partaj bc executare

Discutii privind procedura civila
zina

partaj bc executare

Post by zina » 06 Apr 2006, 14:15

Poate fi vandut un imobil aflat intr-un proces de partaj bunuri comuna la momentul in care s-a stabilit cine ramane cu imobilul si cine primeste sulta? Personal sunt parata si urmeaza sa primesc sulta destul de mare de la reclamant , suma ce a fost stabilita in urma unei contraexpertize acceptata de instanta . Am informatii ca fost sot vrea sa vanda imobilul aflat in partaj , dar la pret foarte mic la o ruda de a sa , iar cand hotararea va ramane definitiva sa nu aiba nici un bun pe care sa fie pusa executare si deci sa nu mi plateasca nimic , sa fie declarat insolvabil .
Ce sa fac , va rog ajutati-ma ca ma judec de citiva ani si mi-e frica ca nu voi recupera nimic?
In ce conditii pot cere sechestru pe imobil ?
Multumesc mult !

wittmann

Post by wittmann » 06 Apr 2006, 16:03

Nu poate fi vandut. Ce te faci daca sotul nu plateste sulta? Oricum pana nu depune sulta nu se termina procesul, iar la cartea funciara esti trecuta si tu.

zina

Post by zina » 07 Apr 2006, 08:17

Multumesc mult pt. raspuns , dar spuneti-mi , ca masura suplimentara de suguranta pot cere sechestru asigurator pe imobil in instanta acum , mama fostului sot este sef la cartea funciara si cred va vor sa faca o instrainare pentru a ma judeca cu noul proprietar in continuare . Crede-ti ca pot cere instantei sa-mi dea mie imobilul si sa platesc eu sulta daca intr-un interval de timp rezonabil nu-si achita obligatia fostul sot de a plati sulta stabilita acum ?
Multumesc mult .

modetvas

Post by modetvas » 07 Apr 2006, 08:58

wittmann wrote:Nu poate fi vandut. Ce te faci daca sotul nu plateste sulta? Oricum pana nu depune sulta nu se termina procesul, iar la cartea funciara esti trecuta si tu.
Procesul se termina astfel: atribuie reclamantului imobilul .... obliga reclamantul la plata in favoarea paratei a sumei de .... cu titlu de sulta. Cheltuielile de judecata .... nu ma pronunt asuora lor.
Ei ... pana la faza de pronuntare ... recomand sa soliciti instantei notarea procesului in C.F. . Nu are rost sa ceri sechestru asigurator ca mai plattesti si la executor vreo 10 milioane. Notand procesul ... nu cred ca cineva va accepta sa cumpere un imobil care e in litigiu.

minodora

Post by minodora » 07 Apr 2006, 11:20

Ai uitat de termenul in care trebuie platita sulta... :grin:

zina

Post by zina » 07 Apr 2006, 11:27

Am inteles dar interesul reclamantului este sa nu mi dea bani si pentru asta poate face o vanzare catre o ruda de a sa chiar notat fiind imobilul in CF numai pentru a ma judeca in continuare cu acesta iar fost sot sa nu mai aibe alt bun ce ar putea fi executat spre a mi achita sulta .
Cum l-as putea forta sa mi plateasca sulta , daca nu prin executare silita ? Sincer eu as vrea imobilul si sa i platesc sulta , dar terenul pe care a fost contruit imobilul este proprietatea reclamantului .

zina

Post by zina » 07 Apr 2006, 11:29

Minodora , eu nu sunt jurist , sunt inginera si sincer nu stiu care este termenul in care trebuie platita sulta , imi spui tu ?

minodora

Post by minodora » 07 Apr 2006, 11:34

Ma rog, ii spuneam lui modetvas.
In mod normal, se atribuie bunul provizoriu uneia dintre parti, urmand sa se stabileasca termenul in care se va plati.
Daca nu se plateste in acel termen, se repune dosarul pe rol si bunul este atribuit celuilalt.

zina

Post by zina » 07 Apr 2006, 12:16

Minodora, ce crezi , daca in acest dosar s-a facut o expertiza tehnica initiala , apoi eu-parata nefiind multumita am solicitat si s-a acceptat o contraexpertiza care s-a intocmit corect ( spun eu) , reclamantul mai poate obtine in apel o alta expertiza ? Practica ce spune ?

wittmann

Post by wittmann » 07 Apr 2006, 12:43

minodora wrote: In mod normal, se atribuie bunul provizoriu uneia dintre parti, urmand sa se stabileasca termenul in care se va plati.
Daca nu se plateste in acel termen, se repune dosarul pe rol si bunul este atribuit celuilalt.
Poate sa-i atribuie si bunul direct prin sentinta. Oricum notarea litigiului la CF e o idee buna.

minodora

Post by minodora » 07 Apr 2006, 15:37

Iep, se poate si asta, dar nu e recomandabil pentru zina.
Inteleg ca nu s-a terminat procesul, nu?

modetvas

Post by modetvas » 07 Apr 2006, 18:05

Nu cred ca Instanta va da un termen in care sa se plateasca sulta (nu e somatie de plata in care instranta sa te someze ca pana la o anume data sa platesti suma, ci e o actiune pe drept comun). Logic e ca dispozitivul sentintei va spune in felul urmator: atribuie imobilul lui x cu obligarea platii catre y a sumei de z lei cu titlu de sulta. Normal ca e supusa apelului. Insa in procedura civila (ma refer la executare) indeplinirea obligatiei de plata este de 1 zi de la primire. Deci ... cel care trebuie sa plateasca e logic ca trebuie sa o plateasca imediat ce a luat la cunostinta dispozitivul sentintei, in speta cuantumul sumei.
Ca o completare .... am intalnit in 6 ani de zile cat am facut executare sillita ... cel putin 30 de cazuri cu atribuiri de imobile, sulte si chestiuni aproape identice.

modetvas

Post by modetvas » 07 Apr 2006, 18:14

am uitat sa specific. Daca cel care a fost obligat la plata sultei ... nu o plateste .... nu se repune pe rol si i se atrubuie celuilalt, ci este executat silit. Iar pentru recupararea sumei datorate, a sultei, se va executa silit tocmai imobilul atribuit in natura.

modetvas

Post by modetvas » 07 Apr 2006, 18:19

sorry pentru greseli .... trebuie sa schimb tastatura :lol:

zina

Post by zina » 07 Apr 2006, 19:01

Merci mult modetvas, pt. lamuriri . Eu sunt foarte stresata , ca fostul sot va vinde imobilul asa cum am spus , chiar notat in CF , unei rude a sa pt. a nu putea fi executat silit . Ce as putea sa fac sa nu poata fi vandut , adica notarul sa nu faca vanzarea -cumpararea ?
Procesul nu s-a terminat inca suntem in faza in care s-a depus raportul de contraexpertiza , intocmit de trei experti , eu sunt de acord cu el , sotul nu este , a facut obiectiuni si expertii si-au mentinut punctul de vedere. Ce ziceti , sa cer si eu imobilul pt. a-i fi atribuit provizoriu si nu definitiv lui ? :oops:
El nu vrea sa-mi dea nimic .....adica chiar nimic..... iar sulta e de aproape
1 mld.lei .
Va multumesc !

Post Reply