va rog ajutati-ma urgent!

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
mirelam

va rog ajutati-ma urgent!

Post by mirelam » 09 Mar 2006, 02:16

Am lucrat la un patron care a depus, pe 06.02.2006, o reclamatie la sectia de politie pe motiv ca cele 11 salariate i-au furat suma de 1.5miliarde lei intr-o perioada de 5 luni,neavand nici o dovada fondata(nici macar un inventar),suma reclamata rezultand din simpla adunare a sumelor datorate diversilor furnizori.am fost chemate la politie pentru a da declaratii,in jurul datei de 15.02.2006,dupa care ne-au fost da-te deciziile de incetare C.I.M.cu acordul partilor ,in urma demisiilor depuse de noi.
La politie,dupa ce am fost pu-se sa declaram ca am luat cunostiinta de acuzatia de delapidare,ne-au fost cerute numerele de telefon pentru a ne contacta ulterior ,daca e cazul.
Pana azi,08.03.2006, nu am fost contactata de nimeni si nu stiu daca sau cum decurge asazisa ancheta cu care am fost amenintate de patron sau daca se face o expertiza contabila(desi ma indoiesc-tinea evidenta dubla si primea marfa fara factura).
Spuneti-mi,va rog, ce pot sa fac?Unde sa ma interesez daca inainteaza cercetarea(la politie e exculs - politistul care ne-a luat declaratii e prietenul patronului)?
Eu sunt in situatia de a pleca din tara in jur de 15.03.2006,pentru regrupare familiala si contract de munca.
Ar putea avea influenta asupra mea faptul ca parasesc tara avand in vedere ca nu am o restrictie in sensul acesta din partea vreunui organ de cercetare?
Daca se ajunge cumva la urmarire penala si proces pot avea probleme daca nu ma prezint la procuratura sau pot fi judecata in lipsa fara sa cunosc invinuirile care m-i se aduc?
Va rog dati-mi un sfat!Credeti ca trebuie sa raman in tara si sa astept urmatoarea lor miscare?

luc4s

Post by luc4s » 09 Mar 2006, 18:05

Ai luat banii si vrei sa si pleci din tara, dar fara sa fii trimisa in judecata? :evil:
Din cele 11 cum de iti faci tocmai tu griji?
Daca ai dat o declaratie in care ai luat la cunostinta de faptul ca ai luat la cunostinta ca esti cercetata pt savarsirea unei infractiuni, poti fi trimisa in judecata si in lipsa.
Daca nu i-ai luat tu, stai linistita, pentru ca nu se fabrica probe.
Daca i-ai luat, mana lunga a legii te va ajunge si in strainatate :grin:

Baltazar

Post by Baltazar » 09 Mar 2006, 22:35

Luc4s wrote:Ai luat banii si vrei sa si pleci din tara, dar fara sa fii trimisa in judecata? :evil:
Din cele 11 cum de iti faci tocmai tu griji?
Daca ai dat o declaratie in care ai luat la cunostinta de faptul ca ai luat la cunostinta ca esti cercetata pt savarsirea unei infractiuni, poti fi trimisa in judecata si in lipsa.
Daca nu i-ai luat tu, stai linistita, pentru ca nu se fabrica probe.
Daca i-ai luat, mana lunga a legii te va ajunge si in strainatate :grin:
Domnn plotonier, sa traitzi, imi permiteti sa ma rad?
Multumesc!
:-D :-D :-D :-D :-D :-D

