atentie la cedarea unei firme
atentie la cedarea unei firme
Am nevoie urgent de un sfat .
Acum un an, sotul se asociaza cu o pers si infiinteaza o firma pe care lucreaza doar celalalt.Acum ,aceasta pers vrea sa cedeze actele firmei sotului iar pers sa iasa din asociere.Acum, eu am o mare teama ptr ca nu am mare incredere in pers.
SFAT:-unde pot sa aflu tot despre firma
- ce anume ar tebui sa stiu exact
- cum pot sa fiu sigura ca dupa ce se incheie actele nu sunt ramase pe firma si ceva datorii catre stat sau furnizori?????
Ajutor,va rog !!!
Acum un an, sotul se asociaza cu o pers si infiinteaza o firma pe care lucreaza doar celalalt.Acum ,aceasta pers vrea sa cedeze actele firmei sotului iar pers sa iasa din asociere.Acum, eu am o mare teama ptr ca nu am mare incredere in pers.
SFAT:-unde pot sa aflu tot despre firma
- ce anume ar tebui sa stiu exact
- cum pot sa fiu sigura ca dupa ce se incheie actele nu sunt ramase pe firma si ceva datorii catre stat sau furnizori?????
Ajutor,va rog !!!
date despre firma se gasesc la registrul comertului. se completeaza o cerere, insa cu cat vreti mai multe informatii, cu atat este si pretul mai mare. eu am cerut istoricul firmei, cand si daca si-a schimbat actionarii, daca are capital de stat sau privat, fara bilant contabil si taxa a fost in jur de 1mil 700.
sotul dvs are calitatea de asociat in aceasta firma in prezent, da? pai daca esti asociat ai niste drepturi si niste obligatoo chiar daca nu te-ai implicat in activitatea firmei...cel putin hotararile aga se semneaza si de cate acesta. mie mi se pare chiar jenant sa nu pot sa vad actele firmei in care eu sunt asociat, aveti acest drept - sotul dvs, tocmai fiindca este unul din fondatorii sociatatii asa cuum este prevazut in actul constitutiv. cereti sa vedeti actele sa vedeti contractele, sa va arate certificat de atestare fiscala de la admin financiara ca nu are datorii la buget general, local - primarie. daca are datorii presupun ca nu acceptati sa va cedeze partile sale sociale si recomandabil ar fi sa va retrageti din societate - sotul. Pt aceasta sunt de verificat niste aspecte respectiv art 226 din Legea 31/1990
sa vedem unede va puteti incadra....
Art. 226
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.
Eu zic ca, in caz ca, nu exista cooperare puteti face uz de litera c a acestui articol.
daca nu vrea sa prezinte cum stau lucrurile...inseamna ca nu este chiar corect dl.asociaat si protejati-va!!!
sa vedem unede va puteti incadra....
Art. 226
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.
Eu zic ca, in caz ca, nu exista cooperare puteti face uz de litera c a acestui articol.
daca nu vrea sa prezinte cum stau lucrurile...inseamna ca nu este chiar corect dl.asociaat si protejati-va!!!
bun ,bun sa zicem ca d-l prezinta acte din care rezulta ca toate taxele sunt platite .dar...ce facem daca are facturi de plata cu date recente 2-3 zile in urma?De asta cum ma protejez?? El poate sa ia si azi o factura si maine sa mearga amandoi la notar si sa renunte la asociere??De asta imi este teama .Probabil o sa prezinte un bilant ceva dar acesta cat de recent sa fie? Sau cum??
:? :? :? :? :? :? :? :? :?
Thank you mariav,davidik
astept in continuare sfaturi .Cu cat mai multe cu atat mai bine.
:? :? :? :? :? :? :? :? :?
Thank you mariav,davidik
astept in continuare sfaturi .Cu cat mai multe cu atat mai bine.
asa cum spuneam ar trebui sa ti se arate toate contractele in curs de derulare sa spuna si dovedeasca c e a aincasat in urma lor (verificare contul societatii, sa vina cu un extras de cont de la banca unde este cont deschis) iar pt cele recente - facturi, trebuie o analiza a situatiei financiare daca datoriile pot fi platite din contul societatii sau ce urmeaza sa incaseze. oricum trebuie vazut ce contracte sunt in derulare.
daca nu a existat spre exemplu profit pe anul trecut sau celalalt an ....ramane la aprecierea fiecaruia daca merita sau nu, sa preia si partile sociale ale celuilalt si sa devina asociat unic.
un bilant negativ parca nu iti pica bine, nu?!!
Costurile de infiintare ale unei sociatati sunt maxim 10 mil cu tot cu taxe registru comert si autentificare acte. deci daca vrei sa ai o afacere poti incepe una in care stii exact ce ai si nu raspunzi si te chinuiesti sa repari ceva, pentru care poaate chiar exista sansa sa fie ireparabil....
asteptam si alte comentarii, poate exista sugestii si mai bune si avizate.........
daca nu a existat spre exemplu profit pe anul trecut sau celalalt an ....ramane la aprecierea fiecaruia daca merita sau nu, sa preia si partile sociale ale celuilalt si sa devina asociat unic.
un bilant negativ parca nu iti pica bine, nu?!!
Costurile de infiintare ale unei sociatati sunt maxim 10 mil cu tot cu taxe registru comert si autentificare acte. deci daca vrei sa ai o afacere poti incepe una in care stii exact ce ai si nu raspunzi si te chinuiesti sa repari ceva, pentru care poaate chiar exista sansa sa fie ireparabil....
asteptam si alte comentarii, poate exista sugestii si mai bune si avizate.........
in contractul de cesiune (de vanzare a partilor sociale) se mentioneaza expres ca cedentul isi asuma raspunderea pentru eventualele debite izvorate anterior datei de semnare a contr de cesiune (sau... o clauza de acest gen...).
Pe de alta parte, eu cred ca balanta contabila, la zi, ar tebui sa ilustreze situatia reala a societatii (numai daca este corect facuta)
Pe de alta parte, eu cred ca balanta contabila, la zi, ar tebui sa ilustreze situatia reala a societatii (numai daca este corect facuta)
asa este !oana_paula_oana wrote:Apeleaza la un contabil, sa verifice actele contabile.Un contabil bun va observa si neregularitatile facute.
ref la creante, eu cred ca cele bugetare se pot verifica usor, insa ce te faci cu celelalte datorii nedeclarate, de ex cele izvorate din contracte cu obligatii viitoare ?
Eu raman la parerea mea, cea de inscriere a acelei clauze de absovire a raspunderii fata de faptele anterioare cesiunii.