Se aplica CCM la nivel national angajatorului strain?

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
croc

Se aplica CCM la nivel national angajatorului strain?

Post by croc » 15 Feb 2006, 21:42

M-am lamurit cat priveste aplicarea Codului Muncii contractelor de munca incheiate de catre angajatorul strain pe teritoriul Ro (prin reprezentante).
Am ajuns la concluzia ca aplicabil in aceasta situatie este Codul Muncii Roman.

Acum am o alta intrebare:

Contractul colectiv unic la nivel national se aplica angajatorului strain in conditiile in care contractul colectiv unic zice asa:

(1)Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a)pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;

Eu am o mare banuiala ca nu se aplica :(
Voi ce parere aveti?
:floare:

norocel

Post by norocel » 16 Feb 2006, 14:17

Ce intelegem prin "unitatile din tara", unitati cu personalitate juridica sau si reprezentantele fara personalitate juridica ale unei societati straine?

fuji

Post by fuji » 16 Feb 2006, 15:51

Daca se aplica C.muncii, inseamna ca se aplica inclusiv art.2 litera a si f(litera f nu face distinctie intre nationalitatea angajatorului) , art.11 si Titlul VIII din C.M :grin: :floare:
(Nu am CM actualizat cu toate modif. la zi dar cred ca respectivele art. nu s-au modificat)

Deci , se aplica Contractul colectiv unic la nivel national. PAREREA MEA :mrgreen:

croc

Post by croc » 20 Mar 2006, 22:34

fuji, la ce anume te referi cand vorbesti despre cap VIII din CM?

croc

Post by croc » 20 Mar 2006, 22:38

iarta-ma, cap si titlu nu prea seamana :mrgreen:

fuji

Post by fuji » 20 Mar 2006, 22:51

O sa-ti raspund maine. Azi nu pot

croc

Post by croc » 20 Mar 2006, 23:01

te astept :mrgreen:

fuji

Post by fuji » 21 Mar 2006, 18:04

In Codul muncii,Titlul I (Dispozitii generale) la Cap.1 Domeniul de aplicare, art. 2 literele a si f zic asa :
Art. 2 - Dispozitiile cuprinse in prezentul cod se aplica:
a) cetatenilor romani incadrati cu contract individual de munca, care presteaza munca in Romania;
f) angajatorilor, persoane fizice si juridice;

In TITLUL VIII (Contractele colective de munca)
Art. 236 - al.2) Negocierea colectiva este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.

Art. 238 - al.1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.

Art. 247 - In cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.

Este adevarat ca in cazul tau, art.247 se bate putin cap in cap cu art 241 al.1 litera d ) din CM , insa , cel putin teoretic, chiar daca angajatorul strain ar avea sub 21 angajati care presteaza munca in RO, ar trebui sa se aplice CCM incheiat la nivel superior( mergand pe firul logicii, acesta ar fi CCM unic la nivel national) atata vreme cat raporturilor de munca li se aplica legea romana.

Se poate merge si pe ideea ca CCM unic la nivel national ar produce efecte doar salariatiilor incadrati la angajatorii din tara nu si la cei incadrati la un angajator strain insa , in acest caz s-ar putea argumenta ca salariatilor in discutie li s-ar incalca dreptul la negocieri colective prev. la art.39 al.1 litera k din CM iar angajatorul respectiv nu si-ar respecta obligatia prev. la art. 40 al.2 litera c. din CM. Prin nationalitatea angajatorului, s-ar putea afirma, de asemenea, ca salariatii lui -cetateni romani - care lucreaza pe teritoriul RO ar fi discriminati , intrucat nu benefeciaza de prevederile CCM unic la nivel national.

fuji

Post by fuji » 21 Mar 2006, 18:07

Si mai ai art.11 din CM care spune Clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de munca.

croc

Post by croc » 21 Mar 2006, 18:45

:kiss:

Post Reply