citare

Discutii privind procedura civila
Post Reply
orange

citare

Post by orange » 10 Mar 2006, 12:15

Este legala citarea paratilor la sediul unei s.c.a. care le-a acordat asistenta juridica anterior, in procedura de concilere cu reclam.?

orange

Post by orange » 11 Mar 2006, 19:12

Nu stie nimeni? :-(

croc

Post by croc » 11 Mar 2006, 19:59

instanta trebuie sa efectueze citarea paratului la adresa indicata de reclamant;
daca din actele depuse la dosar rezulta indicii ca adresa indicatanu este corect, trebuie sa dispuna ca reclamantul depuna adresa corecta a paratului;

in speta ta, inteleg ca in pr. vb de conciliere nu apare decat adresa scpa care a reprezentat debitorul;

nu mi se pare corecta citarea paratului la adresa scpa, cu conditia ca la dosar sa nu existe o delegatia scpa atata pt conciliere cat si pt reprezentarea in instanta, desi si in acest caz e discutabila citarea la sediul scpa.

luc4s

Post by luc4s » 11 Mar 2006, 20:10

Chiar si politia citeaza astfel.Stiu cazulk unui basarabean poe care l-am citat asa, la cabinetul avocatului.(ceruse el sa fie anuntat acolo)

orange

Post by orange » 11 Mar 2006, 21:48

In speta, s-a comunicat reclam. inainte de conciliere ca toate actele referitoare la conciliere sa fie comunicate la sediul scpa; nu se precizeaza nimic de judecata. Reclam. cunoaste adresa paratilor (sunt rude), pentru ca le-a trimis invitatia la conciliere la domiciliu, iar ulterior pv a fost trimis la scpa, pentru ca intr-adevar asa s-a comunicat, dar citatia??

bozo

Post by bozo » 11 Mar 2006, 22:59

Luc4s wrote:Chiar si politia citeaza astfel.Stiu cazulk unui basarabean poe care l-am citat asa, la cabinetul avocatului.(ceruse el sa fie anuntat acolo)
Este perfect legala citarea in acest caz, pentru ca partea isi poate alege domiciliu pentru comunicarea actelor de procedura. Dar trebuie sa existe alegerea expresa a partii.

bozo

Post by bozo » 11 Mar 2006, 23:06

orange wrote:In speta, s-a comunicat reclam. inainte de conciliere ca toate actele referitoare la conciliere sa fie comunicate la sediul scpa; nu se precizeaza nimic de judecata. Reclam. cunoaste adresa paratilor (sunt rude), pentru ca le-a trimis invitatia la conciliere la domiciliu, iar ulterior pv a fost trimis la scpa, pentru ca intr-adevar asa s-a comunicat, dar citatia??
Nu este legala citarea la sediul SCA. Daca este singura adresa indicata de reclamant, instanta trebuie sa-i puna in vedere sa faca demersuri pentru aflarea adresei sediului social al paratei sau va face insasi instanta aceste demersuri. Daca SCA a avut delegatie pentru procedura de conciliere, nu inseamna automat ca are imputernicire si pentru instanta. Parata ar fi putut sa renunte , intre timp, la mandatul dat SCA-ului.

Eu m-am referit la persoane juridice, dar la fel stau lucrurile si-n cazul persoanelor fizice

orange

Post by orange » 11 Mar 2006, 23:31

Si se poate face ceva in acest caz? :grin:

bozo

Post by bozo » 12 Mar 2006, 00:07

Depinde pentru cine esti.

orange

Post by orange » 12 Mar 2006, 02:29

:-D
Pentru parati, dar intotdeauna e bine sa ai si contraargumentele.

bozo

Post by bozo » 12 Mar 2006, 04:35

Atunci cand te vei prezenta nulitatea citarii se va acoperi, dar vei putea invoca aceasta nulitate care are ca efect acordarea unui nou termen pentru pregatirea apararii. Instanta trebuia sa dispuna citarea prin publicitate, prin afisare la sediul Consiliului Local si la usa instantei, precum si efectuarea de adrese catre Registrul Comertului pentru aflarea sediului ( pt persoana juridica) sau Evidenta Persoanei pentru domiciliu( la pers. fizica). Numai asa ar fi citarea legala, zic eu, si, la momentul prezentarii, nu ai mai putea cere termen . De asemenea, poti invedera ca reclamantul, cu rea-credinta, nu a facut cunoscut instantei sediul sau domiciliul paratilor. E un art. prin C.p.c. Vezi sanctiunea.

Fara parat, instanta in nici un caz nu va putea proceda la judecata, decat atunci cand se va comunica de la Registrul Comertului sediul paratului, zic eu. Daca ai fi fost reclamant, instanta ti-ar fi putut pune in vedere sa scoti vreun informativ, ceva , de la Registru, iar tu ar fi trebuit sa insisti sa se alture si eforturile instantei, in acest sens, prin emiterea unor adrese, carora Registrul, probabil, le va da un raspuns mai repede. De asemenea, daca reclamantul a aratat ca nu cunoaste domiciliul sau sediul paratului, ceea ce probabil s-a intamplat, era obligatoriu sa se dispuna citarea prin publicitate si prin afisare la usa instantei si la sediul Consiliului Local.

orange

Post by orange » 12 Mar 2006, 13:45

Problema e ca reclam. CUNOASTE adresa paratilor (p.f.), repet, pentru ca le-a trimis invitatia la conciliere la domiciliu; apoi scpa i-a solicitat reclam. ca toate actele referitoare la conciliere sa fie trimise la sediul scpa. Acum reclam. a indicat doar adresa scpa si s-a dispus citarea. Mare lucru nu cred ca se poate cere...

croc

Post by croc » 13 Mar 2006, 12:48

nu inteleg ce vrei sa obtii cu asta;
poti primi un termen pentru aparare, daca te prezinti si arati ca nu doresti citarea la sediul scpa;
poti ataca sentinta cu apel, daca nu te prezinti deloc, pe parcursul procesului;
sau poti sa te prezinti pe la jumatatea dosarului, sa arati ca atunci ai luat cunostinta si sa ceri sa fie reluata procedura;

alta posibilitate pentru tine nu vad, dar poate nu-mi dau eu seama acum;

Post Reply