Ce sanse ar avea o somatie de plata?

Discutii privind procedura civila
Post Reply
bozo

Ce sanse ar avea o somatie de plata?

Post by bozo » 23 Mar 2006, 15:33

Care credeti ca ar fi sansele unei somatii de plata in urmatoarele conditii:

Beneficiarul transmite o comanda catre furnizorul principal, acesta confirma acceptarea comenzii, in care se mentioneaza pretul marfii ce urmeaza a fi livrata si faptul ca livrarea se va face de un anumit dealer. De asemenea se specifica si modalitatea de plata, 30% avans, restul la livrare. Marfa se livreaza de catre dealer, pe santier, cu aviz de insotire a marfii pe care exista mentiunea "Am primit marfa" , insotita de semnatura inginerului de santier plus un fel de parafa pe care e trecuta SC beneficiara. Nu este stampila rotunda, dar dupa concluzia la care s-a ajuns intr-o alta discutie, nici n-ar fi necesara.

Anterior livrarii dealerul intocmeste o factura pentru avansul de 30%, care este achitata in proportie de 1/3 cu un OP. Ulterior livrarii intocmeste si factura pentru diferenta de debit. Facturile sunt transmise prin fax si prin posta cu confirmare de primire, dar nu s-au mai intors acceptate. Iar restul de debit nu s-a mai achitat.

Credeti ca ar avea sanse o somatie de plata introdusa de dealer, avand in vedere ca oferta si acceptarea acesteia valoreaza contract scris asumat de parti? Sau ar trebui mers direct pe dreptul comun, avand in vedere ca acceptarea ofertei s-a facut de catre furnizorul principal, care si-a desemnat dealerul, iar intre dealer si beneficiar nu este act scris.

Mersic :cafea:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 23 Mar 2006, 16:59

eu cred ca e discutabila tare sansa de a obtine o hotarare favorabila in somatia de plata, date fiind caracteristicile aparte ale acestei proceduri si limitarea probatoriului numai la acte.
Eu as merge pe dreptul comun, chiar daca mai pierzi vremea cu procedura concilierii directe.
mai ales ca nu ai facturile acceptate de beneficiar si risti ca instanta sa considere ca creanta nu este certa.

croc

Post by croc » 23 Mar 2006, 17:30

este discutabila obtinerea unei somatii;

daca nu te grabesti si nu te dor cei 40 ron, cat e taxa, incearca, oricum se solutioneaza repede;

aho

Post by aho » 24 Mar 2006, 11:08

Cred ca e pierdere de timp, vine vacanta judecatoreasca si cel mai repede vei obtine o respingere( ti s-ar putea admite numai dc. debitorul nu s-ar prezenta) dupa septembrie .

tristan

Re: Ce sanse ar avea o somatie de plata?

Post by tristan » 24 Mar 2006, 18:57

bozo wrote:Care credeti ca ar fi sansele unei somatii de plata in urmatoarele conditii:

Beneficiarul transmite o comanda catre furnizorul principal, acesta confirma acceptarea comenzii, in care se mentioneaza pretul marfii ce urmeaza a fi livrata si faptul ca livrarea se va face de un anumit dealer. De asemenea se specifica si modalitatea de plata, 30% avans, restul la livrare. Marfa se livreaza de catre dealer, pe santier, cu aviz de insotire a marfii pe care exista mentiunea "Am primit marfa" , insotita de semnatura inginerului de santier plus un fel de parafa pe care e trecuta SC beneficiara. Nu este stampila rotunda, dar dupa concluzia la care s-a ajuns intr-o alta discutie, nici n-ar fi necesara.

Anterior livrarii dealerul intocmeste o factura pentru avansul de 30%, care este achitata in proportie de 1/3 cu un OP. Ulterior livrarii intocmeste si factura pentru diferenta de debit. Facturile sunt transmise prin fax si prin posta cu confirmare de primire, dar nu s-au mai intors acceptate. Iar restul de debit nu s-a mai achitat.

Credeti ca ar avea sanse o somatie de plata introdusa de dealer, avand in vedere ca oferta si acceptarea acesteia valoreaza contract scris asumat de parti? Sau ar trebui mers direct pe dreptul comun, avand in vedere ca acceptarea ofertei s-a facut de catre furnizorul principal, care si-a desemnat dealerul, iar intre dealer si beneficiar nu este act scris.