@mirelam: Vezi de treaba, du-te si papa banii linistita, atata timp cat parchetul sau instanta nu a dispus vreo masura prin care ti se interzice parasirea tarii!
Eventual trimiti o vedere cu adresa unde sa te citeze :grin:

mirelam

Post by mirelam » 10 Mar 2006, 00:45

nu s-a ajuns la parchet,inca.eu sunt ingrijorata pentru ca au trecut 45zile de cand au depus reclamatia la politie si nu mai stiu nimic din ceea ce se intampla sau daca se intampla ceva.am amanat pana acum plecarea in strainatate, acum nu mai pot.patronii nu spun nimic,ne-au incetat contractele de munca cu acordul partilor ca sa nu aiba ei probleme pt ca nu au platit nimic la itm de 10 luni si nu am avut contracte semnate de noi ci de sotia patronului,nu am primit copii dupa contracte pentru ca ne-au fost inregistrate foarte tarziu dupa angajare.am spus asta la politie si am facut si reclamatie la itm.
suma pe care au reclamat-o nu a recunoscut-o nimeni pentru ca nu reprezinta o lipsa in gestiune ci o datorie a lor la furnizori pe care incearca sa o scoata din buzunarele noastre.nu au nici un fel de probe ca cineva ar fi furat ceva este doar ideea lor ca la inchierea anului(dupa ce au luat din magazin cca 400 milioane in ultimile doua saptamani ale anului)sa mai ia si profit pe cele 9 luni de functionare a minimarketului in conditiile in care intodeauna au luat marfa de la furnizori cu plata la termen, nu au investit decat 240milioane in marfa la inceput si auplatit utilitatile,salariile,chiria si multe altele tot cu banii din vanzare.
eu am anuntat la firma ca voi pleca in strainatate inainte sa le vina ideea sa ne reclame.
acum imi este teama ca voi putea avea probleme daca plec,ei sunt oameni cu bani,cu relatii si pot face orice.
nu-mi arde de glume(nu plec sa cheltui banii nimanui ci pentru copilul meu si pentru binele lui - tara asta e minunata dar oamenii strica totul)as dori sa-mi spuneti daca ma pot duce la politie sa anunt ca trebuie sa plec din tara sau ce pot sa fac ca sa nu se interpreteze ca am vreo vina!
nu-mi spuneti ca nu se pot fabrica probe pentru ca am vazut cu ochii de ce sunt in stare patronii mei si banii lor.

comisar

Post by comisar » 10 Mar 2006, 08:50

ia spune mirelam ce ai functie ai avut si ce ai lucrat efectiv, numai dispera ca problema ta este destul de simpla la prima vedere.

p.s
Baltazare de ce rizi cu 7 guri fata de un coleg de forum,nu esti departe de el !!

Motanu

Post by Motanu » 10 Mar 2006, 11:45

Nu cred ca situatia ta este atat de grava pe cat iti inchipui. Din cele aratate deduc faptul ca nu a fost efectuat nici un inventar al bunurilor si valorilor la momentul incetarii raporturilor de munca, si probabil ca nu exista nici un act de preluare in gestiune de catre angajati a acestor bunuri si valori (este greu de dovedit, in aceste circumstante, un prejudiciu). In plus, este important daca ati semnat la angajare, sau pe parcursul derularii relatiilor de munca o fisa a postului (care sa cuprinda sarcinile de serviciu) pentru ca in caz contrar ar fi usor pentru tine sa contesti orice obligatii pe care angajatorul ti le-ar atribui (poti pretinde ca obligatia ta la locul de munca era de a intampina clientii la intrare, mascata in indian, cu tigari in mana).
In ceea ce priveste desfasurarea anchetei, cat timp nu exista o interdictie de parasire a tarii, drum bun!

