cum merge?

INM, examene, rezultate, pareri, barfe, etc.
innuenda

Post by innuenda » 06 Nov 2004, 13:42

Cred ca difera de la om la om. Mie procedura penala mi se pare mai multa si mai grea decat cea civila. Iar la procedura civila exceptiile reprezinta unul dintre subiectele care nu sunt dezvoltate suficient in curs, de aceea ti-e greu sa le inveti pentru ca, practic, trebuie sa memorezi niste insiruiri de exceptii ale caror particularitati care le traseaza diferenta specifica nu sunt clar conturate. Mai mult, exista si unele controverse cu privire la ordinea in care trebuie judecate, cand apar mai multe. Dar este cam singurul subiect neexplicat suficient, dupa parerea mea, in rest totul pare logic si inteligibil.

elis

Post by elis » 06 Nov 2004, 13:44

oana_dan wrote: Ma insel?
Cred ca vei descoperi singura daca te inseli sau nu. Din experienta mea iti pot spune ca si mie mi s-a parut simpla dar am avut surpriza sa constat de multe ori ca lucruri pe care credeam ca le stiu bine, mi-au scapat.

april

Post by april » 11 Nov 2004, 19:03

cum ma sfatuiti sa invat pt inm? pe materii, in ordinea predarii sau in paralel la mai multe? voi cum v-ati organizat si cand ati avut timp? cu diploma la Comunitar, unde totul e de tradus, si cu mersul la scoala, eu abia mai pot sa invat special pt inm doar in vreo 2 zile cateva ore si week-end-ul.

fira

Post by fira » 13 Nov 2004, 04:57

fiecare isi evalueaza singur capacitatea de invatat si in functie de asta isi feliaza si materia.

eu am inceput cu procedura civila, dupa aceea obligatii si contracte in paralel, dup-aia iar procedura civila, dup-aia iar obligatii si contracte in paralel. Realele, succesiunile si civilul de anul I pe low priority si spre sfirsitul perioadei de pregatire.

La penal general nu are rost sa inveti din curs decit tentativa, instigare, complicitate si cam atit. In rest e arhisuficient codul penal. La penal special doar codul penal. La procedura penala doar codul. In general autorii de penal au un talent sa vorbeasca mult fara sa spuna nimic, de-asta si ies tratatele alea asa impunatoare. In fact itns bullshit.

Pentru grila nu se invata, se citeste cu mare atentie la detalii. De fiecare data cind treci prin materie mai gasesti ceva peste care ai sarit. E de preferat sa citesti cu voce tare, in felul asta retii mai mult si te concentrezi mai bine.
Dupa ce te saturi de asta, ca o relaxare activa imagineaza-ti posibilul barem pentru ce ai citit si fa o schema. Sistematizarea materiei e esentiala pentru sinteza. (La penal e deja sistematizata materia in cod deci scapi mai usor).

Invata speculativ. Uita-te pe subiectele din anii precedenti si incearca sa gasesti un model. Exista. Unde vezi enumerari de n 4 conditii sau cazuri sau clasificari e posibil subiect. Conditia cea mai redundanta si mai idioata e punctata cel mai mult, so..watch out.

iarasi, din ce am observat, se acorda putina importanta pregatirii practice. Anul asta speta facea 3 puncte fata de 2 anul trecut si probabil ca asa o sa ramina. Deci 12 puncte din 40 vin din spete.

si ca un fapt divers...anul asta la civil (sinteza) subiectele si speta au fost exclusiv din contracte.

in legatura cu perioada de invatat eu am preferat sa ma apuc mai devreme (prin februarie) si sa invat intr-un ritm mai lejer. Sint si supermani care invata cu 2 luni inainte cite 15 ore pe zi (sau cel putin asa sustin) dar asta e heirupism si daca n-ai antrenament de tocilar de pe vremea cind erai pionier atunci forget it.

