plângere impotriva refuzului executorului ...

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
aho

plângere impotriva refuzului executorului ...

Post by aho » 11 Jul 2006, 14:20

art. 53 L 188 stie cineva ?

kko

Post by kko » 11 Jul 2006, 16:45

Da, eu :mrgreen: Si nu cred ca vrei sa stii ce a iesit cand am ales calea plangerii impotriva refuzului executorului... Instanta s-a incurcat in stiinta si a facut o mare varza :mrgreen:
Se poate si pe 399 al.1 teza finala C.pr.civ...dar e mai ieftin pe L 188 :grin:

aho

Post by aho » 12 Jul 2006, 13:16

amanunte dai ?!
te rog.

:cafea:

croc

Post by croc » 12 Jul 2006, 13:51

si io te rog, penn ca nu am inteles nik, dan pare interesant :mrgreen:

kko

Post by kko » 12 Jul 2006, 16:44

Speta este interesanta si atipica iar amanuntele&...absurdo-comice :lol:

Inainte de licitatia organizata pt. vanzarea unui imobil intr-un dosar executional initiat de creditorul principal , isi depune creanta un creditor intervenient (omul meu)care-si adjudeca imobilul prin depunerea creantei in contul pretului (art.512 al.2 C.pr.civ) Ex.jud. consemneaza in pv. de licitatie modul de adjudecare (in contul creantei) dar il obliga pe creditorul adjudecatar sa depuna pretul adjudecarii in termen de 30 zile in vederea distribuirii pretului .
Deoarece creantele ambilor creditori sunt chirografare (rezultate din Bilete la ordin-titluri executorii), adjudecatarul face o adresa executorului prin care ii solicita sa corecteze mentiunea eronata din cuprinsul pv privind obligarea lui de a depune pretul adjudecarii (contraval.propriei creante) solicitandu-i in plus sa-I elibereze actul de adjudecare. Adresa la care ex.jud. ii da un raspuns din ala&...rupt din soare. :mrgreen:

Adjudecatarul formuleaza plangere in term. de 5 zile de la data refuzului potrivit art.53 din L 188/2000 (timbrata cu 8 ron), plangere in contradictoriu doar cu ex. judecatoresc.
Totodata, adjudecatarul formuleaza si contestatie la executare impotriva pv. de adjudecare, in contradictoriu cu creditorul principal si debitorul (nu si cu executorul dat fiind faptul ca practica mai nou a instantelor este aceea ca ex.jud. nu are calit. procesual pasiva in contestatiile la executare :mrgreen: :roll: )-timbrata cu 194 RON

In dosarul plangerii, instanta citeaza din oficiu :grin: , prin rezolutia judelui de serviciu si pe creditorul principal+ debitor. Creditorul principal depune intampinare si invoca ex. de conexitate.Adjudecatarul invoca exceptia lipsei calit procesuale a persoanelor citate abuziv (creditor principal + debitor).
Acelasi judecator judeca si contestatia la executare. La inceput a crezut ca e bine sa le conexeze dar isi da seama ca nu prea ar fi aceleasi parti. :mrgreen: Totusi, in dosarul plangerii nu se pronunta asupra exceptiei invocate de adjudecatar.

In ambele dosare, adjudecatarul invoca pe fond faptul ca singura creanta cu dr. de preferinta ar fi chelt. de judecata avansate de creditorul principal , suma consemnata in pv -titlu ex. intocmit de ex. jud. , astfel incat sunt incidente disp. art. 512 alin.2 teza 2 rap.la art. 563 C.pr. civ.

Judele respinge atat plangerea cat si contestatia. In sentinta data in solutionarea plangerii, invoca in considerente ,acte depuse de creditorul principal in dosarul de la contestatie (inexistente deci in dosarul de plangere) :lol:
In Sentinta data in contestatie se pronunta asupra exceptiilor invocate in plangere :lol: iar pe fond zice ca sunt incidente disp. Art.563 al.1 litera i C.pr.civ :lol: dar ca titlul ex. al creditorului principal ar fi un contract de imprumut bancar( ca n-a avut ochelari sa vada BO investit cu f. ex existent la dosar)...deci creanta acestuia ar fi prioritara....iar adjudecatarul, pt. acest motiv trebuie sa depuna pretul adjudecarii
Sunt in recurs cu ambele sentinte :-( :-(

aho

Post by aho » 12 Jul 2006, 17:29

surse bibliografice, jurisprudenta exista ?
daca un capat al plangerii se refera la refuzul ex de a preda recipise si-ar putea ramane pe L 188, iar celalalt se refera la reactualizarea creantei aceasta cerere este, zic eu, contestatie la executare si se timbreaza la valoare si -atunci ar tre, introdus si debitorul .
de ce zici tu ca bej nu are calit. pr. in contestatia la executare ?

cine iubeste/nu executorii :?:

kko

Post by kko » 12 Jul 2006, 19:01

Nu prea am vazut practica pe legea 188/2000. Tr sa-i "iubesti" din suflet pe executori ca sa ajungi sa le citesti legea lor de functionare si sa descoperi cai noi de atac, specifice acestei legi

Eu zic ca, in speta ta , ambele capete de cerere pot fi solutionate pe calea plangerii. Actualizarea creantei creditorului se face in conditiile art.371 ^2 C.pr.civ de catre ex. judecat. in persoana, fara "concursul " debitorului. In consecinta, impotriva refuzului ex. de a proceda la actualizare a creantei se poate face plangere in cond. art.53 din L 188., fara a avea nevoie si de parerea debitorului&...

AHO wrote:de ce zici tu ca bej nu are calit. pr. in contestatia la executare ?

cine iubeste/nu executorii :?:
Pai nu imi dau seama exact de ce .. :lol: Intr- o decizie a tribunalului local am vazut o motivare ampla a lipsei calit procesual pasive a ex. judecatoresc cum ca asta indeplineste un serviciu de interes public intocmai ca si judecatorii iar actele lor sunt de autoritate publica, BEJ-ul nu ar avea personalitate juridica (daca imi aduc bine aminte) si alte aiureli de genul asta ... Nu sunt in posesia deciziei in momentul de fata dar cand voi fi in posesia ei iti citez motivarea&...
....Cred ca este rezultatul presiunilor ex. jud. de pe plan local &... ca n-au chef sa fie obligati la plata chelt. de judecata si sa raspunda pt. ineptiile strecurate in actele lor de ex. silita :-x

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests