In arbitrajul comercial trebuie efectuata procedura prealabila de conciliere?
Din interpretarea literala a art. 720/1 C.pr.civ, reiese ca procedura de conciliere trebuie efectuata "inainte de introducerea cererii de chemare in judecata", adica in fata instantelor de drept comun. Instanta arbitrala, fiind alternativa, nu poate impune aplicarea art. 720/1.
Pe de alta parte, in baza adagiului "ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus", prin "cerere de chemare in judecata" se poate intelege orice fel de cerere de investire a unei instante pentru solutionarea unui litigiu, fie ea de drept comun sau arbitrala. Pe aceasta linie de gandire, o instanta arbitrala ar putea respinge ca inadmisibila o cerere de arbitraj inaintata inainte de efectuarea concilierii.
Voi ce parere aveti?
Multumesc!
Procedura prealabila in arbitraj?
Am avut si eu cateva litigii solutionate prin arbitraj, fara efectuarea procedurii prealabile.Mi-am pus si eu aceeasi intrebare la vremea respectiva (dorind sa nu am surprize)si i-am intrebat pe cei care sunt pe lista de arbitrii. Raspunsul unanim a fost ca nu trebuie parcursa procedura prealabila inainte de arbitraj.
Intregul Cap.XIV Dispozitii privind solutionarea litigiilor inmaterie comerciala se refera la judecarea pricinilor comerciale evaluabile in bani de catre instantele de drept comun ; art.720^4- 720^6 vorbeste despre judecatori /instanta (nu si de arbitrii/tribunal arbitral).Art.720^8 si art.720^9 se refera la hotararile judecatoresti date in materie comerciala. Hotararea arbitrala are particularitatile ei, putand fi desfiintata numai prin actiune in anulare. In plus de asta, tribunalul arbitral poate solutiona litigiul in echitate pe baza acordului expres al partilor.
Intregul Cap.XIV Dispozitii privind solutionarea litigiilor inmaterie comerciala se refera la judecarea pricinilor comerciale evaluabile in bani de catre instantele de drept comun ; art.720^4- 720^6 vorbeste despre judecatori /instanta (nu si de arbitrii/tribunal arbitral).Art.720^8 si art.720^9 se refera la hotararile judecatoresti date in materie comerciala. Hotararea arbitrala are particularitatile ei, putand fi desfiintata numai prin actiune in anulare. In plus de asta, tribunalul arbitral poate solutiona litigiul in echitate pe baza acordului expres al partilor.
Pentru litigiile solutionate prin arbitraj nu este necesara procedura concilierii directe, intrucat aceasta este o procedura proprie contenciosului comercial de competenta instantei judecatoresti. Daca in conventia arbitrala nu a fost prevazuta o astfel de modalitate de solutionare a litigiului pe cale amiabila, ea nu este obligatorie pentru demararea procedurii arbitrale.
In acest sens a se vedea si Decizia nr. 348/26.01.2005 si Decizia nr. 20/30.01.2004 a ICCJ.
In acest sens a se vedea si Decizia nr. 348/26.01.2005 si Decizia nr. 20/30.01.2004 a ICCJ.
In principiu, sunt de acord cu tine. Multumesc pentru hotarari. Totusi, dintre cele doua, numai dec. 20/2004 atinge concilierea prealabila in cazul arbitrajului, fara a explica rationamentul logic prin care instanta a ajuns la acea concluzie. Instanta a exprimat doar punctul sau de vedere. In dec. 348/2005 se vorbea despre modalitatea efectuarii concilierii cand aceasta este obligatorie, deci nu ma ajuta prea mult in cazul arbitrajului.LUMINITA2006 wrote:In acest sens a se vedea si Decizia nr. 348/26.01.2005 si Decizia nr. 20/30.01.2004 a ICCJ.
Oricum, dec. 20/2004 poate constitui un precedent, deci multumesc!
In plus, citind regulamentul privind procedura de arbitraj a Curtii de Arbitraj Com. de pe langa CCIR, constat ca formalitatea concilierii este numai facultativa si se poate realiza anterior arbitrajului numai daca partile au prevazut expres in clauza compromisorie acest lucru. Este un fel de aplicare rasturnata a principiului "specialia generalibus derogant", adica efectuam concilierea prealabila inainte de arbitraj numai daca am mentionat expres in contract.