civila, incheiata la 1 martie 1954 la Haga, si art. 20 al Conventiei consulare dintre Republica Socialista Romania si Regatul Belgiei, semnata la 1 iulie 1970, referitoare la transmiterea de acte pe cale consulara.
ARTICOLUL 4
Cererea cuprinde elementele esentiale ale actului, ca: autoritatea solicitanta, identitatea partilor, adresa destinatarului, natura actului si, daca este cazul, data si locul infatisarii, termenele prevazute in act, autoritatea care a pronuntat hotarirea, precum si orice alte elemente utile.
ARTICOLUL 5
1. Autoritatea solicitata asigura transmiterea actelor in conditiile prevazute de reglementarile aplicabile in materie. Daca actele nu sunt intocmite in limba sa sau nu sunt insotite de o traducere calificata, autoritatea solicitata va inmina aceste acte destinatarului, daca acesta accepta sa le primeasca.
2. Cele doua state renunta reciproc la restituirea cheltuielilor ocazionate de interventia unui functionar ministerial sau prin folosirea unei forme speciale, in cazul prevazut de art. 3 al Conventiei de la Haga.
Comisiile rogatorii
ARTICOLUL 6
1. Comisiile rogatorii in materie civila sau comerciala sunt transmise prin intermediul ministerelor de justitie ale celor doua stat.
2. Ele sunt insotite de o traducere in limba sau in una dintre limbile autoritatii solicitate, certificata pentru conformitate fie de un agent diplomatic sau consular, fie de un traducator autorizat, fie de orice alta persoana abilitata in acest scop in unul dintre cele doua state.
ARTICOLUL 7
Daca adresa destinatarului actului sau a persoanei a carei audiere este ceruta este incompleta sau inexacta, autoritatea solicitata se va stradui, totusi, sa dea curs cererii cu care este sesizata. Ea poate, in acest scop, sa ceara statului solicitant sa-i comunice toate informatiile suplimentare de natura sa permita identificarea persoanei in cauza.
ARTICOLUL 8
Cele doua state renunta reciproc la restituirea cheltuielilor, altele decat cele de expertiza, ocazionate de efectuarea comisiilor rogatorii.
Cautio judicatum solvi
ARTICOLUL 9
Cetatenii unei parti contractante care sunt reclamanti sau intervenienti in fata autoritatilor judiciare ale celeilalte parti contractante sunt scutiti de cautiune in conditiile stabilite de art. 17 al Conventiei privind procedura civila, incheiata la 1 martie 1954 la Haga.
ARTICOLUL 10
Cererile de exequatur privind obligarea la cheltuieli si cheltuieli de judecata prevazute de art. 18 si 19 ale Conventiei de la Haga pot fi adresate direct de catre partea interesata autoritatii judiciare competente.
ARTICOLUL 11
Pentru a satisface conditiile prevazute la alin. 2 pct. 2 si alin. 3 al art. 19 al Conventiei de la Haga:
1. hotaririle romane sunt insotite:
a) De o dovada din care rezulta ca hotarirea a fost comunicata partii impotriva careia executarea este pornita;
b) de o dovada din care rezulta ca hotarirea nu face obiectul unui recurs ori ca nu mai poate face obiectul unui astfel de recurs;
2. hotaririle belgiene sunt insotite:
a) de un document din care rezulta ca hotarirea a fost comunicata partii impotriva careia executarea este pornita;
b) de o dovada din care rezulta ca hotarirea nu face obiectul nici al unui recurs ordinar, nici al unui recurs in casatie sau ca nu mai poate face obiectul unui astfel de recurs sau recurs in casatie.
Asistenta judiciara
ARTICOLUL 12
Cererile de asistenta judiciara prevazute la art. 23 al Conventiei de la Haga pot fi transmise direct intre ministerele de justitie ale celor doua state.
ARTICOLUL 13
Documentele produse in sprijinul unei cereri de asistenta judiciara pot fi intocmite in limba autoritatilor solicitante si eventualele cheltuieli de traducere nu vor da loc la restituire.
