Enigma enigmelor
Enigma enigmelor
Am fost tentat sa scriu mesajul la subiectul lui Nicuvar "Enigme" insa nu era deloc potrivit.
Pentru ca ne aflam in continuare in atmosfera Sarbatorilor Pascale, va intreb: cum credeti ca se aprinde Sfanta Lumina la Ierusalim in Altarul Sfant, instantaneu, fara nici o interventie exterioara...
Pentru ca ne aflam in continuare in atmosfera Sarbatorilor Pascale, va intreb: cum credeti ca se aprinde Sfanta Lumina la Ierusalim in Altarul Sfant, instantaneu, fara nici o interventie exterioara...
Se cerceteaza spatiul respectiv de catre persoane laice, mai mult, sunt verificati si preotii care intra in Altar pentru ca sa nu aiba asupra lor vreun obiect cu care ar putea aprinde candela.
Asa este: aceasta minune se intampla numai la Pastele ortodox.
Si totusi, suntem in anul 2006... exista vreo explicatie pentru ceea ce se numeste "secretul" bisericii ortodoxe ?
Asa este: aceasta minune se intampla numai la Pastele ortodox.
Si totusi, suntem in anul 2006... exista vreo explicatie pentru ceea ce se numeste "secretul" bisericii ortodoxe ?
Atenienii au fost cinstiti si au aprins torta olimpica de la soare...
In cazul in care sunteti credincios/credincioasa, va rog nu cititi restul mesajului, care este posibil sa vi se para ofensator. Va asigur ca nu aceasta este intentia, tocmai de aceea am pus disclaimer-ul.
Fara a intentiona sa aduc atingere sentimentelor celor care cred, eu cred ca nu e vorba de interventia divina in aprinderea unei flacari.
Pur si simplu cred ca daca divinitatea ar fi dorit sa-si faca simtita prezenta printr-o actiune directa, ar fi gasit o alta modalitate, mai buna.
Iar daca citeste cumva aceste randuri, ii sugerez sa se uite la copii care mor nevinovati de foame prin africa, de exemplu.
Orice credinta are insa nevoie de micile ei miracole, nu?
Iar cum nevoia credinciosilor de a vedea miracole este mare... vad miracole peste tot. Uneori cu ajutorul prelatilor, alteori fara ...
In cazul in care sunteti credincios/credincioasa, va rog nu cititi restul mesajului, care este posibil sa vi se para ofensator. Va asigur ca nu aceasta este intentia, tocmai de aceea am pus disclaimer-ul.
Fara a intentiona sa aduc atingere sentimentelor celor care cred, eu cred ca nu e vorba de interventia divina in aprinderea unei flacari.
Pur si simplu cred ca daca divinitatea ar fi dorit sa-si faca simtita prezenta printr-o actiune directa, ar fi gasit o alta modalitate, mai buna.
Iar daca citeste cumva aceste randuri, ii sugerez sa se uite la copii care mor nevinovati de foame prin africa, de exemplu.
Orice credinta are insa nevoie de micile ei miracole, nu?
Iar cum nevoia credinciosilor de a vedea miracole este mare... vad miracole peste tot. Uneori cu ajutorul prelatilor, alteori fara ...
[quote="Denominatus"]
Iar daca citeste cumva aceste randuri, ii sugerez sa se uite la copii care mor nevinovati de foame prin africa, de exemplu.[/quote]
Divinitatea isi face simtita prezenta cum vrea si unde vrea.
Poate sunt tributar educatiei primite sau poate vremurilor in care traim si in ciuda faptului ca am avut si eu parte de minuni in viata mea, cred totusi ca problema asta depaseste divinul si explicatia trebuie sa fie una cat se poate de simpla si de ...laica.
Si ma intreb si eu: se verifica spatiul respectiv, se verifica preotii dar verifica cineva candela?
Iar daca citeste cumva aceste randuri, ii sugerez sa se uite la copii care mor nevinovati de foame prin africa, de exemplu.[/quote]
Divinitatea isi face simtita prezenta cum vrea si unde vrea.
Poate sunt tributar educatiei primite sau poate vremurilor in care traim si in ciuda faptului ca am avut si eu parte de minuni in viata mea, cred totusi ca problema asta depaseste divinul si explicatia trebuie sa fie una cat se poate de simpla si de ...laica.
Si ma intreb si eu: se verifica spatiul respectiv, se verifica preotii dar verifica cineva candela?
Daca divinitatea isi face simtita cand vrea si unde vrea prezenta, atunci nu prea-i pasa de copii aia nevinovati.
Iar daca dumnezeul acela n-are mila, iar un simplu om poate avea mila, inseamna ca dumnezeu nu ne-a facut intra-devar dupa chipul si asemanarea lui, ci ne-a facut mult mai buni decat el.
Iar daca dumnezeul acela n-are mila, iar un simplu om poate avea mila, inseamna ca dumnezeu nu ne-a facut intra-devar dupa chipul si asemanarea lui, ci ne-a facut mult mai buni decat el.
Mila nu este neaparat si intotdeauna un lucru bun. Iar lucrul cel mai important primit de noi este dreptul de a alege. Si nu marefer la sistemul electorul.
Ceea ce se intampla in diferitele parti ale lumii este rezultatul alegerilor facute de oameni.
Iar a condamna divinitatea, indiferent ce intelegem fiecare prin aceasta, imi pare total nepotrivit.
Caci daca ar fi sa putem alege unde si cum sa se petreaca minunile atunci ar fi cu adevarat haos.
Ceea ce se intampla in diferitele parti ale lumii este rezultatul alegerilor facute de oameni.
Iar a condamna divinitatea, indiferent ce intelegem fiecare prin aceasta, imi pare total nepotrivit.
Caci daca ar fi sa putem alege unde si cum sa se petreaca minunile atunci ar fi cu adevarat haos.
Ba este vorba de interventie divina. Aceasta practica nu exista de ieri de azi. Patriarhii s-au opus de-a lungul timpului mediatizarii acesteia tocmai din cauza ca ar putea fi vulgarizata. S-a dorit sa nu existe atata publicitate. Sa ramana ceva sfant, este un miracol divin!! Flacara sfanta se aprinde dupa rostirea de catre Patriarh a unor rugaciuni speciale, transmise in decursul secolelor, facute langa Sfantul Mormant!! In fiecare an prezenta focului divin s-a manifestat in diferse ipostaze. A aparut uneori mai repede, alteori spre sfarsitul rugaciunilor. Flacara are o consistenta stranie, albastruie, la inceput nu arde. Credinciosii prezenti la eveniment isi pot plimba mainile prin ea. O ating de fata. Sfere luminoase de lumina isi fac aparitia in incapere.Denominatus wrote:In cazul in care sunteti credincios/credincioasa, va rog nu cititi restul mesajului, care este posibil sa vi se para ofensator. Va asigur ca nu aceasta este intentia, tocmai de aceea am pus disclaimer-ul.
De cate ori non-ortodoxi au incercat sa obtina astfel lumina sfanta de atatea ori au esuat lamentabil.
Eu ma uit mai degraba la imbuibatii planetei care stau si se uita ei la copii Africii cum stau si mor de foame.Denominatus wrote:Pur si simplu cred ca daca divinitatea ar fi dorit sa-si faca simtita prezenta printr-o actiune directa, ar fi gasit o alta modalitate, mai buna.
Desluseste asta : " FERICITI CEI SARACI CU DUHUL, CA A LOR VA FI IMPARATIA LUI DUMNEZEU" [/quote]
Iluziile si halucinatiile nu pot fi colective. Aparitia dupa Inviere a lui Iisus la 500 de oameni nu este o halucinatie. Aparitia Maicii Domnului sutelor de credinciosi nu sunt iluzii. Coborarea si manifestarea originala a Sfintei lumini la Mormantul lui Hristos nu este o inselatorie. Sunt prezente sute de persoane. Usa se sigileaza de cu o zi inainte in prealabil incaperea fiind cercetata amanuntit de n persoane, politisti, oficialitati. Se sigileaza. In sambata Mare Patriarhul desigileaza usa si in prezenta oamenilor din Biserica aduce lumina.Denominatus wrote: orice credinta are insa nevoie de micile ei miracole, nu?
Sa ne punem intrebarea unde am fi astazi fara credinta...mai bine

I-am rugat pe credinciosi sa nu citeasca.
Observ ca rugamintea mea nu a fost respectata.
Regret acest lucru, la fel de mult cum regret ca unii s-au simtit ofensati.
Totusi, nu este in intentia mea nici sa nasc, nici sa alimentez, iar acum nici sa particip la o discutie legata de existenta/inexistenta lui Dumnezeu, rituri, ritualuri si minuni.
Desi as putea invoca aici libertatea de a-mi exprima opiniile in legatura cu religia,
Desi as putea invoca respectul pe care mi-l datorati in materia de credinta religioase, aceasta credinta putand fi inclusiv a nu crede,
Desi as putea sa va spun ca daca doriti respect, trebuie sa respectati la randul vostru,
Aleg totusi sa nu o fac, ci sa ma retrag discret din aceasta discutie... cu regretul ca am generat o dezbatere nepotrivita.
Nu judec si nu acuz; ma astept sa procedati la fel.
Daca eu o fac din bun simt, voua va cere credinta sa nu judecati.
Regret acest lucru, la fel de mult cum regret ca unii s-au simtit ofensati.
Totusi, nu este in intentia mea nici sa nasc, nici sa alimentez, iar acum nici sa particip la o discutie legata de existenta/inexistenta lui Dumnezeu, rituri, ritualuri si minuni.
Desi as putea invoca aici libertatea de a-mi exprima opiniile in legatura cu religia,
Desi as putea invoca respectul pe care mi-l datorati in materia de credinta religioase, aceasta credinta putand fi inclusiv a nu crede,
Desi as putea sa va spun ca daca doriti respect, trebuie sa respectati la randul vostru,
Aleg totusi sa nu o fac, ci sa ma retrag discret din aceasta discutie... cu regretul ca am generat o dezbatere nepotrivita.
Nu judec si nu acuz; ma astept sa procedati la fel.
Daca eu o fac din bun simt, voua va cere credinta sa nu judecati.
asta cum vine Deno? Cand am citit primele litere trebuia sa imi pun mana pe ochi? Sa ignor , sa trag cu ochiul? Daca nu ai pus-o pt cei care cred atunci ai pus-o pt cei care nu cred? Care ar mai fi rostul?Denominatus wrote:I-am rugat pe credinciosi sa nu citeasca.
:)Denominatus wrote:Regret acest lucru, la fel de mult cum regret ca unii s-au simtit ofensati.
Eu nu m-am simtit ofensat de mesajul tau. Sper ca nici tu de faptul ca ti-am raspuns. Totusi cred ca "a nu crede IN CEVA" nu este totusi o religie. Deci nu pot sa-ti respect aceasta asa zisa "religie". Iti respect in schimb "libertatea" de a nu crede in Dumnezeu!!
Desi era interesanta o asemenea discutie, pe marginea celor discutate mai sus, sunt de acord cu tine ca nu isi are locul acum. Cel putin!!