BODYGUARD
BODYGUARD
Domnului x i s-a interzis prin Hotarare judecatoreasca practicarea meseriei de agent de paza si protectie (bodyguard) in urma savarsirii unei infractiuni (nu stiu despre ce era vorba, cert este ca a facut si puscarie dupa aia, vreo 2 ani) , drept urmare fiindu-i retras si atestatul pe care-l obtinuse in baza Lg 333/2003. Domnul x a iesit de curand din puscarie si ar dori sa-si reia activitatea (bodyguard). Ce se poate face in acest sens. Cineva l-a sfatuit sa faca o actiune i constatare si cu 2 martori va obtine dreptul de a profesa meseria? Ma mir. Aveti dvs ceva idei? V-ati confruntat cu situatii similare? Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Este vorba de o masura de siguranta: interzicerea unei functii sau profesii reglementata de art. 115 Cod Penal.
Potrivit art. 115 alin 2 CP, masura interzicerii unei functii sau profesii poate fi revocata la cerere, dupa trecerea unui termen de cel putin 1 an , daca se constata ca temeiurile pt. care au impus luarea ei au incetat. In situatia in care masura de siguranta insoteste pedeapsa inchisorii, cererea de revocare se introduce la un an de la punerea in libertate. Daca cererea de revocare este respinsa, faptuitorul poate introduce o noua cerere in termen de un an de la data ramanerii definitive a hotararii de respingere a primei cereri.
Potrivit art. 115 alin 2 CP, masura interzicerii unei functii sau profesii poate fi revocata la cerere, dupa trecerea unui termen de cel putin 1 an , daca se constata ca temeiurile pt. care au impus luarea ei au incetat. In situatia in care masura de siguranta insoteste pedeapsa inchisorii, cererea de revocare se introduce la un an de la punerea in libertate. Daca cererea de revocare este respinsa, faptuitorul poate introduce o noua cerere in termen de un an de la data ramanerii definitive a hotararii de respingere a primei cereri.
Atestatul nu poate sa ii fie retras dar, in cazul in care doreste sa profeseze, are nevoie de avizul organului de politie care nu prea se elibereaza persoanelor care nu au cazier curat. Intr-o situatie asemanatoare am obtinut avizarea unei persoane dar, in acel caz era vorba despre o pedeapsa de sub un an si intervenise reabilitarea de drept (pe acest considerent am contestat decizia org. de pol. de a refuza avizarea). Nu stiu cat timp a trecut de la executarea pedepsei, pentru a putea cere reabilitare judecatoreasca.