Potrivit art. 41 alin 1, instanta sesizata cu judecarea unei infractiuni ramane competenta a o judeca chiar daca constata, dupa efectuarea cercetarii judecatoresti, ca infractiunea este de competenta instantei inferioare.
Ce se intampla daca va constata instanta ca este de competenta unei instante superioare in grad?
Isi declina competenta, nemaiputand opera in cauza prorogarea de competenta?
Per a contrario? (art 41 alin 1 Cpp, competenta)
da, asa este, in cazul chestiunilor prealabile opereaza prorogarea de competenta, dar in prima situatie prezentata de tine este vorba de schimbarea incadrarii juridice. sunt doua probleme diferite.
in primul caz, in cursul cercetarii judecatoresti apar elemente noi, dupa administrarea probelor si dupa efectuarea acesteia se constata ca incadrarea juridica impune solutionarea cauzei de catre o alta instanta. in aceasta situatie, prorogarea de competenta opereaza numai daca se constata competenta unei instante inferioare in grad.
in al doilea caz, judecatoria, de ex, judeca o cauza si pe parcursul solutionarii ei, se contesta o alta problema, legata de aceasta, care ar fi de competenta tribunalului. prin prorogare de competenta, judecatoria va solutiona si a doua problema, "potrivit regulilor si mijloacelor de proba privitoare la materia careia ii apartine acea chestiune" (art 44).
cel putin asa am inteles eu.. :)
in primul caz, in cursul cercetarii judecatoresti apar elemente noi, dupa administrarea probelor si dupa efectuarea acesteia se constata ca incadrarea juridica impune solutionarea cauzei de catre o alta instanta. in aceasta situatie, prorogarea de competenta opereaza numai daca se constata competenta unei instante inferioare in grad.
in al doilea caz, judecatoria, de ex, judeca o cauza si pe parcursul solutionarii ei, se contesta o alta problema, legata de aceasta, care ar fi de competenta tribunalului. prin prorogare de competenta, judecatoria va solutiona si a doua problema, "potrivit regulilor si mijloacelor de proba privitoare la materia careia ii apartine acea chestiune" (art 44).
cel putin asa am inteles eu.. :)