art. 70: "Daca legea prevede pt. un delict pedeapsa inchisorii sau a inchisorii stricte de cel mult 3 ani, instanta poate dispune in locul pedepsei privative de libertate executarea unei munci neremunerate in folosul comunitatii..."
art.92: "In cazul cand exista circumstante atenuante, pedeapsa principala pt. persoana fizica se modifica:
c)cand pt. infrac.savarsita legea prevede inchisoarea stricta, se aplica pedeapsa inchisorii sau se aplica munca in folosul comunitatii ori...."
d)cand pt. infrac. savarsita legea prevede inchisoarea, se aplica munca in folosul comunitatii sau..."
Eu inteleg ca inlocuirea pedepsei se poate face si in cazul in care nu se retin circumstante atenuante in cauza.Si atunci, la ce mai folosesc?
Ce parere aveti?
Mai ales ca al. final al art.92 arata ca numai in cazul circumstantelor atenuante legale e obligatorie coborarea pedepsei sub limitele legale, in cazul celor judiciare e facultativa.[/i]
Noul Cod penal
Observatia ta este corecta. E una din multele ineptii ale noului cod penal. Eu cred insa ca nu are sens sa iti mai bati capul cu el, va fi abrogat in curand, fara a mai intra in vigoare. Se pare ca Ministerul pregateste un proiect al unui alt cod. Chiar, a vazut cineva proiectul asta nou despre care vorbea ministra? Pe site la minister nu apare nimic.
Nu, nu e vorba de proiectul de lege de modificare a codului actual care a fost adoptat acum o saptamana. Exista un alt proiect, pentru un cod nou. Un coleg judecator mi-a zis ca la instanta s-a primit un alt proiect de cod penal, pentru observatii. El fiind la sectia civila nu a participat la discutii, dar mi-a promis ca imi face rost de proiect.
Lasa astea, nu vorbeam de modificarile deja facute. Ma refeream la faptul ca se vorbeste despre pastrarea codului actual, evident, cu niste modificari "europene", in locul codului a carei intrare in vigoare se tot amana. O sa-l amane pana devine caduc.alin_2003 wrote:Nu, nu e vorba de proiectul de lege de modificare a codului actual care a fost adoptat acum o saptamana. Exista un alt proiect, pentru un cod nou. Un coleg judecator mi-a zis ca la instanta s-a primit un alt proiect de cod penal, pentru observatii. El fiind la sectia civila nu a participat la discutii, dar mi-a promis ca imi face rost de proiect.