calitate procesuala pasiva

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
dasefx

calitate procesuala pasiva

Post by dasefx » 25 Jul 2006, 15:44

Primaria X poate avea calitate procesuala pasiva in procedura somatiei de plata (OG 5) ? Ce act normativ stabileste capacitatea de folosinta a acesteia?
multumesc pentru raspuns :floare: [/u]

catauta

Post by catauta » 26 Jul 2006, 09:56

da, poate, eu am avut o somatie cu primaria 1 Decembrie, Ilfov, judele mi/a zis ca trebuia sa scriu Consiliul Local al ........... si nu primarie cum am zis eu.
obiectul erau prestatii de paza.

kko

Post by kko » 26 Jul 2006, 11:06

In Legea 215/2001 (daca n-au schimbat-o pe ici pe colo, in punctele esentiale :lol: )zice ca :

Art. 19. - Comunele, orasele si judetele sunt persoane juridice de drept public. Acestea au patrimoniu propriu si capacitate juridica deplina.

Art. 67. - (1) Primarul reprezinta comuna sau orasul in relatiile cu alte autoritati publice, cu persoanele fizice sau juridice romane sau straine, precum si in justitie.

Art. 91. - Primarul, viceprimarul, respectiv viceprimarii, secretarul comunei, al orasului sau al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, impreuna cu aparatul propriu de specialitate al consiliului local, constituie o structura functionala cu activitate permanenta, denumita primaria comunei sau orasului, care aduce la indeplinire hotararile consiliului local si dispozitiile primarului, solutionand problemele curente ale colectivitatii locale.

In mod evident, judecatorii pot sa aiba o alta parere...pt. ca sunt independenti in gandire :-D :-D

mariusms

Post by mariusms » 26 Jul 2006, 11:16

:-D :-D :-D
Te rog frumos, KKO, au lumina si intelepciunile primite in dotare conf. C.civ.

kinga

Post by kinga » 26 Jul 2006, 11:21

varianta actualizata ..la zi
Art. 19. - (1) Unitatile administrativ-teritoriale sunt persoane juridice de drept public, cu capacitate juridica deplina si patrimoniu propriu. Acestea sunt subiecte juridice de drept fiscal, titulare ale codului de inregistrare fiscala si ale conturilor deschise la unitatile teritoriale de trezorerie, precum si la unitatile bancare. Unitatile administrativteritoriale sunt titulare ale drepturilor si obligatiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care apartin domeniului public si privat in care acestea sunt parte, precum si din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, in conditiile legii.
(2) In justitie, unitatile administrativ-teritoriale sunt reprezentate, dupa caz, de primar sau de presedintele consiliului judetean.
(3) Primarul, respectiv presedintele consiliului judetean, poate imputernici o persoana cu studii superioare juridice de lunga durata din cadrul aparatului de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judetean, sau un avocat care sa reprezinte interesele unitatii administrativ-teritoriale, precum si ale autoritatilor administratiei publice locale respective, in justitie.
(4) Unitatea administrativ-teritoriala are dreptul sa beneficieze de acoperirea cheltuielilor de judecata stabilite in baza hotararii instantei de judecata, inclusiv in situatia in care reprezentarea in justitie este asigurata de un consilier juridic din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judetean.
(5) Despagubirile primite de unitatile administrativteritoriale in urma hotararilor pronuntate de instantele de judecata se constituie in venituri la bugetele locale. Despagubirile pe care trebuie sa le plateasca unitatea administrativ-teritoriala in urma hotararilor pronuntate de instanta de judecata si ramase definitive sunt asigurate de la bugetul local

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 26 Jul 2006, 11:23

Kinga, nu ma pot abtine! E mortal avatarul.... :wink:
In sfarsit, atmosfera se anima si din alte motive decat postarile lui F....
:-D :-D

kko

Post by kko » 26 Jul 2006, 11:32

Kinga, mersi pt. varianta actualizata... :floare:

Ma gandesc ca OG 22/2002 aprobata prin L 288/2002 nu s-a abrogat :mrgreen: :twisted: :skul: Daca-i asa cum gandesc eu, dasefx, nu stiu cat te va ajuta sa castigi procesul...Pana vei obtine banii, o sa imbatranesti :grin:

kinga

Post by kinga » 26 Jul 2006, 12:10

cu placere..
nu...din pacate nu s-a abrogat.... :grin: :grin:

kinga

Post by kinga » 26 Jul 2006, 12:11

Multammmmmmm Robin .... :floare: :floare: :floare: :kiss: :kiss:

off topic ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

kinga

Post by kinga » 26 Jul 2006, 12:45

Firtzy ..nu e frumos...sa scrii un mesaj pentru ca apoi sa-l stergi..
IO AM VAZUT... :-P :-P :-P :-P

Firtzy

Post by Firtzy » 26 Jul 2006, 15:06

eh! inmseamna ca a vazut cine trebuia sa vada .Era mai mult pentru tine, nu numai fiindca tu m-ai intepat, dar ai si un avatar care m-a trezit .
Scuze, dar mi s-a parut total neadecvat si prea departe de subiect.
M-am calmat, pentru ca esti fata, pentru ca "arati" bine si pentru ca mi-am impus o terapie intensiva cu Mozart.
Nu de alta dar am ratat si Mozart Fest-ul :-( :-( :-(

rosia_montana

Post by rosia_montana » 26 Jul 2006, 15:26

Omule, tu de altfel de terapie ai nevoie.......la fel de intensiva :cafea:

codobelc

Post by codobelc » 26 Jul 2006, 15:47

[quote="rosia_montana"]Omule, tu de altfel de terapie ai nevoie.......la fel de intensiva :cafea:[/quote]

:grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Firtzy

Post by Firtzy » 26 Jul 2006, 15:49

Da , dar cel putin eu imi dau seama.

rosia_montana

Post by rosia_montana » 26 Jul 2006, 16:29

Ma, nu s-ar zice. Dan e bine....

Post Reply