Mersic :cafea:
Nu cred ca ar avea sanse. Facturile nu sunt acceptate la plata. Creanta nu este certa! Oferta si acceptarea valoreaza intr-adevar ca un contract, dar lipsesc celelate elemente.Sa nu uitam art 46 cod com.
Instantele abia asteapta sa respinga o cerere pe somatie, chiar daca cineva are dreptate in acest sens.Pura loterie.

cornel

Post by cornel » 24 Mar 2006, 23:39

vezi Somatia de plata - culegere de practica judiciara . pag.38 se arata ca factura poate fi acceptata expres , in scris ori verbal , sau tacit prin fapte concludente - Trib BucSectia VI com sent.9940 / 20.08.2003.

pag. 60 - contractul partilor si actele de livrare a marfii constituie dovezi ale caracterului cert , lichid si exigibil al creantei .

bozo

Post by bozo » 25 Mar 2006, 11:48

Si eu am oarecare dubii in privinta somatiei de plata. Pe de alta parte ma mai gandesc in felul urmator:
-contractul se incheie intre absenti prin simpla intalnire a cererii cu oferta;aici ar fi cateva mici probleme in speta mea, dar sunt interpretabile si tin de puterea de a convinge instanta;
-creanta este certa: aceeasi marfa si acelasi pret este prevazuta in cerere si acceptare, in aviz si in facturi; marfa a fost acceptata fara obiectiuni , conform mentiunii scrise din aviz;
-creanta este lichida, intrucat are cuantumul determinat;
-creanta este exigibila, data scadentei fiind mentionata in acceptarea cererii.

In week-end-ul asta trebuie sa transez problema intr-un fel. Nu mai sufera amanare. Notificarea de conciliere e facuta, asteapta doar sa fie trimisa, insa tot mai iau in calcul posibilitatea unei somatii, nu fara retinere, insa.

bozo

Post by bozo » 25 Mar 2006, 11:51

Problema este ca avizul ala nenorocit nu atesta drepturi si obligatii , asa cum scrie art. 1 din OG 5, dar poate coroborat, cine stie...

tristan

Re: Ce sanse ar avea o somatie de plata?

Post by tristan » 25 Mar 2006, 14:38

bozo wrote:Anterior livrarii dealerul intocmeste o factura pentru avansul de 30%, care este achitata in proportie de 1/3 cu un OP. Ulterior livrarii intocmeste si factura pentru diferenta de debit. Facturile sunt transmise prin fax si prin posta cu confirmare de primire, dar nu s-au mai intors acceptate. Iar restul de debit nu s-a mai achitat.
pentru prima factura nu ar fi probleme.Achitarea unei parti din debit reprezinta o recunoastere expresa din partea debitorului. Factura acceptata la plata.
Problema se pune pentru facturile transmise prin fax si prin posta. Asta nu inseamna ca debitorul le-a acceptat.Daca ridica orice fel de obiectiuni in instanta referitor la aceasta problema, judecatorul va fi nevoit sa respinga cererea. Este procedura speciala si nu se intra in fondul cauzei. Asta am vrut sa spun....daca debitorul contesta sub orice forma debitul.....sansele scad considerabil.

tristan

Post by tristan » 25 Mar 2006, 14:41

cornel wrote:vezi Somatia de plata - culegere de practica judiciara . pag.38 se arata ca factura poate fi acceptata expres , in scris ori verbal , sau tacit prin fapte concludente - Trib BucSectia VI com sent.9940 / 20.08.2003.
facturile transmise prin fax sau posta nu sunt acceptate expres, nici in scris nici verbal, faptele concludente imi scapa. Atunci care ar fi acceptarea????
cornel wrote:pag. 60 - contractul partilor si actele de livrare a marfii constituie dovezi ale caracterului cert , lichid si exigibil al creantei .
de acord!!

bozo

Post by bozo » 25 Mar 2006, 15:10

Nu, e clar, facturile nu sunt acceptate. Doar in privinta facturii de avans se poate pune problema acceptarii prin plata partiala. Factura de avans a fost initial achitata in intregime, din eroare, catre furnizorul principal, care a returnat banii in contul beneficiarului. Ulterior beneficiarul nu a platit decat 1/3 din valoarea facturii de avans catre dealer.

Eu banuiesc o problema la cererea lor. Pe undeva , prin doctrina, se spune ca oferta de contract trebuie sa cuprinda toate elementele esentiale pentru a avea aptitudinea de a da nastere acordului valabil de vointa prin simpla intalnire cu acceptarea. Deci oferta sa cuprinda toate conditiile contractuale, toate drepturile si obligatiile, astfel incat daca cealalta parte zice "da", s-a si perfectat contractul, cazandu-se de acord asupra tuturor elementelor necesare.

In situatia mea, cererea lor nu cuprinde un element esential, si anume pretul. Pretul este propus de abia de catre furnizorul principal, care accepta cererea beneficiarului si-i spune ca-i va livra marfa prin dealer la un anumit pret. Deci, trebuie sa recunosc, exista o problema, care nici nu are acoperire in documentele ulterioare. Dar pe dreptul comun, cred ca ar fi sanse.

tristan

Post by tristan » 25 Mar 2006, 16:05

pe calea dr comun cu siguranta.Pe calea somatiei cred ca nu. Din ce spui creanta nu este certa. somatia de plata dupa cum stii este o procedura de exceptie, aici nu se administreaza probe, se examineaza actele, daca indeplinesc cele trei conditii ale creantei. Daca se contesta pe fond, si eu cred ca debitorul o va face , nu ai sanse.
Succes!

bozo

Post by bozo » 25 Mar 2006, 17:34

Sa fie :cafea:

Post Reply