somatia de plata , penalitati de intarziere,ajutor urgent!

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
Atena

somatia de plata , penalitati de intarziere,ajutor urgent!

Post by Atena » 01 Jul 2006, 16:31

Am un contract si o factura achitata partial.Restul de plata in suma de 7000 ron, beneficiarul refuza sa-i achite pe motiv ca furnizorul a livrat produsele cu intarziere si cere penalitati.
Credeti ca judec corect daca vreau sa merg pe somatia de plata pentru restul de factura neachitat respectiv 7000 ron la care sa calculez penalitati? (Penalitatile au fost prevazute prin clauza penala in contract)Consider ca livrarea produselor cu intarziere nu are relevanta privind aplicabilitatea procedurii somatiei de plata deoarece beneficiarul a acceptat produsele, a semnat avizul si factura si a efectuat o plata partiala, deci am o obligatie de plata valabila ,celelalte aspecte ale excutarii contractului fiind de drept comun.
Problema este ca sunt nelamurita in privinta penalitatilor, respectiv cred ca intru sub incidenta art.4 Legea 469/2002 deoarece cuantumul penalitatilor depasesc cu mult valoarea obligatiei ramase de achitat.Si atunci ce credeti ca trebuie sa fac , sa pretind penalitati de cel mult 7000 ron cat au mai ramas de achitat?
Va rog, ce credeti?

norocel

Post by norocel » 01 Jul 2006, 16:37

Depinde mult de practica instantei la care introduci actiunea.
Unele instante admit somatiile fara nici o problema, in timp ce altele resping cererile daca obiectul cererii il constituie o creanta contestata de debitor.

Atena

Post by Atena » 01 Jul 2006, 16:59

In ce sens este o creanta contestata sau mai precis cum poti contesta un rest de plata cu factura acceptata in conditiile date?
Merg pe ideea ca am un contract valabil , o livrare valabila si necontestata, o plata partiala, deci care-i problema?
De ce n-ar fi creanta mea certa ,lichida, exigibila?
Si care este opinia in privinta penalitatilor?
Rog un pic de atentie la prezentarea situatiei, stiu ca este cam mare dar va rog putintica rabdare la citit.
Multumesc pentru raspuns , dar mai vreau ajutor!

norocel

Post by norocel » 01 Jul 2006, 17:18

Tu singura ai spus ca debitorul refuza plata pentru ca marfa a fost livrata cu intarziere.
Ce nu a contestat a achitat.
Pentru diferenta este mai bine sa parcurgi concilierea prevazuta de art. 720 indice 1 Cod pr. civ si, daca nu rezolvi situatia pe cale amiabila. sa intoduci o actiune pe dreptul comun.

Pentru a avea sanse sa obtii un titlu executoriu pe procedura speciala prvazuta de OG nr. 5/2001, trebuie sa ai o creanta certa, lichida si exigibile si constatata prin inscrisuri opozabile debitorului.

Art. 379 alin. (3) C. proc. civ., defineste creanta certa, ca fiind "aceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul".
Potrivit art. 379 alin. (4) C. proc. civ., creanta este lichida atunci cand "catimea ei este determinata prin insusi actul de creanta sau cand este determinabila cu ajutorul actului de creanta sau si a altor acte neautentice, fie emanand de la debitor, fie recunoscute de dansul, fie opozabile lui, in baza unor dispozitii legale sau a stipulatiilor continute in actul de creanta, chiar daca prin aceasta determinare ar fi nevoie de o osebita socoteala"

Tie ti se pare ca ai o astfel de creanta?

Atena

Post by Atena » 01 Jul 2006, 18:38

"Tie ti se pare ca ai o astfel de creanta?

Cu tot respectul pentru profesionalismul tau, pentru ca desi nu sunt o prezenta pe forum il urmaresc constant , cred ca esti un pic cam dura.
De ce creanta mea respectiv factura emisa in baza contractului n-ar fi certa cata vreme este recunoscuta clar de debitor care a preluat marfa in valoare de 8000 ron si a achitat din ei doar 1000 ron?
De ce n-ar fi lichida cata vreme este determinata clar, este recunoscuta cum am spus si este opozabila debitorului , doar avem un contract care prevede bunul, pretul si facturarea lui?
Tine cont ca vorbim de o zi intarziere la livrare si ca marfa a fost acceptata fara obiectii. Mai mult am incercat si conciliere fara rezultat practic.
Te gandesti la o reconventionala a debitorului care mi-ar face inadmisibila cererea pe somatie de plata?
Practic ideea mea este sa incerc procedura avand in vedere costul redus si timpul scurt de solutionare, poate am noroc, eventual ca sa preantampin obiectiile debitorului sa nu cer penalitati, ce spui?Ma gandesc ca in situatia data penalitatile de ambele parti s-ar compensa, dar nu si debitul .
De ce sa nu incerc sau mai precis cum crezi ca trebuie sa o fac ca sa am cat mai multe sanse ?
As vrea sa te rog sa ma ajuti in acest sens.