mirelam

Post by mirelam » 10 Mar 2006, 19:00

Pe contracul de munca figurez in functia de contabil(precizez ca CIM-ul nu a fost semnat de mine ci de sotia patronului,la rubrica salariat,motiv pentru care nici nu am primit o copie dupa acesta in perioada cat am fost angajata),dar aveam atributiuni, trasate verbal,de organizare,relatia cu furnizorii(comenzi si plati cash pe baza de chitanta),intocmire evidenta primara(note intrare-receptie si registru de casa).
Nu am studii pentru a putea fi incadrata ca si contabil,de fapt nici nu am stiut ca sunt incadrata asa pana la momentul cand am primit decizia de incetare a CIM.Din acest motiv am mers la ITM,am solicitat o copie dupa contractul de munca si am depus reclamatie cu privire la tot ceea ce tinea de contractul de munca(semnatura falsa,state de plata lipsa,neplata salariului si functia de contabil pe care mi-au atribuit-o)
Intrand in posesia copiei dupa CIM am constatat ca nu exista nici o clauza si nici o fisa a postului.
Intradevar, nu exista nici un proces verbal de preluare in gestiune si nici semnaturi pentru predarea sau primirea banilor;de fapt la firma nu exista nici un act semnat de noi in afara de niste dispozitii de plata si incasare fictive pe care le intocmeam la cererea patronilor(pentru aportul si restituirea de numerar)si care erau folosite la reglarea registrului de casa deoarece niciodata vanzarile reale nu corespundeau cu casa de marcat respectiv cu monetarele(totdeauna vanzarile reale erau mai mari decat ceea ce era marcat pe casa);aportul si restituirea de numerar se facea intotdeauna numai scriptic nu si faptic pentru ca doreau sa fie in regula cu registrul de casa la un eventual control al garzii financiare.

Va multumesc!

comisar

Post by comisar » 10 Mar 2006, 22:00

Acum am inteles despre ce e vorba,dar daca ai fost un fel de contabila tot ai un fel de responsabilitate fata de gestiunea societatii si resursele financiare.
faptul ca ai facut operatiuni fictive in registru de casa si neinregistrarea unor sume prin casa de marcat ma duce la gindul ca esti complice ba chiar si autor la infractiunea de evaziune fiscala prev de art.11 lit b si c din legea 87/94 modificata.
Referitor la infractiunea de delapidare de care esti reclamata nu trebuie sa-ti faci probleme nu ai calitate de functionar (dar daca mai stai mult pe aici sunt unii care te fac si functionar),gestiunea frauduloasa si abuzul de incredere nu intra in discutie,asa ca poti pleca linistita.

Generalul

Post by Generalul » 10 Mar 2006, 23:04

Referitor la infractiunea de delapidare, subiectul acestei infractiuni este persoana cu atributiuni de administrare sau gestionare, nu neaparat functionar. Deci Mirelam poate fi trasa la raspundere pentru delapidare, putandu-se efectua o constatare contabila in cauza.

comisar

Post by comisar » 11 Mar 2006, 08:43

Generalule m-ai dat gata cu interpretarea ta,daca vine profesorul nostru de drept Dricaru si citeste ce-ai scris tu si luc4s, va ingroapa pe amindoi.

luc4s

Post by luc4s » 11 Mar 2006, 20:14

Poate profesorul tau de drept, mai comisare :)
@Baltazar:daca cineva a dat declaratie olografa, iar ulterior nu mai este gasit pt a fi audiat pe formular de invinuit, in cauza fiind intrunite elementele constitutive ale infractiunii, poate fi trimis in judecata si in lipsa(dupa unele verificarila penitenciar , starea civila etc)
Nu poate fi trimis in judecata daca nu stie ca e cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii, iar astfel nu a avut posibilitatea sa se apere.

rudareanu

Post by rudareanu » 11 Mar 2006, 21:08

mai femeie .. lasa dracului subtilitatile legale in seama avocatilor.
tu fugi repejor din tara, reintregeste-ti familia si fa rost de ceva dineros sa platesti avocatul si sa se faca o expertiza din care sa reiasa un prejudiciu decent, adica unul care sa poata fi acoperit de voi toate. (in cazul in care chiar ati facut prejudiciul).
poate reusiti sa dovediti ca este si o culpa comuna, a voastra si a patronului si e destul de ok atunci.

rudareanu

Post by rudareanu » 11 Mar 2006, 21:13

si ah .. nu mai anunta la politie ca o tai din tara.
pleci si gata .. pa pa .
Salntare si bafta

Post Reply