penalitati sau dobanda

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
ingerash

penalitati sau dobanda

Post by ingerash » 06 Mar 2006, 09:02

In cazul unei facturi fiscale pe care este aplicata o stampila cu mentiunea"neachitarea in termen de 15 zile de la data emiterii facturii atrage dupa sine calcularea penalitatilor de .....pe zi de intarziere" ,legal ,se vor calcula penalitati sau dobanda legala.
Factura este semnata de primire dar nu cunosc calitatea celui care semneaza

florian267

Post by florian267 » 06 Mar 2006, 13:44

dobanda legala, intrucat penalitatile nu se pot datora decat in temeiul unui contract, nu a mentiunii de pe factura (desi exista si practica in sens contrar)

tristan

Post by tristan » 06 Mar 2006, 16:16

pai si daca nu are contract, si a livrat marfa si cumparatorul a acceptat marfa si a acceptat si factura la plata?
art.46. Cod com.... Penalitati de intarziere zic eu.

bozo

Post by bozo » 06 Mar 2006, 16:50

Categoric PENALITATI. Factura dovedeste intelegerea partilor, care se impune acestora precum legea, parca asa zice un art. de prin Codul civil, reformulat, bineinteles. Contractul nu trebuie sa aiba forma scrisa, iar in comercial se dovedeste cu orice mijloc de proba, chiar si martori.

florian267

Post by florian267 » 06 Mar 2006, 17:04

bozo wrote:Categoric PENALITATI. Factura dovedeste intelegerea partilor, care ..........
Pai problema este ca instantele, in marea lor majoritate, considera ca factura nu dovedeste intelegerea partilor :(

bozo

Post by bozo » 06 Mar 2006, 17:23

Cum adica? Atunci inseamna ca nu dovedeste nici intelegerea cu privire la valoarea marfurilor livrate, chiar daca are semnatura de primire?

lauraC

Post by lauraC » 06 Mar 2006, 19:17

corect. In mod normal, contractul este semnat de reprezentantul legal al firmei - client. O factura este semnata de vanzator, gestionar etc., persoane care nu au nici pregatire si nici mandat pentru a accepta si alte conditii in afara celor privind pretul si cantitatea (elementele inscrise in factura).

bozo

Post by bozo » 06 Mar 2006, 19:50

Intr-o astfel de situatie se pot face discutii. Dar in multe cazuri am vazut facturi semnate chiar de administrator. Oricum, cine semneaza de primire trebuie ca, prin functia lui, sa fie imputernicit al societatii sa o reprezinte in relatiile cu tertii. Si, de asemena, persoana respectiva trebuie sa fie imputernicita sa foloseasca stampila. Nu poate accepta factura cu opozabilitate fata de societate orice simplu gestionar sau sofer care transporta marfa. Factura este un act juridic, care , pentru a avea valabilitate sub aspectul consimtamantului, trebuie semnata in aceleasi conditii ca orice alt act juridic al societatii, si anume de persoana reprezentanta a societatii in relatiile cu tertii. Altfel factura poate fi contestata nu numai in privinta unor mentiuni tangentiale, cum ar fi penalitati, modalitatea de efectuare a platii si scadenta acesteia, ci chiar in privinta indeplinirii obligatiei de livrare, respectiv on privinta inexistentei obligatiei de plata a sumelor stipulate.

tristan

Post by tristan » 06 Mar 2006, 22:07

art.46 cod com: OBLIGATIUNILE SI LIBERATIUNILE SE PROBEAZA...........
........CU FACTURI ACCEPTATE...........
Hai sa nu facem aici teoria chibritului ca nu are rost. Un agent care livreaza sa zicem direct salamul din masina si intocmeste factura pe loc ce trebuie sa faca sa astepte administratorul sa vina sa-i semneze pe factura si sa puna stampila? Nu cred. Semneaza vanzatorul si pune stampila.Are un mandat din partea sefului nu? :lol:

bozo

Post by bozo » 06 Mar 2006, 23:39

Cu siguranta da, altfel nu ar fi un consimtamant valabil, de fapt n-ar fi deloc consimtamant. Si acceptarea se face in totalitate, in privinta tuturor mentiunilor. Eu asa cred si asa mi se pare logic sa fie.

Post Reply