Salntare, o sa postez in continuare schematic elementele dosarului pe care l-am preluat. Am nevoie de absolut orice sfat pe care-l puteti da.
In cazul de fata s-a intamplat astfel:
O angajata a primariei aducea marfa cu papucul primariei la S.R.l-ul primariei. Cand a coborat din masina cumnata-sa a acostat-o imputandu-i ca a raspandit zvonuri defaimatoare nejustificat la adresa ei. Martorii primariei zic ca angajata primariei a fost batuta de catre cumnata. In decursul incaierii s-a distrus marfa de 1.200 000 de lei.
Primaria a formulat plangere penala impotriva cumnatei in temeiul art. 217 al.1 c.p adica infractiunea de distrugere din culpa.
Amandoua atat angajata primariei cat si cumnata au obtinut certificate medico-legale cu cu cate 25-28 zile de ingrijiri medico-legale.
Una cu disjunctie claviculara iar cealalta cu entorsa la mana dreapta.
Amndoua au depus plangeri penale pt vatamare corporala, amenintare si insulta.
Dupa cum am spus martorii primariei, doi dintre ei, au fost de fata si declara ca , cumntata a batut-o pe angajata in procesul asta distrugandu-se si bunurile.
Martorii cumnatei, declara conform primei rezolutii ca angajata a agresat-o si a lovit-o pe cumntata.
In rezolutie , parchetul ignora declaratiile martorilor angajatei precizand chiar ca astia au declarat ca cele doua nu s-au batut.
Pe acest temei se dispune neinceperea urmarii penale impotriva angajatei si impotriva cumnatei.
Primaria depune plangere la prim-procuror insa acesta dispune aceeasi solutie invederand ca nu s-a stabillit legatura de cauzalitate dintre actiunile faptuitoarelor si leziunile traumatice precizate. Infraciunea de ultraj nu poate fi retinuta intrucat angajata primariei nu era in exercitiul funciunii ei la momentul respectiv.
In baza art. 279 al.2 lit.a c.p.p dosarul se trimite judecatoriei urmand a se cita x si y.
Primaria formuleaza plangere impotriva acestei rezolutii la judecatorie, pe temeiul ca procurorii nu au cercetat toate probele.
Primaria exprima ca la baza rezolutiei a stat marturia a 3 persoane care nu se aflau la fata locului in momnetul savarsirii infraciunii.
Iar declaratiile martorilor propusi de primarie a fost dezavuata pt sunt considerate declaratii extrajudiciare. Mentionez ca din 4 declaratii doua au fost de martori oculari.
" Onorata instanta, venim cu rugamintea de a analiza plangerea depusa de catre noi si totodata sa dispuneti admiterea plangerii formulate, desfiintarea rezolutiilor mai sus mentionate si retinerea cauzei spre judecare". Sc...Srl intelege a se constitui parte civila impotriva cumnata pt a recupara prejudiciul cauzat.
Judecatoria a dat termen pt data de maine. Este primul meu proces, spuneti-mi si mie cum sa fac si ce sa fac. Maine ce se discuta? Despre necesitatea acceptarii declaratiilor martorilor primariei sau ce? Ce sa cer maine? :(
Speta! Termen maine! Help!
Este vb despre o plangere impotriva rezolutiei de NUP, deci nu pot fi administrate alte probe decat inscrisurile. Vezi maine daca este facuta in termen. Trebuie introdusa in 20 de zile de la comunicarea rezolutiei prm-procurorului. Daca este facuta peste termen invoci exp. de tardivitate. Daca la dosar nu exista dovada datei la care a fost comunicata rezolutia, trebuie sa ceri neaparat ca primaria sa faca dovada, prezentand plicul cu data postei.
Apoi mai trebuie anexat dosarul de urmarire penala de la parchet. Pentru asta instanta, in momentul in care este investita prin plangere, trebuie sa faca adresa la parchet pentru a i se trimite dosarul. Prin Cpp este si un termen in care parchetul ar fi chipurile obligat sa trimita dosarul, dar care nu este mai niciodata respectat, astfel incat, in general, la primul termen, dosarul de urmarire penala lipseste si asta e motiv de amanare.
Daca din studiul dosarului la prima ora obsrvi ca toate aceste elemente sunt intrunite si nu ti-ai pregatit apararea corespunzator, poti sa rogi clienta sa ceara amanare pentru lipsa de aparare, fiind primul termen in cauza, in baza art. 6 Cpp,parca.
Bafta!
Apoi mai trebuie anexat dosarul de urmarire penala de la parchet. Pentru asta instanta, in momentul in care este investita prin plangere, trebuie sa faca adresa la parchet pentru a i se trimite dosarul. Prin Cpp este si un termen in care parchetul ar fi chipurile obligat sa trimita dosarul, dar care nu este mai niciodata respectat, astfel incat, in general, la primul termen, dosarul de urmarire penala lipseste si asta e motiv de amanare.
Daca din studiul dosarului la prima ora obsrvi ca toate aceste elemente sunt intrunite si nu ti-ai pregatit apararea corespunzator, poti sa rogi clienta sa ceara amanare pentru lipsa de aparare, fiind primul termen in cauza, in baza art. 6 Cpp,parca.
Bafta!
In mare, lucrurile stau la fel cum am spus mai sus. Oricum apararea trebuie pregatita si in functie de probele existente la dosarul de urmarire penala, deci trebuie sa ceri termen ca sa iei cunostinta de continutul sau, asta daca a venit intre timp. Actele de cercetare premergatoare, care au atras solutia de NUP, la fel ca si urmarirea penala in sine, sunt secrete si nu ai cum sa le cunosti continutul, in afara de cele mentionate de procuror in motivarea rezolutiei. In aceasta faza procesuala ele devin publice, dosarul de urmarire penala intrand in arhiva instantei si putand fi consultat de parti. Iar plangerea se judeca pe baza probelor din acest dosar. Asa incat esti indreptatit, ca aparator, sa ceri termen, pentru pregatirea apararii in contradictoriu cu parchetul, care cunoaste foarte bine actele si probele din dosar, deci in momentul asta e cu un pas inaintea ta, si in contradictoriu cu intimatele. Cererea se intemeiaza pe obligativitatea asigurarii si protectiei garantiei constitutionale si procesuale a dreptului la aparare.
Parerea mea sincera e ca pe penal nu prea se mai poate face nimic. Putin probabil ca instanta sa desfiinteze rezolutia procurorului. Nu vreau sa te demoralizez, dar, in general, cam asa stau treburile in practica. Tu fa-ti treaba cat poti de bine, dar solutia finala nu-ti apartine. Si mai ai si posibilitatea de recurs.
Eu zic sa promovezi si actiune in raspundere civila delictuala, cu sanse majore de reusita, dar trebuie sa timbrezi la valoare.
Eu zic sa promovezi si actiune in raspundere civila delictuala, cu sanse majore de reusita, dar trebuie sa timbrezi la valoare.