Lacuna a legii: neinternarea medicala

Discutii privind procedura penala
Post Reply
giovanni

Lacuna a legii: neinternarea medicala

Post by giovanni » 07 May 2006, 14:39

Ieri am fost la o arestare a unei persoane proaspat eliberate din penitenciar, care a comis un furt. Problema era aceea ca respectivul facea crize de epilepsie, cate 3 in medie pe zi. Dat fiind ca spargerea a avut loc la 30-45 de minute de la ultima criza, m-am legat de acest aspect, reusind sa obtin respingerea cererii de arestare preventiva, pe motivul nevinovatiei sale atata vreme cat a actionat fara discernamant (dupa o criza de epilepsie este nevoie de scurgerea a 3-4 ore pana cand bolnavul sa isi revina nu doar din punct de vedere fizic, ci si mental). Ma rog... Ideea e ca instanta a dispus punerea sa in libertate (fusese anterior si retinut). Iar ce ma framanta pe mine este faptul ca nu poate fi obligat si la tratament medical atata timp cat e pus in libertate. Daca l-ar fi arestat, atunci ar fi putut fi sub stricta supraveghere, dispunandu-se ca masura de siguranta si internarea medicala. Iar in acest timp este liber, fiind un pericol atat pt. societate (nu-i exclus sa mai sparga ceva ca nu are ce manca, e singur-singurel, nu are pe nimeni) cat si pt. el insusi.
Si mai socant: imediat dupa pronuntare, la 3-4 min. a picat pe holul instantei dand cu capul de beton si facand spume la gura. Era a doua criza pe ziua de ieri si numai ora 16. M-am ingrozit si am ramas dezamagit de lipsa de operativitate a medicilor de pe ambulanta.

giovanni

Post by giovanni » 07 May 2006, 14:47

Pardon: lacuna a hot. jud., pt. ca poate fi obligat conf. art. 114 alin. (2) c. pen. la internare si pe parcursul urmaririi pen. Ce-i de facut in cazul asta? Procurorul a facut recurs cu privire la respingerea arestarii.

krisstina

Re: Lacuna a legii: neinternarea medicala

Post by krisstina » 07 May 2006, 15:16

Giovanni wrote:Daca l-ar fi arestat, atunci ar fi putut fi sub stricta supraveghere, dispunandu-se ca masura de siguranta si internarea medicala.
Eu nu cred ca se pot dispune simultan arestarea preventiva si internarea medicala, cred ca sunt doua masuri de natura diferita si incompatibile.

In cazul prezentat de tine, indeplinindu-se cumulativ conditiile existentei unei stari de bolaa si a pericolului pentru societate, ar fi trebuit sa se dispuna internarea medicala provizorie.

"In cazul unui bolnav de epilepsie care prezinta, din aceasta cauza, pericol pentru societate (maladia de care sufera are consecinte asupra capacitatii de franare a actiunilor sale comportamentale, exprimata clinic in special printr-o incarcatura afectiva puternica si tendinta spre acte coleroase, agresive), este indicat a se lua fata de el masura de siguranta a internarii medicale (T.S., s.p., d. nr.1048 din 1977)

Nu poti cere tu luarea acestei masuri? Este o masura in favoarea inculpatului.

giovanni

Post by giovanni » 07 May 2006, 15:21

Pai asta ma si gandeam sa fac. Dar am vrut sa aud o parere. Oricum, instanta poate dispune internarea med. in cursul urm. pen. la sesizarea procurorului, conf. art.162 c. proc. pen. Tren sa vorbesc cu procun.

florian267

Post by florian267 » 07 May 2006, 18:05

Eu as zice ca cele doua masuri (arestarea si internarea medicala) nu ar fi incompatibile.

bog28

Post by bog28 » 09 May 2006, 18:54

Eu as zice ca cele doua masuri (arestarea si internarea medicala) nu ar fi incompatibile.
- tocmai datorita naturii si finalitatilor diferite ale celor 2 masuri, se pot dispune impreuna.

krisstina

Post by krisstina » 09 May 2006, 19:44

bog28 wrote:
- tocmai datorita naturii si finalitatilor diferite ale celor 2 masuri, se pot dispune impreuna.
Inca nu inteleg cum se pot dispune cele doua masuri simultan. M-ar ajuta un exemplu.

