nepronuntarea in sedinta publica

Discutii privind procedura civila
kko

Post by kko » 21 Jun 2006, 21:17

Yo, mai pragmatic in gandire(uneori) daca as fi legiuitorul ,as reglementa obligarea juzilor sa incheie proces verbal de pronuntare a hotararilor in sedinta publica(data, ora, sala, instanta) semnat de juzi, grefier si de min.2 martori (identificati prin BI/CI) din public. Daca nu exista public, il aducem, in conditiile legii, deoarece pt. fiecare cetatean cu drept de vot ar trebui sa fie o datorie de onoare sa fie martor la infaptuirea actului de justitie
Sau as renunta, pur si simplu, la aceasta formalitate :grin: Ca-i ajunge romanului sa vaza solutia in condica(unii juzi chiar asa si zic cand raman in pronuntare iar impricinatul, mai naiv, ii intreaba care-i verdictul: solutia o puteti vedea maine in condica) :mrgreen:

dibmar

Post by dibmar » 21 Jun 2006, 22:22

Ce se intampla cand in ziua termenului de judecata, dimineata ,la prima ora ,citind condica -pt.a afla nr.salii unde se tine sedinta,GASESTI SOLUTIA ?.Te duci in sala participi la proces,si a doua zi la aceeasi condica gasesti alta solutie!!!!! Bineinteles ca lipsea o pagina intreaga din condica.
Chiar crede cineva ca a fost o simpla greseala...din cauza volumului de munca....
Parerea mea este ca :daca SOLUTIA ESTE CORECTA poate fi data oricand si oriunde.

sado

Re: nepronuntarea in sedinta publica

Post by sado » 22 Jun 2006, 01:06

Interesante parerile dvs., dar nu ma asteptam la extinderea discutiei pe aceasta tema. rapoartele intocmite cel putin in judetul timis arata ceva! Daca se spune ca aceasta problema este de mult pe npiatan iar noi am scos-o la interval cam tirziu, va inselati deoarece cel ce a tacut a facut un mai mare pacat ca cel ce s-a trezit mai tirziu sa ridice problema! Problemele justitiei sunt multe si grave, ce mai conteaza acest amanunt! Poate chiar acest amanunt este o portita pentru cei ce au pierdut ultima sansa. Ignoranta naste notorietate! Notorietatea ce poate sa mai nasca?

bog28

Post by bog28 » 22 Jun 2006, 11:52

Poate chiar acest amanunt este o portita pentru cei ce au pierdut ultima sansa. Ignoranta naste notorietate! Notorietatea ce poate sa mai nasca ?
mi se pare destul de greu sa dovedesti ca pronuntarea nu a avut loc in sedinta publica 8O 8O ....doar daca recurgem la solutia propusa de KKO
Yo, mai pragmatic in gandire(uneori) daca as fi legiuitorul ,as reglementa obligarea juzilor sa incheie proces verbal de pronuntare a hotararilor in sedinta publica(data, ora, sala, instanta) semnat de juzi, grefier si de min.2 martori (identificati prin BI/CI) din public. Daca nu exista public, il aducem, in conditiile legii, deoarece pt. fiecare cetatean cu drept de vot ar trebui sa fie o datorie de onoare sa fie martor la infaptuirea actului de justitie
- iar in acest caz cred ca jandarmilor ce pazesc instanta li se va schimba fisa postului si vor avea alte atributii :-D :-D :-D

sado

subiect deschis

Post by sado » 22 Jun 2006, 13:00

Intrebarea este: Cine are interesul sa dovedeasca ceva in acest caz?
Cui foloseste o oarecare dovada? Cine este interesat sa produca dovezi?
In conformitate cu Statutul SADO activitatea de monitorizare a hotararilor instantelor judecatoresti se face la cererea oricarei persoane interesate si care prezinta un interes legitim. In rest activitatea de monitorizare din oficiu are doar caracter pur statistic de informare, fara putere de proba! Pentru cazurile de solicitare din partea cetateanului, observatorii nostrii (minim 2) au si calitatea de martori mai ales ca printre atributiile lor este si gasirea unei terte persoane care sa fie neutra. Aici la Timisoara am cam dovedit ceea ce era de dovedit iar din practica instantelor Bucurestene putem obseva ca aceasta exceptie a fost admisa fara prea mari probleme.
Depinde de situatie si de cel ce este pus sa judece cererea.
De exemplu aici la Timisoara, o Instanta de recurs nu a acceptat o cerere formulata de SADO in temeiul OG 137/2000 unde legiuitorul a stabilit clar competenta ONG-urilor in aceste cazuri, ba chiar ne-a amenintat cu plangeri penale; altele au fost mai deschise, altele chiar ne-au facut recomandari ... etc
Deci, unitatea legi, statul de drept, .... etc sunt diferite, dar care este de fapt unitatea de masura sau grila standard!!?

sado

subiect deschis

Post by sado » 22 Jun 2006, 13:06

Am editat si publicatia Recurs la "Adevar", unde am prezentat studii ce caz, initiative critici, ... etc. dar nu am facut altceva decit sa starnim viespiile care s-au indreptat spre noi cu fel de fel de controale.
Asta este, daca nu am fost cu sintagma "corb la corb nu-si scoate ochii" si am incercat sa ne consideram "rechini ..." .....!!!! ....**?????

nicuvar

Re: subiect deschis

Post by nicuvar » 22 Jun 2006, 14:13

sado wrote:Am editat si publicatia Recurs la "Adevar", unde am prezentat studii ce caz, initiative critici, ... etc. dar nu am facut altceva decit sa starnim viespiile care s-au indreptat spre noi cu fel de fel de controale.
Asta este, daca nu am fost cu sintagma "corb la corb nu-si scoate ochii" si am incercat sa ne consideram "rechini ..." .....!!!! ....**?????
V-am trimis un mp.

norocel

Re: nepronuntarea in sedinta publica

Post by norocel » 22 Jun 2006, 17:19

sado wrote:Unde mai pui ca anumite hotarari ajung la parti fara semnatura presedintelui de complet!Unele dintre acestea ajung sa fie investite cu tilui executoriu si chiar sa fie puse in executare tot fara semnatura presedintelui de complet!
Chiar credeti ca toate acestea sunt de neglijat?
Daca in privinta pronuntarii in sedinta publica ai dreptate, in privinta hotararilor comunicate partilor, nu ai dreptate.

Uite ce spune CPC:

ART. 266
(1) Hotararea se va face in doua exemplare originale, din care unul se ataseaza la dosarul cauzei, iar celalalt se va depune, spre conservare, la dosarul de hotarari al instantei.
(2) Pentru judecatorii, presedintele va putea incuviinta ca in locul celui de-al doilea exemplar al sentintei sa se treaca intr-un registru dispozitivul ei, semnat de judecatorul si grefierul care au luat parte la judecata.*)
(3) Hotararea se va comunica partilor, in copie, in cazul cand aceasta este necesara pentru curgerea termenului de exercitare a apelului sau recursului.

dibmar

Post by dibmar » 22 Jun 2006, 23:21

sado...nu inteleg ...nici nu depun vre- un efort...AZI !...dar cred ca nu ati inteles nici d-voastra;pot completa doar atat:daca realizam pe moment ce se intampla nu mai lasam condica din mana si chemam parchetul,presa ...in acel moment ...

-dar AZI vreau sa ma bucur, si apropo de TIMISOARA nu-mi vine sa cred dar EXISTA si JUDECATORI DREPTI ,sper sa ramana asa sa nu se schimbe... ,sa ramana tineri mereu...

scuze pt.deviere

norocel

Post by norocel » 23 Jun 2006, 05:22

fira wrote:nu ma credeti pe cuvint dar am auzit ca ar fi o decizie recenta intr-o cauza impotriva italiei (?) in care cedo spune clar ca trecerea solutiei in condica echivaleaza cu pronuntarea in sedinta publica.

poate stie cineva mai multe.
M-ar interesa si pe mine hotararea asta. :kiss: :floare: :cafea:

norocel

Post by norocel » 09 Jul 2006, 09:55

In cauza Pretto si altii impotriva Italiei (1984), in care s-a invocat incalcarea art. 6 din Conventie pe motiv ca hotararea nu a fost pronuntata in sedinta publica, Curtea a retinut ca in speta nu a fost incalcat art. 6, cu motivarea ca solutia putea fi vazuta de oricine la grefa instantei.

La fel s-a pronuntat Curtea si in cazul Sutter contra Elvetiei (1984).
Mai exact Curtea a aratat ca citirea deciziei cu voce tare in sedinta publica, nu este necesara daca accesul public la aceasta hotarare este asigurat prin alte mijolace si in special prin posibilitatea de a obtine o copie de la grefa.

Referitor la aceste hotarari, cred ca este foarte important de retinut ca in dreptul intern, in situatiile analizate de Curte, nu exista cerinta pronuntarii in sedinta publica si discutia s-a purtat raportand legislatia interna la exigentele art. 6 din Conventie.

In alte cazuri insa (Werner contra Austriei-1997 si Szucs
contra Austriei-1997) Curtea a retinut ca s-a incalcat art. 6 din Conventiei pe motiv ca textul acestor hotarari nu era accesibil la grefa, decat persoanelor care justificau un interes legitim.

croc

Post by croc » 09 Jul 2006, 10:24

:kiss: :kiss: :kiss: :floare:

norocel

Post by norocel » 09 Jul 2006, 11:16

Cred ca fata de modul in care este reglementata la noi aceasta problema, prin nepronuntarea in sedinta publica se incalca art. 6 din Conventie.

Ce parere aveti, daca instanta nu se pronunta in sedinta in care s-au pus concluziile si fixeaza o ora, in cursul aceleiasi zile pentru pronuntare, trebuie sau nu intocmita o incheiere de amanare a pronuntarii?

bog28

Post by bog28 » 09 Jul 2006, 14:23

Ce parere aveti, daca instanta nu se pronunta in sedinta in care s-au pus concluziile si fixeaza o ora, in cursul aceleiasi zile pentru pronuntare, trebuie sau nu intocmita o incheiere de amanare a pronuntarii?
- nu, pentru ca se va considera ca pronuntarea s-a dat la sfarsitul sedintei :grin:

Post Reply