calitate procesuala pasiva

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
haricleea

calitate procesuala pasiva

Post by haricleea » 22 Jun 2006, 22:56

am si eu o speta pentru cine ma poate ajuta
am reparat un autoturism in service-ul meu si am incheiat contract de reparatie si emis ff unei SC prin administrator.
am dat in judecata SC si mi-a invocat lipsa calitatii procesuale pasive pe motivul ca nu este proprietarul autoturismului ( si mi-a depus talonul) de unde reiese ca proprietar este o persoana fizica?
intrebarea este obligatiile nu izvorasc din contract si la fel si calitatea sa procesuala?nu SC este cea care s-a obligat?
multumesc

haricleea

Post by haricleea » 23 Jun 2006, 07:35

chiar nu reuseste nimeni sa ma ajute?
cat de cat o idee....

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 23 Jun 2006, 09:41

Cine a venit cu masina la reparat si in ce calitate?
Cu cine ai incheiat efectiv contractul?Ce scrie in el cu privire la plata?
Ce legatura e intre persoana fizica, proprietara masinii, si firma respectiva, ori reprezentantul acesteia?

cyclop

Re: calitate procesuala pasiva

Post by cyclop » 23 Jun 2006, 10:01

Atata timp cat factura e emisa catre S.C., si e si acceptata, nu mai conteaza ca e masina altcuiva. Pe tine nu te intereseaza relatiile dintre cel care a venit cu masina la service si proprietarul masinii. Tu ai prestat un serviciu catre SC, asa ca SC tre sa-ti plateasca.

haricleea

Post by haricleea » 23 Jun 2006, 10:42

asa am considerat si eu si asa mi se pare normal
dar tocmai mi-am luat solutia si a admis exceptia
si nici nu stiu daca sa promovez recurs sau nu
ca apararea asta cu raspunderea contractuala nu mi-a tinut
si in service a venit administratorul SC care este in acelasi timp si sotul proprietarei din talon.
Ma rog, e bun comun

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 23 Jun 2006, 21:23

Uite ce inteleg eu:un tip a venit la tine cu masina lui personala ( a lui si-a nevesti-sii) la reparat, a zis ca e administratorul firmei X si a incheiat contract cu tine in aceasta calitate pt. reparatia masinii.Dar masina nu are cu firma vreo legatura care sa justifice achitarea pretului reparatiei de catre firma.Asa este?

haricleea

Post by haricleea » 23 Jun 2006, 21:35

cam asta e ideea.mai pe romaneste, pentru ca se cunostea cu partonul firmei i-a cerut factura pe firma ( probabil ca sa scada la cheltuieli, ceea ce presupune si un contract de comdat sau inchiriere a masinii pe firma).
deci are firma calitate procesuala pasiva? sau numai proprietarul ?
eu am gandit ca avand un contract de prestari servicii cu firma , ea este cea care se obliga

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 23 Jun 2006, 22:47

Ai incercat sa vb. cu patronul firmei?Exista acel contract sau nu?
Eu cred ca daca patronul firmei si adm. cadeau de acord sa scada cheltuielile de reparatie pe firma, firma platea si era O.K.Si cum se justifica dupa aceea cheltuiala, era alta problema.
Mai degraba, adm. a facu chestia asta de capul lui, iar patronul n-a vrut sa plateasca.Asa ca da-i in jud. pe proprietarii masinii, care te-au prejudiciat-chiar daca nu folosesti contractul incheiat ca atare, ai posibilitatea sa dovedesti cu ajutorul lui ca ai reparat acea masina (in contract cred ca e identificata), banuiesc ca ai constatat in contract sau intr-un act aditional defectiunile, ca ai facut un deviz, ca ai si lucratori care pot confirma ce-au lucrat etc.In fond, contractul e semnat de proprietarul masinii;doar n-o sa sustina ca-l conducea o forta malefica necunoscuta sau ca auzea voci care-i spuneau ca va plati patronul. :lol: Faptul ca s-a prezentat sub o anumita calitate, cu rea-credinta, ca te-a facut sa pierzi timp si bani, nu desfiinteaza realitatea.I-ai reparat masina, la cerere, si n-a platit.

Mili

Post by Mili » 27 Jun 2006, 17:28

Factura fiscala acceptata constituie mijloc de proba conform Codului comercial si are valoarea unui inscris sub semnatura privata. Raporturile dintre service si persoana care aduce autoturismul sunt de prestari servicii, comerciale, si nu conteaza daca persoana respectiva este sau nu proprietarul auto.
Atata timp cat factura a fost acceptata de SC si persoana care a facut acceptarea este reprezentant al acesteia, consider ca raporturile dintre parti sunt partial dovedite.
Poti folosi de asemenea inscrisurile intocmite cu ocazia constatarii, procese verbale de intrare/iesire a auto, inclusiv martori.
Calitatea de proprietar conteaza numai atunci cand se dispune de un bun (vanzare cumparare), nu si atunci cand se efectueaza acte de administrare sau conservare, cum este cazul aici, cand poate intra in raporturi si posesorul. Daca persoana care a acceptat factura nu este cea care avea dreptul, eu zic ca poti face o plangere la parchet pentru inselaciune sau fals.
Intrebarea este de ce ati eliberat bunul daca nu a achitat factura? Cred ca aveati drept de retentie..

Post Reply