Procedura prealabila in arbitraj?

Discutii privind procedura civila
Post Reply
b_42_jim

Procedura prealabila in arbitraj?

Post by b_42_jim » 03 Jul 2006, 00:21

In arbitrajul comercial trebuie efectuata procedura prealabila de conciliere?

Din interpretarea literala a art. 720/1 C.pr.civ, reiese ca procedura de conciliere trebuie efectuata "inainte de introducerea cererii de chemare in judecata", adica in fata instantelor de drept comun. Instanta arbitrala, fiind alternativa, nu poate impune aplicarea art. 720/1.

Pe de alta parte, in baza adagiului "ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus", prin "cerere de chemare in judecata" se poate intelege orice fel de cerere de investire a unei instante pentru solutionarea unui litigiu, fie ea de drept comun sau arbitrala. Pe aceasta linie de gandire, o instanta arbitrala ar putea respinge ca inadmisibila o cerere de arbitraj inaintata inainte de efectuarea concilierii.

Voi ce parere aveti?

Multumesc!

norocel

Post by norocel » 03 Jul 2006, 05:56

Parerea mea este ca instanta arbitrala nu poate respinge cererea ca inadmisibila pe motiv ca nu s-a efectuat concilierea prealabila pentru ca in art. 720 indice 1 se arata expres ca o astfel de procedura este ceruta numai in cazul "cererilor de chemare in judecata".

kko

Post by kko » 03 Jul 2006, 07:07

Am avut si eu cateva litigii solutionate prin arbitraj, fara efectuarea procedurii prealabile.Mi-am pus si eu aceeasi intrebare la vremea respectiva (dorind sa nu am surprize)si i-am intrebat pe cei care sunt pe lista de arbitrii. Raspunsul unanim a fost ca nu trebuie parcursa procedura prealabila inainte de arbitraj.

Intregul Cap.XIV Dispozitii privind solutionarea litigiilor inmaterie comerciala se refera la judecarea pricinilor comerciale evaluabile in bani de catre instantele de drept comun ; art.720^4- 720^6 vorbeste despre judecatori /instanta (nu si de arbitrii/tribunal arbitral).Art.720^8 si art.720^9 se refera la hotararile judecatoresti date in materie comerciala. Hotararea arbitrala are particularitatile ei, putand fi desfiintata numai prin actiune in anulare. In plus de asta, tribunalul arbitral poate solutiona litigiul in echitate pe baza acordului expres al partilor.

LUMINITA2006

Post by LUMINITA2006 » 04 Jul 2006, 14:20

Pentru litigiile solutionate prin arbitraj nu este necesara procedura concilierii directe, intrucat aceasta este o procedura proprie contenciosului comercial de competenta instantei judecatoresti. Daca in conventia arbitrala nu a fost prevazuta o astfel de modalitate de solutionare a litigiului pe cale amiabila, ea nu este obligatorie pentru demararea procedurii arbitrale.
In acest sens a se vedea si Decizia nr. 348/26.01.2005 si Decizia nr. 20/30.01.2004 a ICCJ.

b_42_jim

Post by b_42_jim » 06 Jul 2006, 18:18

Va multumesc foarte mult pentru opinii!

tore

Post by tore » 06 Jul 2006, 20:28

procedura prealabila a concilierii nu este obligatorie. exista si practica in acest sens.

norocel

Post by norocel » 07 Jul 2006, 05:55

Te referi doar la arbitraj?

b_42_jim

Post by b_42_jim » 07 Jul 2006, 09:25

LUMINITA2006 wrote:In acest sens a se vedea si Decizia nr. 348/26.01.2005 si Decizia nr. 20/30.01.2004 a ICCJ.
In principiu, sunt de acord cu tine. Multumesc pentru hotarari. Totusi, dintre cele doua, numai dec. 20/2004 atinge concilierea prealabila in cazul arbitrajului, fara a explica rationamentul logic prin care instanta a ajuns la acea concluzie. Instanta a exprimat doar punctul sau de vedere. In dec. 348/2005 se vorbea despre modalitatea efectuarii concilierii cand aceasta este obligatorie, deci nu ma ajuta prea mult in cazul arbitrajului.

Oricum, dec. 20/2004 poate constitui un precedent, deci multumesc!

In plus, citind regulamentul privind procedura de arbitraj a Curtii de Arbitraj Com. de pe langa CCIR, constat ca formalitatea concilierii este numai facultativa si se poate realiza anterior arbitrajului numai daca partile au prevazut expres in clauza compromisorie acest lucru. Este un fel de aplicare rasturnata a principiului "specialia generalibus derogant", adica efectuam concilierea prealabila inainte de arbitraj numai daca am mentionat expres in contract.

mariusms

Post by mariusms » 07 Jul 2006, 11:07

Nu se cere procedura concilierii directe in arbitraj.
Art. 109 C.proc.civ. se refera numai la instantele de judecata.

Post Reply