SOMATIE DE PLATA

Discutii privind procedura civila
Post Reply
lyanne91gl

SOMATIE DE PLATA

Post by lyanne91gl » 24 Mar 2006, 20:12

Pentru cine are bunavointa de a-mi raspunde

Am avut doua somatii de plata pentru care Judecatoria a emis ordonante, insa cand le-am depus spre investire instanta a respins investirea acestora cu formula executorie, pe motiv ca nu este indeplinita procedura de citare cu debitorul.
Ce as putea face in aceasta situatie, avand in vedere ca pentru una dintre incheierile de respingere a investirii am facut recurs, dar a fost respins si acesta de Tribunal. 8O

tristan

Post by tristan » 24 Mar 2006, 22:08

procedura de citare????

ATX2003

Post by ATX2003 » 24 Mar 2006, 22:38

faci dovada comunicarii cu debitorul si daca nu ai unde sa comunici hotararea publici dispozitivul ei intr-un ziar national, iar la expirarea termenului de plata acordat de instanta prin somatie depui cererea de investire cu anuntul din ziar.

aiurel

Post by aiurel » 25 Mar 2006, 09:27

Pe asta cu procedura de citare nu aminteles-o!?!?

lyanne91gl

Post by lyanne91gl » 25 Mar 2006, 19:55

este vorba de faptul ca debitorul nu a primit dispozitvul hotararii, nefiiind gasiti la sediul initial :cafea: :cafea: :cafea: :cafea: :cafea:

lyanne91gl

Post by lyanne91gl » 25 Mar 2006, 20:04

pana acum instanta nu mi-a respins nici o investire, imi investeam hotararile cu formula executorie, le depuneam la executorul jud., primeam banii. De aceea este o noutate pentru mine . In situatia in care am posibilitatea de a inmana personal hotararea debitorului si fac dovada ca a primit-o, o pot depune spre investire? :razz:

cyclop

Post by cyclop » 26 Mar 2006, 19:44

Si io am o problema similara, cu o somatie. Practic, debitorul nu mai e de gasit la sediu, si nu i se poate comunica hotararea. Mi s-a spus, de la judecatorie, ca tren sa fac comunicarea prin publicitate. Am facut si asta, astept termenu.
Dan io stiu ca hot comerciale sunt executorii, indiferent de calea de atac. - art 720 ^8. Cand le-am zis celor de la arhiva asta, au dat din umeri. Trebuie s-ajung la Presedinte...

bozo

Post by bozo » 26 Mar 2006, 22:40

Somatia de plata este executorie doar daca nu este atacata cu cerere in anulare sau cererea in anulare a fost respinsa prin hotarare irevocabila prin nerecurare sau respingerea recursului debitorului. Art. 9 OG 5.

cyclop

Post by cyclop » 27 Mar 2006, 07:53

bozo wrote:Somatia de plata este executorie doar daca nu este atacata cu cerere in anulare sau cererea in anulare a fost respinsa prin hotarare irevocabila prin nerecurare sau respingerea recursului debitorului. Art. 9 OG 5.
Ai dreptate, tocmai in OG 5 nu ma uitasem... Acun e clar, m-am luminat

lyanne91gl

Post by lyanne91gl » 27 Mar 2006, 16:16

Cele doua somatii nu au fost atacate cu actiune in anulare si tot mi s-a respins investirea. Daca trebuie comunicat prin publicitate, atunci se poate intr-un ziar local (din localitatea unde isi are sediul debitorul, potrivit informatiilor de la registrul comertului) si nu unul national? :mrgreen: [/url]

ATX2003

Post by ATX2003 » 27 Mar 2006, 21:12

La somatia de plata investirea hotararii se face doar daca faci dovada comunicarii ei cu debitorul, deoarece termenul de plata de 10, 15,20 de zile acordat de instanta debitorului pt a plati datoria, curge de la data COMUNICARII, ori daca nu ai dovada comunicarii nu poti dovedi trecerea acestor zile.de aceea multi debitori "rezolva" cu postasul sa nu-i "gaseasca".am patit asta cu unul si am ajuns pana acolo ca am determinat presedintele instantei sa trimita agentul procedural al instantei si asa am putut face dovada. sau poti sa o faci prin publicitate intr-un ziar local de la sediul debitorului dar trebuie sa ai dovada comunicarii.

lyanne91gl

Post by lyanne91gl » 27 Mar 2006, 21:59

MULTUMESC! :floare:

pepita

Post by pepita » 30 Mar 2006, 13:25

Totusi ... comunicarea hotararii nu o face instanta ?

pepita

Post by pepita » 30 Mar 2006, 13:33

Revin : art.6 pct4 din OG 5/2001 spune asa : "Ordonanta se va inmana partii prezente sau se va comunica fiecarei parti de indata , prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire "

Si mai mult : art. 720 C.pr.civ. zice : Pentru hotararile judecatoresti date in materie comerciala care se aduc la indeplinire prin executare silita , hotararea purtant mentiunea ca este irevocabila constituie titlu executoriu fara efectuarea altor formalitati. "

Gresesc daca nu cer investirea ordonantei ? Mai ales ca executorul a acceptat-o ?

avocatus

Post by avocatus » 30 Mar 2006, 21:56

Nici o problema executorul iti primeste hotararea, dar s-ar putea sa aiba el probleme in momentul in care solicita incuviintarea executarii. asa ca mai bine o investest tu ca oricum pe urma tot pieryi timpul.

Post Reply