Din nou despre talharie sav. intr-o locuinta!

Discutii privind Dreptul Penal
Newone

Post by Newone » 19 Apr 2006, 04:51

nunuti wrote: Asa ca ar putea exista o talharie intr-o locuinta fara sa existe si vreo violare de domiciliu.
Oare?

Si in cazul "invitatiei la o cafea" exista o fapta de violare de domiciliu absorbita in continutul modalitatii agravate a talhariei prevazute la art.211 alin.2 ind.1 lit.c., realizata prin refuzul de a parasi locuinta.

nunuti

Post by nunuti » 19 Apr 2006, 08:27

Mda, recunosc ca am mers pe o interpretare putin fortata :twisted: pentru a incerca sa imaginez situatii in care poate fi realizata o talharie in acest continut agravant, fara ca in continutul ei sa se includa absolut obligatoriu si o violare de domiciliu....in sensul ca nu e obligatoriu ca in toate situatiile sa fie realizata implicit violarea domiciliului persoanei talharite...prin analogie cu furtul prin efractie(se pare ca e preferatul meu..), cand e de neconceput ca acesta sa poata fi realizat altfel decat prin violarea domiciliului persoanei respective.
dar si tu te bazezi pe o ipotetica , chiar si tacita, dar neindoielnica invitatie a persoanei talharite catre faptuitor, ca acesta sa paraseasca domiciliul...Exista in toate situatiile asa ceva?
Asa ca ce parere ai avea de urmatoarea situatie: Cineva primeste pe un cunoscut in propria locuinta...La un moment dat, acesta isi da seama ca ar vrea un obiect de-al victimei, pe care l-a mai vazut si cu alte situatii si si-l doreste mult,mult..E surprins de victima in momentul in care vrea sa si-l insuseasca si, ca sa-si asigure scaparea sau pentru ca-si pierde firea, o loveste in cap si fuge.. Nu e asta talharie? Nu se realizeaza intr-o locuinta? Poti zice ca i s-a violat si domiciliul victimei in aceasta situatie? :?: Cum?

mariuca

Post by mariuca » 19 Apr 2006, 08:57

nunuti wrote: Asa ca ce parere ai avea de urmatoarea situatie: Cineva primeste pe un cunoscut in propria locuinta...La un moment dat, acesta isi da seama ca ar vrea un obiect de-al victimei, pe care l-a mai vazut si cu alte situatii si si-l doreste mult,mult..E surprins de victima in momentul in care vrea sa si-l insuseasca si, ca sa-si asigure scaparea sau pentru ca-si pierde firea, o loveste in cap si fuge.. Nu e asta talharie? Nu se realizeaza intr-o locuinta? Poti zice ca i s-a violat si domiciliul victimei in aceasta situatie? :?: Cum?
Aici vroiam eu sa se ajunga cu una din ipotezele pe care le-am prezentat (atunci cand faptuitorul intra in locuinta partii vatam. cu acordul acesteia dupa care, sav. talharia, asa cum ai descris tu) insa eu nu am ales exemplul cel mai bun (cel cu simularea calitatii de instalator si electrician).......este clar ca in situatia descrisa de tine nunuti se va retine doar 211 alin 2^1 lit. c C.P. nu avem si violare de domiciliu pt. ca banuiesc ca victima nu a mai apucat sa-i ceara invitatului sa paraseasca casa.....ca sa se intruneasca elmentele constituttive ale violarii de domiciliu.

Newone

Post by Newone » 19 Apr 2006, 12:16

nunuti wrote:Asa ca ce parere ai avea de urmatoarea situatie: Cineva primeste pe un cunoscut in propria locuinta...La un moment dat, acesta isi da seama ca ar vrea un obiect de-al victimei, pe care l-a mai vazut si cu alte situatii si si-l doreste mult,mult..E surprins de victima in momentul in care vrea sa si-l insuseasca si, ca sa-si asigure scaparea sau pentru ca-si pierde firea, o loveste in cap si fuge.. Nu e asta talharie? Nu se realizeaza intr-o locuinta? Poti zice ca i s-a violat si domiciliul victimei in aceasta situatie? :?: Cum?
"Victima nu a mai apucat sa-i ceara invitatului sa paraseasca casa.....ca sa se intruneasca elmentele constitutive ale violarii de domiciliu."

Dar in clipa aceea s-a incalcat inviolabilitatea domiciliului, este evident ca prezenta agresorului acolo nu era dorita, se afla acolo fara drept, vizita la cafea luase sfarsit.

Opinia Mariucai am gasit-o, pe scurt, fara explicatii, in "Sinteze de drept penal" - Bulai, Filipas, Mitrache.

nunuti

Post by nunuti » 19 Apr 2006, 14:01

Bine , bine, dar eu imi mentin pararea ca cel putin, in aceasta situatie, nu a fost atinsa inviolabilitatea domiciliului, nici in principal, nici in secundar, nici macar colateral, nici macar implicit.. :-D Nu ca victima s-ar afla intr-o situatie prea buna...da nu relatiile sociale privind inviolabilitatea domiciliului au fost cele atinse aici si, in consecinta, incriminate. Recunosc, e discutabil, asa ca........

WE AGREE TO DISAGREE???? :| [/i][/b]

Post Reply