va rog sa ma ajutati

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
jurista

va rog sa ma ajutati

Post by jurista » 03 Jul 2006, 11:18

Salut! am un dosar pe rol cu o somatie de plata. Nu mi s-a livrat marfa dar imi cer banii. pot sa o faca? plus penalitati. care sunt documentele obligatorii din care rezulta ca imi intra o marfa, respectiv ca ii iese o marfa din firma.multumesc mult.

norocel

Post by norocel » 03 Jul 2006, 16:55

Contesta debitul.
Ce acte s-au depus pentru dovada creantei?

dinubocos

Post by dinubocos » 03 Jul 2006, 17:30

Depinde de ce acte ai incheiat cu ei. Daca ai incheiat un contract prin care te-ai obligat la plata in avans, da pot sa o faca.
Pot sa o faca oricum doar nu vad cum altfel ar putea avea castig de cauza!

luc4s

Post by luc4s » 03 Jul 2006, 20:54

Si iti cer banii in conditiile in care nu ti-au dat marfa? :fluierat:
Cam greu de crezut. :roll:

Atena

Post by Atena » 04 Jul 2006, 22:51

Documentele obligatorii prin care iese o marfa dintr-o firma sunt avizul de expeditie si factura fiscala , avizul folosindu-se cand marfa se factureaza ulterior sau numai factura fiscala. Acestea sunt deci documente emise de furnizor. In baza lor beneficiarul receptioneaza marfa intocmind nota de intrare-receptie.

jurista

va rog sa ma ajutati

Post by jurista » 28 Aug 2006, 15:26

am factura fiscala care e semnata fara aviz de expeditie , fara nota de intrare. prin contract nu m-am obligat sa platesc in avans. deci el nu mi-a dat marfa deloc ba sefu meu chiar a platit vreo 400 mil ......

jurista

va rog sa ma ajutati

Post by jurista » 23 Oct 2006, 09:42

Pe speta prezentata, au admis actiunea si astept hotarirea.
imi cer vreo 2 mld doar ca si penalitati.
nu mi-au dat marfa dar am semnat factura de primire.
ce fac? mai am vreo sansa?
multumesc.

Samurai

Post by Samurai » 23 Oct 2006, 10:25

Solicita instantzei de apel sa le ordone prezentarea jurnalului de vanzari pe perioada respectiva. Depunetzi si voi jurnalul de cumparari. Se pare ca cineva o va pune-o de o evaziune.
Daca nu-l vor prezenta beneficiezi de prezumtia ca ce spui tu ai dreptate. Nu tzin minte acu art.

aho

Re: va rog sa ma ajutati

Post by aho » 23 Oct 2006, 12:02

jurista wrote:Salut! am un dosar pe rol cu o somatie de plata. Nu mi s-a livrat marfa dar imi cer banii. pot sa o faca? plus penalitati. care sunt documentele obligatorii din care rezulta ca imi intra o marfa, respectiv ca ii iese o marfa din firma.multumesc mult.
care instanta de apel :idea:

Samurai

Post by Samurai » 23 Oct 2006, 13:42

Actziune in anulare. Multzam de precizare. Ceva solutzii pe fond ?

Yran

Post by Yran » 23 Oct 2006, 17:50

Invoca exceptia de neexecutare a contractului :-( si dezvolta ideea... :grin:

jurista

va rog sa ma ajutati

Post by jurista » 24 Oct 2006, 13:57

daca cer registrul de vinzari, il vor depune pt ca sg au inregistrat factura dar ce tb sa cer sa dovedeasca livrarea efectiva.

aho

Post by aho » 24 Oct 2006, 14:10

Cel mai sigur, actiune in rezolutiunea contractului ptr. neexecutare in care ceri repunerea in sit anterioara .dezavantajul e ca platesti tx timbru la valoare. in comercial fct. pr. libertatii de probe asa ca vei putea folosi orice mijloc de proba ptr a dovedi ca n-ai primit marfa.
actiune in anulare la judecatorie unde faci dovada ca ai cerut rezilierea contractului prin urmare creanta nu este certa in intelesul 379 al 3 c.proc. civ, nu este exigibila fata de exceptia de neex. a contractului pe care o invoci in ac. cerere si nu este nici lichida, nefiind ind. cond. art. 1 og 5/2001.Ar trebui sa fie usor sa anulezi hotararea.
Bafta!

Pelerinul

Post by Pelerinul » 26 Oct 2006, 20:17

Daca e pe somatie de plata ma mir ca s-a admis.
De regula la predarea/primirea marfurilor se incheie un proces verbal de receptie.
Apoi in functie de cine a efectuat transportul, ceri sa se depuna sau faci dovada ca nu exista scrisoarea de transport prevazuta de OUG 109/2005.
Mai vezi ce spune si prin HG 831/1997 despre facturi si poate gasesti ceva sa te ajute.
E nasol ca cineva a semnat ca primarul!!! Factura semnata inseamna prezumtie ca marfa a fost livrata. Acuma dovedeste tu ca nu ai primit-o!!!

@Aho,
daca i se admite actiunea in rezolutiunea contractului si repunerea in situatia anterioara va fi in aceasi situatie: va trebui sa restituie marfurile pe care conform facturii le-a primit!!! 8O

ama

Post by ama » 27 Oct 2006, 21:37

Vorbeste cu cei de la compartimentul financiar-contabilitate al firmei voastre, poate incercati o sesizare la Garda financiara.
Nu prea stiu cat v-ar implica si pe voi un asemnea control.

Post Reply