cam astea-s sfaturile mele de la ora 04:45 am ;)

april

Post by april » 13 Nov 2004, 17:17

:) multumesc mult! chiar nu ma gandisem ca la penal ar fi suficient codul...de curand am inceput sa citesc la procedura civila si am constatat ca e mai grea decat aveam impresia la curs...mult. mai ales pt ca trateaza niste lucruri pt intelegerea carora ar trebui sa stii altele care sunt prezentate abia la sfarsitul materiei.
am observat si eu pattern-uri in subiectele de la inm si stilul de a puncta mai mult ceva ce pare mai putin important sau la care nici nu te gandesti.
de ex., de ce la subiectul "drepturile si obligatiile uzufructuarului" este punctaj separat in barem pt "sanctiuni" ? care sanctiuni?...
in fine, cred ca nu am de ce sa ma panichez deocamdata pt ca stau destul de bine (am trecut o data prin civil I, reale si obligatii si am inceput proc. civ.), deci cred ca am destul timp. totusi e nevoie de organizare si tact.

innuenda

Post by innuenda » 13 Nov 2004, 18:40

Eu invat civilul si procedura civila in paralel, pentru ca ma plictiseste o singura materie, si penal si procedura penala in paralel. Dar asa, cu bine zice fira, depinde mult de tiparul de asimilare pe care il ai. Oricum, majoritatea celor cu care am vorbit si au intrat mi-au spus ca ei au invatat in ordine si tot asa au repetat (adica anul1, 2 etc). Depinde totusi de la om la om. Nu exista o reteta universal valabila. Ca si cu invatatul. Oricum, eu una nu-s de acord cu invatatul in 2 luni. Ala nu e invatat, e repetat. Nu poti invata in 2 luni comasate 9 carti, decat daca inmagazinezi in memoria de scurta durata, ca dromaderul, si dupa aia uiti tot, ca boul :lol: :oops:

mariusms

Post by mariusms » 21 May 2005, 11:49

april wrote:cum ma sfatuiti sa invat pt inm? pe materii, in ordinea predarii sau in paralel la mai multe? voi cum v-ati organizat si cand ati avut timp? cu diploma la Comunitar, unde totul e de tradus, si cu mersul la scoala, eu abia mai pot sa invat special pt inm doar in vreo 2 zile cateva ore si week-end-ul.
In nici un caz in paralel. Este doar o parere, totusi.

rosia_montana

Post by rosia_montana » 23 May 2005, 07:28

eu am terminat penalul care mi se pare cel mai usor invatarea caruia mi s-a parut a fi "impulsul" de care aveam nevoie pt a ma reapuca de invatat.

Spor tuturor!!!!(si mai astept mesaje motivante, ca am nevoie :()

SORINUTA

cum merge?

Post by SORINUTA » 23 May 2005, 10:43

Mi-a placut foarte mult mesajul tau. Ai fi un bun psiholog, dar numai increderea nu cred ca ajunge. Bineinteles, este un factor foarte important. Eu am picat anul trecut dar nu ma las batuta, dau pana la 80 de ani numai sa intru. Sunt foarte ambitioasa si sper ca mai devreme sau mai tarziu sa reusesc. Din pacate, eu lucrez si pot sa invat abia dupa ora 16-17 cand vin acasa si in week-end si ma straduiesc sa profit din plin mai ales de week-end cand nu ma bate nimeni la cap. O sa dau tot ce pot ca sa reusesc. TREBUIE.

rosia_montana

Post by rosia_montana » 23 May 2005, 12:24

:) Si eu incerc sa gandesc asa. Sunt cam in aceeasi situatie, eu la 17 plec abia de la serviciu, e 18 pana ajung acasa, 19 pana incep sa invat, toate porcariile de la televizor sunt tentante in acele momente, internetul e cu adevarta fascinant :) weekendurile mai scurte ca niciodata.................dar ai dreptate TREBUIE!!!

Post Reply