norocel

Post by norocel » 01 Jul 2006, 19:14

Iti spun din experienta.
Am introdus foarte multe cereri pe OG nr. 5/2001 dar nu mi s-a intamplat prea des sa mi se admita o cerere daca debitorul a contestat creanta si nu am avut o recunoastere expresa a debitului (ex: extras de cont confirmat de debitor, PV de recunoastere si esalonare debitului etc).
Ca sa evit problemele, daca am avut o recunoastere partiala a debitului, am mers doar pe creanta recunoscuta.
Nu uita ca nu ai cale de atac impotriva solutiei de respingere iar debitorul nemultumit are.
Daca instanta constata ca debitorul se opune, prefera sa trimita partile sa se judece pe dreptul comun.

Atena

Post by Atena » 02 Jul 2006, 16:57

Am inteles, multumesc !
Ramane totusi problema penalitatilor. In contract sunt precizate prin clauza penala penalitati de intarziere de 2000 euro/zi.Avand in vedere prevederile art.4 din Legea 469/2002, totalul penalitatilor nu poate depasi cuantumul sumei asupra carora sunt calculate,daca prin contract nu s-a stipulat contrariul. In cazul meu , nu am un procent, stiu nr. de zile de la scadenta prevazuta in contract, totalul penalitatilor depaseste valoarea intregului contract care este de 21000 euro si nu am o stipulatie expresa ca sa pot depasi acest prag.Am o plata partiala si cateva dileme
Deci , am nevoie de ajutorul vostru!
Intrebari:
1.Unde ma opresc cu cuantumul penalitatilor, la valoarea totala a obligatiei sau la cea ramasa de achitat , pentru ca am o plata partiala efectuata la timp?
2.Plata partiala, exonereaza debitorul de sanctiunea penalitatilor de vreme ce partile au stipulat aceasta penalitate de intarziere in suma fixa/zi fara sa faca alta precizare sau distinctie ?
Altfel spus,o neexecutare chiar partiala a obligatiei de plata ,care este de esenta contractului de vanz. cump. da dreptul creditorului la aplicarea clauzei penale sau nu?
Ce credeti?

norocel

Post by norocel » 03 Jul 2006, 06:14

Parerea mea:

1. La valoarea ramasa de achitat;
2. Da, pentru ca o clauza neclara se interpreteaza in favoarea debitorului;

Atena

Post by Atena » 04 Jul 2006, 23:11

Multumesc!
Cam asa ma gandeam si eu. Un contract ciudat cu penalitati exagerate fata de valoarea lui. Am ajuns in situatia absurda in care desi debitorul are o intarziere la plata de peste 140 zile eu pot sa cer penalitati de doar 2000 euro deoarece valoarea obligatiei ramase de achitat este de 7000 ron.Daca furnizorul pe care-l reprezint ar fi intarziat livrarea marfii sa zicem 10 zile atunci ar fi fost pasibil de a plati penalitati de 20.000 euro fiindca debitorul s-ar fi raportat si limitat la o valoarea egala cu cea a contractului.

norocel

Post by norocel » 05 Jul 2006, 06:13

Si penalitatile furnizorului se calculeaza tot la valoarea neexecutata a contractului.
Daca facea livrari partiale, din care o parte in termen, penalitatile se calculau raportat la ceea ce s-a livrat peste termenul convenit.

Atena

Post by Atena » 05 Jul 2006, 22:08

Ai dreptate ,am comparat o neexecutare totala cu una partiala d.p.v. al penalitatilor si am tras o concluzie gresita, de fapt am scapat din vedere reciproca.
Sper sa ma descurc .

aprilie

Post by aprilie » 06 Jul 2006, 14:50

Poate ve intereseaza:
"Guvernul a eliminat perioada de gratie de 30 de zile de la scadenta unei facturi in care nu sunt percepute penalitati. Restantierii vor fi, astfel, penalizati pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu prima zi dupa data scadentei. Masura a fost aprobata in sedinta de ieri, printr-un normativ care modifica Legea 469/2002 privind disciplina contractuala. Ministerul Economiei si Comertului, initiatorul actului normativ, considera ca, prin plata efectuata in termenul scadent prevazut in contract, vor putea fi limitate atat nivelul de pierderi, cat si dobanzile si penalitatile calculate societatilor creditoare de catre furnizori. Proiectul de lege lasa la dispozitia partilor contractante posibilitatea stabilirii termenului de la care se calculeaza penalitatile".
http://www.adevarulonline.ro/2006-07-06 ... 90401.html

Atena

Post by Atena » 10 Jul 2006, 23:09

Multumesc, Aprilie!
Pentru mine data de la care se calculau penalitatile nu era o problema pentru ca era prevazuta in contract. Problema mea este cuantumul penalitatilor avand in vedere ca e vorba de o suma fixa pe zi intarziere nu de un procent calculat asupra unei sume plus faptul ca totalul lor este mai mare decat valoarea intregului contract.

Post Reply