Angajatorul comunica salariatului la data de 19.12.05 o adresa intitulata "hotarare privind desfiintarea unor posturi" prin care i se face cunoscut salariatului ca "postul pe care sunteti angajat se desfiinteaza, termenul de preaviz incepand sa curga de la data de 19.12.05". De asemenea, se mentioneaza ca "la expirarea termenului de preaviz, contractul individual de munca urmeaza a se desface".
La data de 20.12.05 salariatul intra in concediu medical pana la data de 31.01.06.
La data de 01.02.06., salariatul se prezinta la serviciu. Angajatorul ii comunica o adresa prin care "decide" ca salariatul sa fie platit pe durata termenului de preaviz, fara a fi necesar prestarea muncii in toata aceasta perioada.
Precizez ca salariatul a contestat in instanta "hotararea privind desfiintarea unor posturi", interpretand-o ca fiind o decizie de concediere pe art.65 C.muncii, criticand-o sub mai multe aspecte.
Angajatorul, observand criticile de nelegalitate, sustine prin intampinare ca el nu a emis nici o decizie de concediere si ca "hotararea..." nu e altceva decat o adresa de instiintare a salariatului cu privire la desfiinatarea postului. Fireste, solicita respingerea contestatiei ca lipsita de obiect.
Eu cred ca "hotararea ..." este o decizie de concediere. Faptul ca nu cuprinde elementele obligatorii prevazute de Codul muncii e cu totul altceva.
Ati intalnit in practica o astfel de speta? Termenul de preaviz poate sa inceapa sa curga anterior emiterii deciziei si comunicarii ei, atata timp cat in cuprinsul deciziei, ca element obligatoriu,trebuie mentionata durata termenului de preaviz?
concediere art.65
Am cerut unitatii sa-mi comunice, atata vreme cat pretinde ca nu a emis inca o decizie de concediere, care este statutul juridic al salariatului, deoarece, chipurile, nici concediat nu este, dar nici nu i se cere prezenta la serviciu. Fireste, in virtutea principiului bunei-credinte in relatiile de munca, nu am primit nici un raspuns.