Spor de vechime

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
florian267

Spor de vechime

Post by florian267 » 15 May 2006, 16:50

Stie cineva care este actul normativ care reglementeaza acordarea sporului de vechime?

maxxim

Post by maxxim » 16 May 2006, 07:57

Codul muncii aminteste sporurile in general ..... iar contractul colectiv de munca la nivel national stabileste marimea acestui spor pe transe de vechime.

transa de vechime in munca - cota de calcul
intre 3 si 5 ani - 5%
de la 5 la 10 ani - 10%
de la 10 la 15 ani - 15%
de la 15 la 20 ani - 20%
peste 20 ani - 25%
Valoarea sporului de vechime se determina prin aplicarea cotei de calcul la salariul de baza corespunzator timpului lucrat in program normal de lucru.

In practica sporul de vechime nu prea este utilizat in cadrul firmelor cu capital privat.

:floare: :floare: :floare: pentru domnite.

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 16 May 2006, 08:01

dar faptul ca la 6 luni iti mareste salariul ce inseamna? intreb si eu ca se apropie :grin:

maxxim

Post by maxxim » 16 May 2006, 08:36

Ca esti in gratiile patronului! :grin:

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 16 May 2006, 08:57

aoleu! pai..situatia sta asa: eu fata, colegul de birou-baiat. si el beneficiaza de acelasi "tratament".
serios intreb..e o kestie pe care o hotaraste firma? pt ca am mai intalnit situatii asemanatoare :)

maxxim

Post by maxxim » 16 May 2006, 09:08

Hmmmmm .... este o indexare a salariului probabil si stipulata in contractul colectiv de munca la nivel de unitate.

danutza

Post by danutza » 16 May 2006, 10:17

maxxim wrote: In practica sporul de vechime nu prea este utilizat in cadrul firmelor cu capital privat.
eu zic asa: daca sporul de vechime este stabilit in ccmn, at si aceste firme il acorda, doar ca este inclus in salariu, adicatelea nu este evidentiat pe nfluturasn

maxxim

Post by maxxim » 16 May 2006, 12:16

"Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza." - spune asta ccm la nivel national.

Dar asta este tendinta, stabilirea unui salariu de baza care, chipurile, sa includa sporurile ...

Post Reply