Prescriptia drept la actiune
Prescriptia drept la actiune
Prescriptia dreptului la actiune e de ordine publica sau privata? Io am parerea mea, dar aud si pareri contrare, si vreau sa ma edific.
Stii care e faza? Am pierdut termenul de motivare a unui recurs (am confundat procedurile, la aia penala recursul se poate motiva cu cel putin 5 zile inainte de termenul fixat pt judecata), si la lege scrie ca daca nu e motivat in termen, se anuleaza. Dan tot la lege scrie ca motivele de ordine publica pot fi invocate din oficiu de catre instanta, caz in care recursul nu se mai anuleaza. Io invoc prescriptia dreptului la actiune (datorie scadenta in dec 2001, ceruta in instanta in aprilie 2005, fara sa existe vreo cauza de suspendare sau intrerupere a cursului prescriptiei) si stiam ca e de ordine publica, dan am mai vorbit cu unu, cu altu, si toti erau reticenti in a-mi da dreptate. Multi spuneau ca n-ar fi de ordine publica, ca nu vorbim de un interes public, ci de unun privat. Si am vorbit cu judecatori, avocati, pareri avizate, zic io.
de ordine publica. e destinta ocrotirii unor interese generale, obstesti, nicidecum private, in stransa legatura cu ordinea politica, sociala, economica a statului, respectiv inlaturarea incertitudinii din raporturile juridice civile si asigurarea stabilitatii lor.
si nici nu stiu sa fii existat vreodata controverse cu privire la acest aspect. incepand cu Ionascu, Eliescu, cei enumerati de marius si incheind cu Marian Nicolae (a carui lucrare o recomand calduros).
Opinii diferite, din cate stiu eu, au existat doar cu privire la intinderea obligatiei ce incumba instantei, de a pune in discutia partilor aspectele privitoare la prescriptie fara insa a aplica prescriptia in mod efectiv in situatia in care partea interesata se opune (intr-o opinie) sau de a o aplica si a respinge cererea (in alta opinie). oricum, aceste aspecte nu privesc situatia data.
si nici nu stiu sa fii existat vreodata controverse cu privire la acest aspect. incepand cu Ionascu, Eliescu, cei enumerati de marius si incheind cu Marian Nicolae (a carui lucrare o recomand calduros).
Opinii diferite, din cate stiu eu, au existat doar cu privire la intinderea obligatiei ce incumba instantei, de a pune in discutia partilor aspectele privitoare la prescriptie fara insa a aplica prescriptia in mod efectiv in situatia in care partea interesata se opune (intr-o opinie) sau de a o aplica si a respinge cererea (in alta opinie). oricum, aceste aspecte nu privesc situatia data.
Dispozitia art. 306 al. 2 C.p.c. mie-mi suna mai mult a recomandare decat a obligatie. Probabil acelasi lucru il au in vedere si instantele de recurs cand resping cererile de a avea in vedere, din oficiu, motivele de ordine publica. Si mie mi s-a intamplat cam acelasi lucru. Oricum, instantele, la cat de incarcate sunt, de abia asteapta sa scape de niste dosare.
Da, intra-devar, art. 18 din Decret este mai mult decat categoric, dar, totodata art. 306 al. 2 C.p.c. spune ca " motivele de ordine publica pot fi invocate si din oficiu de instanta de recurs". In acest caz, instantei ii va face mai multa placere sa dea relevanta art. 306 al. 2, in conditiile in care partea nu va prezenta argumente convingatoare. Verbul acesta "a putea" imprima normei caracter dispozitiv. Din corelarea celor doua texte, inteleg totusi ca acest caracter dispozitiv este inlaturat atunci cand e voba de prescriptia extinctiva, dar nu si in situatia altor motive de ordine publica.
Stiu si io ca instantele sunt incarcate, prea incarcate, dan nu e deloc normal sa te prevalezi de un text de lege pt a inchide un dosar, si, implicit pentru a-ti usura munca. Imi pare a denegare de dreptate...
Dealtfel, in baza rolului activ, instanta poate inlocui aplicarea unor dispozitii restrictive, prin aplicarea unora permisive, tocmai in scopul de a se ajunge la o solutie in procesul respectiv. Scopul judecatii e de a judeca, de a solutiona fondul, nu de "a inchide dosarul"
Dealtfel, in baza rolului activ, instanta poate inlocui aplicarea unor dispozitii restrictive, prin aplicarea unora permisive, tocmai in scopul de a se ajunge la o solutie in procesul respectiv. Scopul judecatii e de a judeca, de a solutiona fondul, nu de "a inchide dosarul"
Exceptia prescriptiei poate fi invocata din oficiu de instanta de recurs, in masura in care este legal investita cu solutionarea recursului. Or, in masura in care recursul nu a fost motivat, acesta este nul si, ca atare, instanta nu are ce solutiona. Practic, nu exista cadrul procesual in care instanta sa poata invoca exceptia din oficiu.
Cod proc. civ, art 306codobelc wrote:Exceptia prescriptiei poate fi invocata din oficiu de instanta de recurs, in masura in care este legal investita cu solutionarea recursului. Or, in masura in care recursul nu a fost motivat, acesta este nul si, ca atare, instanta nu are ce solutiona. Practic, nu exista cadrul procesual in care instanta sa poata invoca exceptia din oficiu.
"(1) Recursul este nul daca nu a fost motivat in termenul legal, CU EXCEPTIA CAZURILOR DE LA ALIN 2.
(2) Motivele de ordine publica pot fi invocate si din oficiu de instanta de recurs, care insa e obligata sa le puna in dezbaterea partilor."
Io inteleg de-aici ca, in cazul in care exista motive de ordine publica, pe care instanta le invoca din oficiu, nu se mai anuleaza recursul, chiar daca motivele de recurs sunt depuse dupa termenul legal.
Din discutiile de pana acum pe subiectul asta, s-a cazut de acord asupra faptului ca prescriptia nu numai ca poate fi invocata din oficiu de catre instanta, dar si trebuie invocata de aceasta, in baza art 18 din D-lege 167/58. Asta inseamna, practic, ca in cazul discutat, recursul nu se anuleaza, ci trebuie judecat.
Cyclop wrote:Cod proc. civ, art 306codobelc wrote:Exceptia prescriptiei poate fi invocata din oficiu de instanta de recurs, in masura in care este legal investita cu solutionarea recursului. Or, in masura in care recursul nu a fost motivat, acesta este nul si, ca atare, instanta nu are ce solutiona. Practic, nu exista cadrul procesual in care instanta sa poata invoca exceptia din oficiu.
"(1) Recursul este nul daca nu a fost motivat in termenul legal, CU EXCEPTIA CAZURILOR DE LA ALIN 2.
(2) Motivele de ordine publica pot fi invocate si din oficiu de instanta de recurs, care insa e obligata sa le puna in dezbaterea partilor."
Io inteleg de-aici ca, in cazul in care exista motive de ordine publica, pe care instanta le invoca din oficiu, nu se mai anuleaza recursul, chiar daca motivele de recurs sunt depuse dupa termenul legal.
Din discutiile de pana acum pe subiectul asta, s-a cazut de acord asupra faptului ca prescriptia nu numai ca poate fi invocata din oficiu de catre instanta, dar si trebuie invocata de aceasta, in baza art 18 din D-lege 167/58. Asta inseamna, practic, ca in cazul discutat, recursul nu se anuleaza, ci trebuie judecat.
Corect, m-am cam pripit...