Decizie ICCJ

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
cica

Decizie ICCJ

Post by cica » 27 Jul 2006, 15:09

Am participat la o conciliere , la care avocatul advers sustinea sus si tare, ca ICCJ a pronuntat o decizie, raportat la OG nr.9/2000, in temeiul caruia au fost plafonate penalitatile de intarziere la taxa de scont a BNR-ului.
Eu am ramas socata. Pentru ca OG se refera la dobanda legala si nu la penalitati de intarziere.
Aveti cunostinta de existenta unei decizii in sensul plafonarii penalitatilor de intarziere???? ca ar fi OG 9 sau Legea cu disciplina contractuala

Motivatia a fost ca este imoral sa pretinzi penalitati care depasesc de n.. ori suma datorata.

:mrgreen: :mrgreen:
Nu-mi vine sa cred.

wittmann

Post by wittmann » 27 Jul 2006, 15:21

Exista o decizie care stabileste ca clauza penala prin care se stabileste obligatia restituirii la scadenta a sumei imprumutate sub sanctiunea penalitatilor de intarziere, pe langa dobanda contractuala convenita sau pe langa dobanda legala, contravine prevederilor legii.

scuze ptr. cacafonie....

Cel mai bine citeste-o tu insati:

http://www.scj.ro/Decizii%20SU/Decizie%20XI%202005.html

pernes

Post by pernes » 27 Jul 2006, 15:29

cred ca a incercat sa te duca cu acel recurs in interesul legii din 2005

cica

Post by cica » 27 Jul 2006, 15:30

Multumesc.
dar este vorba de imprumut ..iar in cazul meu este vorba de chirie.

Ma miram cum de in nici un proces , nimeni nu a invocat aceasta decizie
:cafea: :cafea: :cafea:
contine

ce vrei tu :grin: :grin:

cica

Post by cica » 27 Jul 2006, 15:32

Pernes
Nu am inghitit momeala. Am spus ca vreau sa vad si ieu Decizia. Dupa care mai vorbim. Acum sunt curioasa cu ce va aparea. Dar vroiam sa stiu daca intr-adevar exista sau nu.

:floare:

tristan

Post by tristan » 01 Aug 2006, 22:07

daca este contract de inchiriere si ai clauza contractuala ce prevede penalitati de intarziere atunci solicita-le fara probleme. Cuantumul lor poate depasi suma datorata numai daca ai stipulat expres asa ceva in cadrul contractului. Totusi nu poti cere odata cu penalitatile de intarziere si dobanda legala care in cazul de fata se raporteaza la nivelul taxei oficiale a scontului stabilit de Banca Nationala a Romaniei. Ori ceri una ori ceri alta!!

cica

Post by cica » 02 Aug 2006, 07:15

Nu am cerut decat penalitati de intarziere. Care depasesc cu mult suma datorata. De fapt am triplat suma.
Dar contractul meu s-a incheiat inainte de aparitia legii cu disciplina contractuala. Si cum legea civila nu se aplica retroactiv nu se poate prevala de faptul ca penalitatile nu pot depasi suma asupra caruia sunt calculate.

tristan

Post by tristan » 02 Aug 2006, 12:29

penalitati de intarziere mai mari decat suma datorata se pot obtine numai daca contractul a fost incheiat in perioada 1997-2002.
Daca a fost parafat in perioada 1992-1997 sau dupa 2002 nu se pot cere penalitati mai mari decat debitul principal!!

cica

Post by cica » 02 Aug 2006, 12:52

Contractul a fost semnat in iunie 2002.
Exact in perioada in care aveam un vid legislativ ..in privinta penalitatilor. :grin: :grin: :grin:

Post Reply