CAPITOLUL III
Scutirea de legalizare
ARTICOLUL 14
Documentele care emana de la autoritatile judiciare ale unuia dintre cele doua state si care poarta sigiliul acestora, precum si documentele carora le atesta certitudinea datei, realitatea semnaturii sau conformitatea cu originalul, sunt scutite de orice legalizare atunci cind trebuie sa fie folosite pe teritoriul celuilalt stat.
CAPITOLUL IV
Transmiteri in materie de acte de stare civila
ARTICOLUL 15
Autoritatile competente ale fiecaruia dintre cele doua state transmit fara cheltuieli autoritatilor competente ale celuilalt stat, la cerere si dupa caz, certificate de stare civila romane, copii sau extrase ale oricarui act de stare civila belgian, precum si copii ale hotaririlor date in materie de stare civila, atunci cind aceste documente privesc cetatenii statului solicitant si care sunt cerute intr-un interes administrativ suficient motivat. Aceste documente sunt scutite de orice legalizare.
CAPITOLUL V
Schimbul de informatii in materie de legislatie
ARTICOLUL 16
Ministerele de justitie isi comunica reciproc si la cerere informatii asupra legilor, practici judiciare privind o problema determinata, precum si orice alte informatii juridice.
CAPITOLUL VI
Dispozitii comune
ARTICOLUL 17
In relatiile dintre ele, ministerele de justitie vor comunica fiecare in limba sa si, daca este cazul, comunicarile lor vor fi insotite de o traducere in limba franceza.
CAPITOLUL VII
Dispozitii finale
ARTICOLUL 18
1. Prezenta conventie va fi ratificata. Schimbul instrumentelor de ratificare va avea loc la Bruxelles de indata ce va fi posibil.
2. Prezenta conventie va intra in vigoare in prima zi a celei de-a doua luni urmatoare datei schimbului instrumentelor de ratificare.
3. Prezenta conventie este incheiata pe o durata nelimitata,
Fiecare dintre cele doua state poate sa o denunte printr-o notificare scrisa adresata celuilalt stat si care va produce efecte dupa un an de la data trimiterii sale.
4. Totusi, dispozitiile cap. II al prezentei conventii se vor aplica atit timp cit Conventia privind procedura civila, incheiata la 1 martie 1954 la Haga, va ramine in vigoare intre cele doua state.
Drept pentru care imputernicitii respectivi au semnat prezenta conventie si au aplicat sigiliul lor.
Facuta la Bucuresti la 3 octombrie 1975, in doua exemplare originale fiecare in limba romana, in limba franceza si in limba neerlandeza, cele trei texte facind credinta egala.
Pentru Pentru
Republica Socialista Romania Regatul Belgiei
George Macovescu, Ministrul afacerilor externe
ministrul afacerilor externe
PROTOCOL ADITIONAL
la Conventia dintre Republica Socialista Romania si Regatul Belgiei
privind asistenta juridica in materie civila si comerciala,
semnata la Bucuresti la 3 octombrie 1975
Am inteles. Cred ca aici este problema.kinga wrote: ARTICOLUL 11
Pentru a satisface conditiile prevazute la alin. 2 pct. 2 si alin. 3 al art. 19 al Conventiei de la Haga:
1. hotaririle romane sunt insotite:
a) De o dovada din care rezulta ca hotarirea a fost comunicata partii impotriva careia executarea este pornita;
Poate aflati ceva si din aceste conventii:
- Conventia intre Romania si Regatul Belgiei privind recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materia obligatiilor de intretinere (Bucuresti, 1979), ratificata prin Decretul 316/1980.
- Conventia intre Romania si Regatul Belgiei cu privire la recunoasterea hotararilor judecatoresti referitoare la divort (Bruxelles 1980), ratificata prin Decretul 53/1982.
- Conventia intre Romania si Regatul Belgiei privind recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materia obligatiilor de intretinere (Bucuresti, 1979), ratificata prin Decretul 316/1980.
- Conventia intre Romania si Regatul Belgiei cu privire la recunoasterea hotararilor judecatoresti referitoare la divort (Bruxelles 1980), ratificata prin Decretul 53/1982.
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 22 guests