prelevare substante corporale

Discutii privind procedura penala
Post Reply
medeea

prelevare substante corporale

Post by medeea » 24 Mar 2006, 22:33

Salut!


poate sa-mi spuna cineva daca este prevazut in Codul de procedura penala vreun mandat special pentru prelevarea de substante corporaleÉ
sau ce prevede Codul in materia asta

multumesc

Dyana

Post by Dyana » 24 Mar 2006, 22:47

Art.114-115C.pr.pen si ,daca e cazul, si art.116si urm.Cpr.pen.Penalistii forumului ce spun?

medeea

Post by medeea » 24 Mar 2006, 23:11

[quote="Dyana"]Art.114-115C.pr.pen si ,daca e cazul, si art.116si urm.Cpr.pen.Penalistii forumului ce spun?[/quote]


mersi, numai ca eu nu am un Cod cu mine. ai putea sa-mi redai continutul articolului care vorbeste despre asta?
si daca articolul exista din 1969-parca atunci a fost adoptat Codul, nu? :roll:

ildi

Post by ildi » 25 Mar 2006, 08:27

Art.114 prevede cazurile in care se dispune constatarea medico-legala: in caz de moarte violenta, suspecta sau cand este necesara o examinare corporala a victimei ori a invinuitului pt. a se constata existenta urmelor infractiunii si ca in aceste cazuri organul de cercetare dispune efectuarea unei constatari medico-legale de catre organul medico -legal.


Daca este vorba de asa ceva, cauta si O.G. nr.1/2000.

medeea

Post by medeea » 26 Mar 2006, 06:17

[quote="ildi"] Art.114 prevede cazurile in care se dispune constatarea medico-legala: in caz de moarte violenta, suspecta sau cand este necesara o examinare corporala a victimei ori a invinuitului pt. a se constata existenta urmelor infractiunii si ca in aceste cazuri organul de cercetare dispune efectuarea unei constatari medico-legale de catre organul medico -legal.


Daca este vorba de asa ceva, cauta si O.G. nr.1/2000. [/quote]

pai examinarea medico-legala presupune ca pot sa iau de ex fire de par de la acuzat?

ildi

Post by ildi » 26 Mar 2006, 10:57

Nu sunt sigura, insa ma gandesc ca poti, daca e necesar in cauza.

medeea

Post by medeea » 26 Mar 2006, 18:10

[quote="ildi"]Nu sunt sigura, insa ma gandesc ca poti, daca e necesar in cauza.[/quote]


daca e necesar in cauza.... cine decide si pe baza carei dispozitii ca e necesar?si cu dreptul la integritate fizica a persoanei ce facem?
eu de asta intrebam daca examinarea corporala da dreptul sa-i amprenta de dinti etc. trebuie sau ar trebui sa fie un articol care sa prevada expres mandat si-n ce conditii se da mandatul asta pentru prelevare.
cam asta ar fi mandatul special.

o fi vreun Cod de procedura pe net?

medeea

Post by medeea » 26 Mar 2006, 18:12

[quote="medeea"][quote="ildi"] Art.114 prevede cazurile in care se dispune constatarea medico-legala: in caz de moarte violenta, suspecta sau cand este necesara o examinare corporala a victimei ori a invinuitului pt. a se constata existenta urmelor infractiunii si ca in aceste cazuri organul de cercetare dispune efectuarea unei constatari medico-legale de catre organul medico -legal.


Daca este vorba de asa ceva, cauta si O.G. nr.1/2000. [/quote]

pai examinarea medico-legala presupune ca pot sa iau de ex fire de par de la acuzat si sa le folosesc ca probe in proces?
parca probele trebuie obtinute pe cale legala..nu? altfel ce autoritate are hotararea de condamnare bazata pe o proba fara fundament legal?

ildi

Post by ildi » 27 Mar 2006, 07:17

medeea wrote: pai examinarea medico-legala presupune ca pot sa iau de ex fire de par de la acuzat si sa le folosesc ca probe in proces?
Sigur ca nu-i poti smulge inculpatului parul din cap asa pur si simplu si sa-l folosesti ca proba, insa daca organul de cercetare sau instanta considera ca e necesar, va dispune prin rezolutie o constatare medico legala.

Raportul medico legal va constitui mijloc de proba si va fi apreciat prin coroborare cu celelalte probe existente in cauza.

wittmann

Post by wittmann » 02 Apr 2006, 05:08

Deocamdata CPP nu prevede necesitatea emiterii vreunai autorizatii pentru prelevarea de probe biologice de la invinuit/inculpat, asa ca nu se poate invoca nelegalitatea probelor astfel obtinute. Cat despre dreptul la integritate corporala al acestuia (inv/inc), sunt de acord ca este astfel incalcat, dar pentru asta ne vom judeca la CEDO.......

medeea

Post by medeea » 02 Apr 2006, 17:41

[quote="wittmann"]Deocamdata CPP nu prevede necesitatea emiterii vreunai autorizatii pentru prelevarea de probe biologice de la invinuit/inculpat, asa ca nu se poate invoca nelegalitatea probelor astfel obtinute. Cat despre dreptul la integritate corporala al acestuia (inv/inc), sunt de acord ca este astfel incalcat, dar pentru asta ne vom judeca la CEDO.......[/quote]


multumesc pentru raspuns.
:)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests