prescriptie executare silita

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
kynes

prescriptie executare silita

Post by kynes » 08 Mar 2006, 17:36

De cand curge dreptul de a cere executarea silita? Eu am ca titlu executoriu o sentinta pronuntata in 21.01.2003, data doar cu recurs, deci definitiva. De cand curge prescriptia- de la pronuntare sau de la comunicare? Mentionez ca mi-a fost comunicata in 06.03.2003. Cum ma pot apara daca debitorul invoca prescriptia, sustinand ca aceasta s-a implinit la 21.01.2006? Prescriptia sanctioneaza pasivitatea creditorului. Pentru a-l executa silit pe debitor, trebuie sa investesti sentinta si sa o duci la executor, or cum as fi putut eu face asta inainte de comunicare, din moment ce nu aveam titlul in materialitatea lui - oricum, acesta nici nu era redactat de altfel. Deci cum imi poate fi imputata vreo pasivitate in perioada dintre pronuntare si comunicare?
Va rog sa-mi spuneti daca tine argumentatia mea, in sensul de a ma apara sustinand ca prescriptia curge de la comunicarea hotararii. Cativa executori mi-au spus ca termenul curge de la pronuntare....
Rog ajutor!!

ildi

Post by ildi » 08 Mar 2006, 17:54

De la pronuntare.

Te rog sa citesti la Executarea silita, Alte discutii, topicul Pr. dr. de a cere executarea silita, gasesti argumente pro si contra, poate te folosesti de ele.
Bafta!

kynes

Post by kynes » 09 Mar 2006, 12:38

Ildi, am notat punctul tau de vedere, dar nu m-ai convins. Am citit si discutiile la care m-ai trimis, dar nu m-am lamurit. Prescriptia dreptului de a cere executarea silita curge de la nasterea dreptului de a cere executarea- art. 405 cpc. Problema e cand se naste dreptul asta? De la pronuntarea hotararii definitive, cum spui tu? Dar nicio instanta n-o sa-ti investeasca o minuta, or daca n-ai posibilitatea sa investesti sentinta, nu ai nici posibilitatea sa-ti exerciti dreptul de a cere executarea. Nu sunt de acord nici ca termenul curge de la investire, deoarece astfel creditorul ar avea posibilitatea de a prelungi in mod abuziv termenul de prescriptie. Dreptul de a cere investirea sentintei este imprescriptil, din cate imi dau eu seama, insa sub rezerva prescriptiei dreptului de a cere executarea silita. Deci, dupa mine, logic ar fi ca prescriptia sa curga de la comunicare, adica de cand creditorul a avut efectiv posibilitatea de a-si valorifica dreptul de a cere executarea silita.

ange

Post by ange » 09 Mar 2006, 14:31

prescriptia curge de la data la care sentinta a ramas definitiva.

ildi

Post by ildi » 10 Mar 2006, 09:39

Kynes, nici nu am incercat sa te conving, te-am trimis la discutia anterioara sa gasesti acolo argumente in favoarea ta pe care sa le folosesti in instanta.

Din pacate insa, dreptul de a cere ex. silita, clar curge de la pronuntare, adica din momentul cand hotararea devine executorie, deci definitiva, afara de hotararile pronuntate cu ex. vremelnica si a celor care prevad un termen de executare.

Poate ai noroc si debitorul nu invoca exceptia. :cafea:

croc

Post by croc » 10 Mar 2006, 10:18

eu am avut practic o astfel de discutie, si termenul a fost calculat de la comunicare;
de altfel, nici nu m-am gandit sa fie altfel, acum de abia imi pun problema ca ar putea curge de la pronuntare;

mergi si convinge instanta ca termenul curge de la comunicare, ca toate termenele, de altfel;

aho

Post by aho » 10 Mar 2006, 10:30

si eu imi amintesc ca am citit o decizie in sensul a termenul curge de la comunicare; dar h.j. care nu pot fi atacate se comunica numai la cerere si pe bani... numai unele instante considera ca dc. se modifica h. in recurs se si comunica. dc. nu se cere comunicarea 3 ani ?
dar dc. judecatorul refuza sa redacteze hot. si tren sa-l rogi 3 ani ce te faci?!

croc

Post by croc » 10 Mar 2006, 10:32

dar prescriptia nu curge de la com hot din recurs, ci de la com celei din apel, sau fond daca dosarul este fara apel;

hot din apel si fond se comunica; :floare:

aho

Post by aho » 10 Mar 2006, 11:20

croc merci, dar stiam ca h.j. care pot fi atacate se comunica .

eu m-am referit strict la recurs mai precis admiterea recursului, concret pe speta dc. am castigat un litigiu pe c.ad. prin care am dreptul la restituirea unor sume de bani de cand ar curge termenul ? dc. h. nu se comunica termenul curge de la pronuntare; problema se pune de. h. nu se redacteaza in cele 15 ( 30 Z) iprev in c.pr. civ.

desigur ca h.j. pe fond/ apel poate ram. def. si in cazul respingerii recursului si in acest caz termenul curge de la data comunicarii h.j. definitive, numai de la aceasta data pot fi inv. cu t. exec. si numai de la ac. data se naste-efectiv dr. de a cere ex. silita, parerea mea.

aho

Post by aho » 10 Mar 2006, 11:35

daca parte nu a fost prezenta la ponuntare, termenul curge de la comunicare si aceasta regula ar tren sa fct. si la ex.silita.

ildi

Post by ildi » 10 Mar 2006, 11:50

Asa ar trebui, insa cat timp art.405 alin.2 stabileste clar ca termenul incepe sa curga de la data cand se NASTE dreptul de a cere ex. silita, consider ca incepe sa curga la pronuntare.

Si se naste la pronuntare, nu in momentul in care hot. se comunica, nu?

aho

Post by aho » 10 Mar 2006, 12:50

DECIZIE nr. 1.377 din 6 martie 2001
Actualizarea creantei stabilite prin hotarare judecatoreasca. Pasivitatea creditorului.
EMITENT: CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE - SECTIA CIVILA

Prin sentinta civila nr. 1333 din 23 septembrie 1999, Tribunalul Vrancea a admis actiunea in pretentii si a obligat pe parat sa plateasca reclamantului despagubiri civile actualizate.
In motivarea hotararii, tribunalul a retinut ca, prin sentinta civila nr. 213 din 13 iunie 1995 pronuntata de Tribunalul Vrancea, paratul a fost obligat sa-i plateasca reclamantului despagubiri in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a sentintei, obligatie pe care paratul nu si-a indeplinit-o, astfel incat, datorita inflatiei, reclamantul este indreptatit sa primeasca aceasta suma actualizata.
Apelul declarat de parat a fost respins ca nefondat, prin decizia nr. 27/A din 7 martie 2000, pronuntata de Curtea de Apel Galati, sectia civila.
Impotriva acestei decizii a declarat recurs paratul, sustinand, in esenta, ca dreptul de executare silita era prescris si ca reclamantul nu i-a solicitat plata despagubirilor acordate prin hotarare judecatoreasca si nici nu s-a prezentat la sediul paratului, desi a fost convocat pentru a-si incasa suma.
Recursul este fondat, pentru urmatoarele considerente.
Prima critica formulata de recurent, referitoare la prescriptia dreptului de a cere executarea silita, nu poate fi retinuta, deoarece termenul de trei ani, prevazut de art. 6 din Decretul nr. 167/1958, a inceput sa curga abia la data de 20 februarie 1997, cand a fost pronuntata decizia Curtii Supreme de Justitie prin care s-a respins recursul impotriva sentintei civile nr. 213 din 13 iunie 1995 a Tribunalului Vrancea. Prin urmare, la data de 8 septembrie 1999, cand a fost introdusa actiunea avand ca obiect actualizarea sumei stabilite prin aceasta sentinta, termenul de prescriptie a executarii silite nu se implinise. A doua critica a recurentului este insa intemeiata.
Din probele administrate nu rezulta ca reclamantul, in calitate de creditor, ar fi solicitat punerea in executare silita a hotararii judecatoresti.
Executarea silita se face la staruinta creditorului, astfel incat pasivitatea acestuia este sanctionata nu numai cu prescriptia dreptului de a cere executarea silita, dar si cu imposibilitatea de a obtine valoarea actualizata a unei sume pentru a carei incasare nu a indeplinit nici un act de executare silita, evitandu-se astfel o eventuala imbogatire fara just temei.
In consecinta, recursul a fost admis, s-a casat decizia atacata, iar in fond s-a admis apelul si s-a schimbat in tot sentinta tribunalului, in sensul respingerii actiunii ca neintemeiata.

----

aho

Post by aho » 10 Mar 2006, 13:27

in plus in reglementarea c.pr.civ. la data de 21.01.2003, recursul era cale de atac ordinara.

ildi

Post by ildi » 10 Mar 2006, 19:20

Asta ziceam si eu Aho, de la pronuntarea hot. definitive.

kynes

Post by kynes » 13 Mar 2006, 16:14

Merci tuturor! Pana la urma se pare ca termenul curge de la pronuntare, asa zice si Boroi - desi nu prea e logic.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 37 guests