Pentru luarea masurii internarii medicale, se cer a fi indeplinite cumulativ trei conditii:
1. starea de boala sau intoxicarea cronica
2. existenta pericolului pentru societate
(acestea doua sunt suficiente pentru obligarea la tratament medical, care ar putea fi dispus, zic eu, in acelasi timp cu arestarea preventiva)
3. iresponsabilitatea faptuitorului, datorata unei boli mintale sau toxice.

Executarea masurii de siguranta a internarii medicale presupune intreruperea executarii pedepsesi (T.S., s.p., d.nr.689 din 1983).

Masura preventiva a arestarii nu poate fi intrerupta; aceasta poate fi doar revocata sau inlocuita.

Atunci, cum ar putea fi compatibila (adica dispusa simultan) cu internarea medicala?

giovanni

Post by giovanni » 09 May 2006, 21:32

Se emite mandat de arestare, dispunandu-se in acelasi timp suspendarea executarii acestuia pe parcursul internarii. Daca boala este una definitiva si tratabila (nu vindecabila) exclusiv intr-un spital corespunzator, nu ar mai trebui dispusa arestarea pt. ca e absurd.

krisstina

Post by krisstina » 10 May 2006, 05:49

Eu nu am auzit de suspendarea arestarii prevetentive, ci doar de suspendarea executarii pedepsei cu inchisoarea, ceea ce este cu totul altceva.

:?:

norocel

Post by norocel » 10 May 2006, 07:05

Potrivit prevederilor art. 239 Cod pr. pen. daca "...invinuitul sau inculpatul sufera de o boala grava, care il impiedica sa ia parte la procesul penal, organul de cercetare penala inainteaza procurorului propunerile sale impreuna cu dosarul, pentru a dispune suspendarea urmaririi penale."
In practica atunci cand se dispune in cursul urmaririi penale internarea medicala si inculpatul este arestat preventiv, se revoca masura arestarii preventive si se suspenda urmarirea penala.
In acest sens, citez din Decizia ICCJ 4953/2004:
"Din examinarea cauzei, rezulta ca P.A. a fost arestata preventiv la 14 iulie 1999, iar la 15 iunie 2000 masura a fost revocata de procuror care a dispus suspendarea urmaririi penale si internarea provizorie la Spitalul de psihiatrie, conform art. 114 C. proc. pen."- http://www.iccj.ro/cautare.php?id=22888

Am si eu o intrebare, oarecum legata de acest subiect:
Ce ziceti, daca se dispune suspendarea urmaririi penale, este obligatorie sau nu revocarea masurii arestului preventiv?
Intreb pentru ca daca se suspenda judecata, masura arestarii preventive nu se revoca din acest motiv.

krisstina

Post by krisstina » 10 May 2006, 08:06

Norocel wrote:Am si eu o intrebare, oarecum legata de acest subiect:
Ce ziceti, daca se dispune suspendarea urmaririi penale, este obligatorie sau nu revocarea masurii arestului preventiv?
Intreb pentru ca daca se suspenda judecata, masura arestarii preventive nu se revoca din acest motiv.
Nu cred ca este obligatorie; pot subzista temeiurile care au determinat arestarea preventiva.

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 10 May 2006, 08:09

din moment ce organul de cercetare penala este obligat sa se intereseze periodic daca mai subzista cauza care a determinat suspendarea urmaririi penale, eu as inclina sa spun ca se poate revoca si masura arestarii preventive, insa numai cu conditia sa sufere de o boala ce nu poate fi tratata in reteaua Dir. gen a penitenciarelor. deci consider ca nu este obligatorie, ci doar facultativa.

Post Reply