dobanda legala in civil

Discutii privind procedura civila
Post Reply
olim

dobanda legala in civil

Post by olim » 14 Mar 2006, 12:09

Am o intrebare pt voi.
Mi s-a admis actiunea cu privire la o plata nedatorata pe care am facut-o (o suma destul de mare de altfel). Insa dupa cum m-am asteptat instanta nu s-a pronuntat asupra capatului de cerere privind si acordarea dobanzii legale. Mentionez ca debitul a fost achitat chiar dupa termenul de judecata. Pot sa cer completarea hotararii cu privire la dobanzi? De cand se calculeaza acestea? De la data la care s-a introdus actiunea?
Va multumesc pt lamuriri.

bozo

Post by bozo » 14 Mar 2006, 17:01

Daca ai cerut dobanda legala si instanta a omis sa se pronunte cu privire la acest capat de cerere, poti solicita completarea hotararii. Vezi art. 281^2 C.p.c. Dobanda legala curge de la data la care a luat nastere obligatia de restituire a platii nedatorate, nefiind vorba despre o obligatie contractuala, ci despre o obligatie nascuta dintr-un fapt juridic, pentru care debitorul este de drept in intarziere din momentul scadentei.
Calculator dobanda legala

olim

Post by olim » 15 Mar 2006, 09:49

Mai am o intrebare cam penibila... dar totusi, avand in vedere ca debitul a fost achitat, pot sa calculez dobanda pana la momentul respectiv si sa fac referire la aceasta suma in cererea de completare sau nu?

bozo

Post by bozo » 15 Mar 2006, 19:14

Completarea o poti cere numai daca dobanda a fost ceruta initial instantei, cererea cu privire la dobanda a fost discutata in contradictoriu, dar instanta a omis sa dea o solutie de admitere sau respingere. Altfel nu poti face o cerere noua in procedura completarii si nici pe alta cale. La completare soliciti sa se pronunte asupra respectivului capat de cerere, deci nu mai aduci nimic nou in plus fata de ceea ce este in cererea de chemare in judecata sau reconventionala. Deci nu poti calcula nimic acum daca nu s-a calculat de la inceput. Si oricum daca vrei sa platesti taxa de timbru... Dobanda o pretinzi doar pana la data achitarii debitului.

olim

Post by olim » 16 Mar 2006, 09:53

Multumesc mult pt raspunsuri.
Problema este ca s-a facut referire in cerere si cu privire la dobanda legala aferenta, insa nu am calculat-o din simplu motiv ca n-am stiut exact perioada. La ora aceea nu era nici o speranta ca vom recupera banii, iar aceasta datorandu-se pana in momentul achitarii integrale... in fine. Nu stiu daca ajuta sau daca complica, debitul recuperat provenea din venituri publice, asa ca instanta mi-a admis pana la urma cererea de reexaminare cu privire la scutirea de plata taxei de timbru.

bozo

Post by bozo » 16 Mar 2006, 23:32

Daca nu platesti taxa de timbru eu as zice sa incerci sa o soliciti calculata. Oricum daca nu ti-o da asa calculata, o calculeaza executorul, la cererea ta. Stii cum se calculeaza?

olim

Post by olim » 17 Mar 2006, 11:04

Asa m-am gandit si eu. O sa o calculez si o sa fac cerere de completare o hotararii. Cat despre calculul ei, am doua formule ()si am gasit si pe acest forum ceva legat de calculul ei. Oricum fiindca m-ai intrebat, inseamna ca tu stii sa o calculezi si mi-ar placea, daca nu cer prea mult, sa aflu si parerea ta. Oricum mie mi se pare corecta cea care foloseste rata dobanzii legale de referinta lunare si nu cea pe semestre.

Post Reply