prima de instalare

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
danutza

prima de instalare

Post by danutza » 06 Apr 2006, 15:25

intre o companie privata si un viitor angajat se semneaza o scrisoare de intentie/acord preliminar unde se mentioneaza, printre altele, si o prima de instalare, salariatul urmand a desfasura activitatea intr-o alta localitate decat cea de domiciliu;

acea prima nu e mentionata in cim;

insa, in acordul preliminar se mentioneaza "Conditiile vor fi specificate in contractul de munca final si vor inlocui prevederile mentionate in prezentul acord preliminar"; din pacate, in acord nu sunt prevazute si conditiile in care salariatul ar trebui sa returneze acea prima;

salariatul pleaca dupa o luna si ceva, in temeiul art. 55-b din cm;

restituie suma la plecare si, ulterior, da in judecata angajatorul pt ca vrea acei bani inapoi; nu motiveaza cererea in drept;

ce parere aveti; cum se poate apara angajatorul?

Motanu

Post by Motanu » 07 Apr 2006, 08:55

Dupa parerea mea, tinand cont de clauza mentionata, CIM este unicul care poate fi luat in considerare. Daca in acesta nu este prevazuta o clauza referitoare la prima de instalare, suma in discutie poate fi considerata un avans spre decontare pe care salaritul l-a primit, si pe care il restituie catre casierie.

danutza

Post by danutza » 07 Apr 2006, 11:28

intai de toate, iti multumesc pt raspuns

hmmmm... avans spre decontare... interesanta idee :lol: nu ma gandisem

ma tem insa ca nu se poate; i-am platit pe fluturas acea suma, adicatelea pe statul de plata, astfel ca nu mai pot zice ca era avans spre decontare;

altceva? alte opinii?

am depus azi intampinarea; in lipsa oricaror idei faine, am scris exemple de acte normative care prevad prima de instalare si conditiile restituirii acesteia de catre salariati; stiu ca-s prevederi speciale si nu mi se aplica, dar incerc sa influentez instanta in sensul ca i-as fi dat acei bani tinand cont de aceste prevederi si ca acest salariat s-a dovedit a fi foarte costisitor pentru companie; cine iti da cateva zeci de mil lei pentru a te instala - doar o luna - in alta localitate decat cea de domiciliu? nu mai vorbim cat costa recrutarea ....

i s-au dat acei bani cu conditia sa respecte contractul (2 ani - durata determinata)

Motanu

Post by Motanu » 10 Apr 2006, 08:25

Mm..da. Daca plata este evidentiata in statul de plata, destul de greu de dovedit ca ar fi de alta natura decat salariala (sau alt spor ce decurge din contractul de munca). Insa din moment ce in CIM nu exista o clauza privind prima de instalare, parerea mea este ca suma poate fi interpretata ca o plata a salariului efectuata in avans (Codul muncii nu o interzice, referindu-se doar la intarzierile platii). Imi pare rau, dar alta idee nu am.

croc

Post by croc » 10 Apr 2006, 08:32

danutza, spune-ne, te rog, actele normative care reglementeaza prima de instalare;
eu sunt in pana de idei deoarece nu stiu de unde s-o apuc;
vreau sa citesc actele normative la care te referi si revin :)

ladyinred

Post by ladyinred » 10 Apr 2006, 08:50

Acte normative

Coduri > Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal >
Hotarare nr. 44 din 22 ianuarie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Asigurari sociale > Legi >
Lege nr. 107 din 7 aprilie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

Lege nr. 76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca - versiune actualizata la 1 ianuarie 2006 -

Lege nr. 76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca - versiune actualizata la 20 decembrie 2004 -

Lege nr. 76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

Asigurari sociale > Ordine >
Ordin nr. 279 din 22 iulie 2004 pentru aprobarea Procedurii privind activitatea de control, de indeplinire a masurilor asiguratorii, precum si de efectuare a executarii silite a debitelor rezultate din nerespectarea prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare

Asigurari sociale > Hotarari >
Hotarare nr. 1859 din 22 decembrie 2005 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002

Asigurari sociale > Hotarari >
Hotarare nr. 377 din 18 aprilie 2002 pentru aprobarea Procedurilor privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca, modalitatile de finantare si instructiunile de implementare a acestora

Contracte colective de munca >
Contract colectiv de munca unic la nivel de ramura invatamant pentru anii 2003-2004 nr. 5521/2004

Domenii conexe > Hotarari >
Hotarare nr. 84 din 3 februarie 2005 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004

Un copy si paste de pe CD Angajatorului - dar lene mare la selectat! :mrgreen:

danutza

Post by danutza » 10 Apr 2006, 09:25

eu am vorbit in intampinare despre

Astfel, in HG nr.281/1993 art. 23 si in OUG nr.192/2002 art. 22 se mentioneaza ca; persoanele care "au beneficiat de indemnizatia de instalare si care ulterior au demisionat [...] inainte de implinirea unui an de la instalare vor restitui [&...] indemnizatia primita".

De asemenea, prevederi referitoare la sumele destinate mutarii (relocarii) in alta localitate in vederea angajarii gasim si in Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 76 care prevede ca "(1) Angajatii au obligatia de a restitui integral sumele primite conform art. 731, 74 si 75 [nn - prima de instalare], in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu inceteaza, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul urmatoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) si i), art. 61 lit. a) si art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare; [&...]".

In aceasta situatie s-a aflat si reclamantul care a demisionat si trebuia sa restituie prima de relocare (instalare).

der_graaf

Post by der_graaf » 10 Apr 2006, 10:29

O mica problema care se pune este faptul ca incetarea CIM prin acordul partilor nu reprezinta nici demisie, nici incetarea raporturilor de munca din motive imputabile salariatului pt a se incadra in art. 23 din HG nr.281/1993 sau art. 22 din OUG nr.192/2002, deoarece pt incetarea CIM si-a dat acordul si angajatorul, conf art. 55 lit. "b" din Codul Muncii. Intrebare: este vorba de unitate bugetara in cazul tau sau de statutul functionarului public al fostului salariat??
O alta mica mentiune este ca, potrivit Lg. 76/2002, aceasta prima de instalare este suportata din bugetul asigurarilor pt somaj si tot acolo ar trebui sa se si intoarca :fluierat: NU??
Sau poate asa s-a si procedat deja. Nu ai dat prea multe detalii.

danutza

Post by danutza » 10 Apr 2006, 12:10

multumesc pentru implicare, insa am scris mai sus detaliile necesare
:floare:

Post Reply