Daca nu este denunt calomnios.....abuz de drept?

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
adnonses

Daca nu este denunt calomnios.....abuz de drept?

Post by adnonses » 04 Apr 2006, 16:13

in situatia in care sesizarea org. de up nu s0a facut prin denunt ci prin plangere dupa care aceasta se dovedeste ca nefondata poate exista un abuz de drept? astept pareri

ildi

Post by ildi » 04 Apr 2006, 18:50

Eu zic ca nu, asa la prima vedere, ma duc sa ma documentez si apoi incerc sa argumentez.
De ce s-a dovedit nefondata plangerea, a lipsit reaua credinta ?

mariuca

Post by mariuca » 04 Apr 2006, 21:00

Iata ce zice art. 259 CP: .."invinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plangere, cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o anume persoana............", drept urmare ca sa fie denuntare calomnioasa sesizarea organelor judiciare trebuie facuta prin denunt sau plangere.....
Nu poate fi vorba de abuz.....
Ce intelegi prin nefondata?
p.s. vezi ca la aceasta infractiune mai trebuie indeplinite anumite conditii!

adnonses

Post by adnonses » 04 Apr 2006, 21:00

Mentionez de la inceput ca acest subiect a fost o contradictie intre mine si inca o persona.......tot de specialitate.Sa zicem ca fac o plangere ca x ......ma deranjeaza(plangere nu............denunt)si org de up face carcetari si ajunge la concluzia ca nu este x de vina de y,sau ca nu sa produs nici o vatamare.Denunt calomnios nu este ca modul de sesizare nu a fost prin denunt si nici nu sunt indicate toate acele elemente....... si eu ma gandeam ca ar cam fii un abuz de drept ptr. ca acesta activitate de sicana trebuie sa fie sanctionata in vreun fel............nu?dar sper sa fiti de acord cu mine ca eu am zis ca este un abuz de drept.Ca daca nu este asa ma duc si fac plangere la toti vecii :roll:

mariuca

Post by mariuca » 04 Apr 2006, 21:09

adnonses wrote:.Denunt calomnios nu este ca modul de sesizare nu a fost prin denunt....... :roll:
Denunt Calomnios=invinuirea trebuie sa fie adusa la cunostinta organelor judiciare prin DENUNT sau PLANGERE....si celelalte conditii: invinuirea sa fie mincinoasa si sa priveasca savarsirea unei infractiuni de catre o anume persoana!
Daca sunt intrunite cumulativ aceste cerinte avem denunt calomnios!
Daca mi-a scapat ceva rog colegii sa ma completeze.
P.S. permiteti-mi o rectificare spuneam mai sus ca "nu poate fi abuz"......acu imi dau seama ca vroiam sa spun ca nu avem nici o infractiune de denunt calomnios ...in schimb seamana rau cu un abuz.... :grin:

adnonses

Post by adnonses » 04 Apr 2006, 21:52

Ai dreptate mariuca se pare ca la o scurta recitire a normei de incriminare se pare ca si plangerea se integreaza asa ca ........... :-( Mai gresesc si eu ca sunt mic :oops: Dar totusi cred ca din punct de vedere subiecriv cele 2 institutii de drept se cam seamana......parerea mea tu.... mariuca ce zici?

mariuca

Post by mariuca » 04 Apr 2006, 22:01

adnonses wrote:Ai dreptate mariuca se pare ca la o scurta recitire a normei de incriminare se pare ca si plangerea se integreaza asa ca ........... :-( Mai gresesc si eu ca sunt mic :oops: Dar totusi cred ca din punct de vedere subiecriv cele 2 institutii de drept se cam seamana......parerea mea tu.... mariuca ce zici?
hi hi hi mie nu mi se pare........

adnonses

Post by adnonses » 04 Apr 2006, 22:11

Crezi ca ai scapat? argumentele alea pertinente si cocludente unde sunt? eu vb. serios mie mi se cam pare ca se aseamana.Parerea ta care vad ca este opusa nu o poti argumenta?

mariuca

Post by mariuca » 04 Apr 2006, 22:17

Bine.....uite eu intreb si tu raspunzi..ok? e tarziu neica si nu mai am chef..
Denuntul calomnios ce este? Abuzul la care te referi ce este.. ce este...?

adnonses

Post by adnonses » 04 Apr 2006, 22:23

Pai din cate imi aduc eu aminte denuntul este o infractiune iar abuzul este .....o sanctiune civil am dreptate?

mariuca

Post by mariuca » 04 Apr 2006, 22:37

Vezi ai mai crescut putin......mai nu lua in serios mai glumesc asa din cand in cand....hai mai vb maine sau alta data sau pe privat cum ai chef....
SARA BUNA!
P.S. daca citesti din cartea lun Boroi , Drept civil parte generala, de la pag. 64-66 o sa te lamuresti si o sa-ti clarifici problema......

mariuca

Post by mariuca » 04 Apr 2006, 23:18

adnonses wrote:Ai dreptate mariuca se pare ca la o scurta recitire a normei de incriminare se pare ca si plangerea se integreaza asa ca ........... :-( Mai gresesc si eu ca sunt mic :oops: Dar totusi cred ca din punct de vedere subiecriv cele 2 institutii de drept se cam seamana......parerea mea tu.... mariuca ce zici?
Mai adnonses, nu lasi lumea sa doarma...m-ai dus in eroare, am recitit mesajele tale....tu intrebi daca se aseamana d.p.v. subiectiv cele 2 institutii de drept si eu inteleg ...ce inteleg?!..aulio...daca cele 2 institutii se aseamana...si raspund ca atare.....cum ai vazut!
Ei bine, revenind la oile noastre...la abuzul de drept se cere ca dreptul subiectiv civil sa fie exercitat cu rea credinta iar la infractiunea de denunt calomnios se cere intentie directa...de aici ai tras tu concluzia ca se aseamana? ok.

adnonses

Post by adnonses » 07 Apr 2006, 17:27

In sfarsit vam inceput sa ne intelegem,oricum imi cer eu scuze ca sunt cam nou pe aici.........eu am zis ca este o asemanare din punct de vedere subiecvtiv desi ele apartin unor ramuri distincte parerea mea ca in ambele cazuri scopuil este cam acelasi si anume cel de sicana.....nu?

Post Reply