Cheltuieli de judecata daca paratul accepta pretentiile recl

Discutii privind procedura civila
Post Reply
giovanni

Cheltuieli de judecata daca paratul accepta pretentiile recl

Post by giovanni » 30 Mar 2006, 10:46

In situatia in care societatea x, dupa apeluri telefonice repetate date societatii y, in scopul platii datoriei, o da pe aceasta din urma in judecata pe calea somatiei de plata, ce pronunta instanta, cu privire la chelt. de jud. daca soc. y accepta pretentiile si cere aplicarea art. 275 c. proc. civ? Nu a rezultat oare reaua credinta a debitoarei din anterioarele incercari de recuperare a datoriei, creanta solicitata telefonic?
Va intreb asta pt. ca in cazul som. de pl. concilierea prealabila nu este necesara. Dar daca s-a urmat totusi anterior o prealabila procedura de conciliere, chiar neobligatorie, dar care nu a dat roade? Cine plateste chelt. de jud. acum?

pepita

Post by pepita » 30 Mar 2006, 13:13

Potrivit art.275 C.pr.civ. paratul care a recunoscut la prim azi de infatisare pretentiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata afara numai daca a fost pus in intarziere inainte de chemarea in judecata.

Chiar daca nu ai urmat procedura concilierii sigur ai trmis o notificare ...sau se poate ca in contract sa ai stipulat ca este de drept in intarziere cel care nu isi executa in termen obligatia.

giovanni

Post by giovanni » 30 Mar 2006, 13:32

Este vorba de o factura fiscala, insa in care nu se precizeaza expres ca debitorul este de drept in intarziere la scadenta. Bai mai rau, nici macar nu e trecuta data scadentei. Si factura a ramas neonorata.

giovanni

Post by giovanni » 30 Mar 2006, 13:32

Este vorba de o factura fiscala, insa in care nu se precizeaza expres ca debitorul este de drept in intarziere la scadenta. Bai mai rau, nici macar nu e trecuta data scadentei. Si factura a ramas neachitata.

pepita

Post by pepita » 30 Mar 2006, 13:37

Eu stiu ca facturile fiscale sunt scadente imediat ce sunt primite pt ca se prezuma ca sunt acceptate la plata.

Important e sa ai dovada scrisa a notificarii de intarziere la plata. Asa cred eu.

Post Reply